Συμβολή της Κομισιόν, μέσω της Ελλάδας, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Αλβανία




Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέβαλε στη διάθεση δύο επιπρόσθετων αεροσκαφών από την Ελλάδα μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ε.E., έπειτα από νέο αίτημα για βοήθεια από την Αλβανία για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στο νότιο τμήμα της χώρας.

Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι «το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΚΣΑΚΕΑ) παρακολουθεί σε 24ωρη βάση και εκ του σύνεγγυς τον κίνδυνο εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών ανά την Ευρώπη και παρείχε στήριξη στη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, το Μαυροβούνιο και την Αλβανία φέτος το καλοκαίρι».

Ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε ότι «αυτή την έντονη περίοδο δασικών πυρκαγιών πολλές χώρες ζήτησαν στήριξη από την ΕΕ, η οποία δόθηκε γρήγορα».

Ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές «για τη γενναιοδωρία που επέδειξαν και για το ότι στήριξαν την Αλβανία για δεύτερη φορά με την αποστολή δύο ακόμα αεροσκαφών, προκειμένου να βοηθήσουν τη γειτονική τους χώρα αυτές τις δύσκολες ώρες».

«Πρόκειται για ένα συγκεκριμένο παράδειγμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της πολύτιμης στήριξης που παρέχεται μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο Κύπριος Επίτροπος.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, «η Αλβανία υπέβαλε το πρώτο αίτημα συνδρομής για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών στις 2 Αυγούστου και η Ελλάδα διέθεσε στη συνέχεια δύο αεροσκάφη που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών στο νότιο τμήμα της Αλβανίας μεταξύ 3 και 6 Αυγούστου».

Επίσης, «το σύστημα δορυφορικής χαρτογράφησης ‘Copernicus’ παρείχε οκτώ δορυφορικούς χάρτες στις αλβανικές αρχές, και επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτίθεται να συγχρηματοδοτήσει το 85% των σχετικών εξόδων μεταφοράς σε χώρες που προσφέρουν στήριξη μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας».

Η οικονομική αυτή βοήθεια έρχεται την κρίσιμη περίοδο για τις χώρες τις Μεσογείου και λόγω των περιορισμένων ικανοτήτων αντιμετώπισης των κρίσεων που παρουσιάζονται, ενώ όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «διατίθενται φωτογραφίες και βίντεο του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών καθώς και το ενημερωτικό σημείωμα με τίτλο ‘Η καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών στην Ευρώπη και πώς λειτουργεί’».

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 10/08/2017 17:27

Σε πύρινο κλοιό χωριά της ελληνικής μειονότητας

Σε απόγνωση βρίσκονται δέκα ελληνικά μειονοτικά χωριά στους δήμους της Δρόπολης και της Φοινίκης στην Αλβανία. Στον δήμο Δρόπολης στο χωριό Γράψη δύο σπίτια, ένας ναός και μια αποθήκη κάηκαν και απειλήθηκε η ζωή τριών ηλικιωμένων. Ένας παλιός ναός κάηκε και στη Φράστανη.

Οι πυρκαγιές έχουν φτάσει στα χωριά Φράστανη, Λιούγκαρη, Γεωργουτσάτι και Ζερβάτι. Εστία φωτιάς απειλεί μεγάλη αποθήκη υγραερίου και αρκετές παραγωγικές μονάδες στο Γεωργουτσάτι. Οι κάτοικοι, με επικεφαλής τον δήμαρχο Δρόπολης Αχιλλέα Ντέτσικα δίνουν μεγάλη μάχη για να αντιμετωπίσουν τα ισχυρά πύρινα μέτωπα.

Στο δήμο Φοινίκης ένα μεγάλο κομμάτι του μεγάλου φυσικού πάρκου “Γαλάζιου Μάτι” έχει παραδοθεί στις φλόγες. Τα χωριά Πετσά, Μουζίνα και Καρδικάκι απειλούνται άμεσα. Το μέτωπο της πυρκαγιάς οδεύει προς τη Δρόβιανη.

Με δηλώσεις τους οι δήμαρχοι Αχιλλέας Ντέτσικας και Λεωνίδας Χρίστος ζητούν τη βοήθεια της Ελλάδας καθώς οι τοπικές δυνάμεις αδυνατούν να αντιμετωπίσουν επαρκώς το πρόβλημα.

10/08/2017 21:07 – ΑΠΕ-ΜΠΕ – Π. Μπάρκας – Αργυρόκαστρο, Αλβανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: