Σαν σήμερα πριν από 15 χρόνια το ντεμπούτο του Κριστιάνο Ρονάλντο: 14 Αυγούστου 2002




Ημερομηνία, 14 Αυγούστου 2002, τόπος Λισαβόνα, στάδιο το παλαιό «Ζοζέ Αλβαλάδε». Η Σπόρτινγκ Λισαβόνας υποδέχεται την Ιντερ στους προκριματικούς του Champions League και στο 58΄ ο Λάζλο Μπόλονι σηκώνει από τον πάγκο έναν μικρό για τον οποίο ακούγονται πολλά κολακευτικά σχόλια. Πρόκειται για μεγάλο ταλέντο που θα αφήσει εποχή, λένε οι ειδικοί. Ακόμα, όμως, κι οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις, απείχαν αρκετά απ΄όσα έμελλε να πετύχει στην καριέρα του εκείνο το παιδί: ο Κριστιάνο Ρονάλντο!

Στα 18 του χρόνια κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Τονίτο, έναν Ισπανό με τόσο μέτρια καριέρα που δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως εκείνη η στιγμή ήταν… το highlight! Σίγουρα θα το είχε διηγηθεί το 2008 όταν βρέθηκε στην Κοκκινιά για να παίξει στον Ιωνικό ή στη Λάρνακα λίγους μήνες μετά!

Δεν πρόκειται τόσο για «ιστορική» στιγμή με την απόλυτη έννοια της λέξης. Δεν μπορεί να είναι «ιστορικό» ένα συμβάν που νομοτελειακά θα είχε συμβεί. Αν όχι τη 14η Αυγούστου, τότε λίγες ημέρες, λίγες εβδομάδες αργότερα. Η μοίρα του CR7 ήταν να γίνει ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στα χρονικά.

Η UEFA επικοινώνησε με τον Πορτογάλο δημοσιογράφο Πέντρο Μαρκές, ο οποίος είχε καλύψει την αναμέτρηση Σπόρτινγκ-Ιντερ 0-0 και θυμάται πεντακάθαρα το ντεμπούτο του Κριστιάνο. «Ουσιαστικά τον είχαμε παρακολουθήσει στην καλοκαιρινή προετοιμασία, γιατί υπήρξαν αρκετά προβλήματα τραυματισμών και πήρε ευκαιρίες. Ειδικά σ΄ένα φιλικό με τη Λιόν τράβηξε πάνω του τα βλέματα. Η Record είχε γράψει: “Θυμηθείτε αυτό το παιδί. Είναι γρήγορος με εκπληκτική ντρίπλα και αίσθηση του γκολ”. Στο ματς με την Ιντερ έκανε μια-δυο κούρσες απ΄πο τα δεξιά ενθουσιάζοντας τον κόσμο, τίποτα όμως ουσιώδες ώστε να καταφέρει η Σπόρτινγκ να βρει ένα γκολ. Τελικά ηττήθηκε 2-0 στο Μιλάνο και αποκλείστηκε από το Champions League. Ολοι μιλούσαν για το επόμενο μεγάλο αστέρι που ανήλθε από τις ακαδημίες του συλλόγου, αλλά κανείς δεν περίμενε ότι θα εκτοξευόταν τόσο γρήγορα προς την κορυφή.

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ

Έναν χρόνο μετά, όλοι μιλούσαν για τον Κριστιάνο Ρονάλντο, τον 19χρονο που απέκτησε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και μάλιστα του «φόρτωσε» στην πλάτη τον πιο σημαντικό της αριθμό: «7». Δεν διέψευσε ποτέ τις προσδοκίες.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ

16 Αυγούστου 2003 vs Μπόλτον

Ενθουσιασμός από 70.000 κόσμο στο «Ολντ Τράφορντ» όταν μπήκε ο Ρονάλντο στο 60΄. Εκανε τα… γνωστά του από αριστερά και είχε συμβολή στα τρία γκολ της ομάδας του η οποία επικράτησε 4-0. «Υπέροχο ντεμπούτο» σχολίασε ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, ενώ στο νέο σταρ της Γιουνάιτεντ υποκλήθηκε και ο προπονητής της Μπόλτον, Σαμ Αλαρνταϊς: «Αλλη κλάση αυτό το παιδί…»

ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ

20 Αυγούστου 2003 vs Καζακστάν

Στο ημίχρονο αντικαθιστά τον Ρούι Κόστα και τη στιγμή εκείνη αλλάζει όλη η ιστορία του πορτογαλικού ποδοσφαίρου. Η πρώτη του ενέργεια είναι μια ταχύτατη κούρσα από τα πλάγια και σέντρα-ξυράφι. Οι οπαδοί έχουν μάτια μόνο γι΄αυτόν! «Ο Κριστιάνο είναι υποψήφιος για το EURO 2004» αποκαλύπτει ο τότε προπονητής, Λουϊς Φελίπε Σκολάρι. Πράγματι ο Ρονάλντο είναι παρών το επόμενο καλοκαίρι, θα προσπαθήσει να οδηγήσει την εθνική του ομάδα στη δόξα, αλλά είχε την… ατυχία να πέσει πάνω στον Οτο Ρεχάγκελ, τον Αγγελο Χαριστέα και την παρέα του. Θα τα καταφέρει 13 χρόνια αργότερα στο Παρίσι, ενώ ενδιάμεσα είχε ήδη γίνει πρώτος σε συμμετοχές και γκολ με τη φανέλα της Πορτογαλίας.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

29 Αυγούστου 2009 vs Λα Κορούνια

Η μεταγραφή-ρεκόρ από τη Γιουνάιτεντ ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών. Ο Ρονάλντο δεν αγχώνεται. Παίρνει τη φανέλα με το «9» αφού κάτοχός του «7» ήταν τότε ο Ραούλ και παίζει βασικός δίπλα του. Η Ρεάλ επικρατεί 3-2 και ο Πορτογάλος πετυχαίνει με πέναλτι το πρώτο από τα 285 γκολ που έχει πλέον στη La Liga. Είχε έντονο συμβολισμό η κίνηση αυτή, αφού μόνιμος εκτελεστής των πέναλτι ήταν ο Ραούλ, αλλά παραχώρησε τη θέση του στον διάδοχό του.

 

Γ. Μανταίος , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: