Ψήφισμα σε ΟΗΕ, ΕΕ για τουρκική κατοχή επέδωσαν οι Μορφίτες σε Προεδρικό, Βουλή και πρεσβείες




Τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία να αλλάξει τη στάση της και να εργαστεί προς μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, επισημαίνουν σε ψήφισμά τους για τα 43 χρόνια από την τουρκική εισβολή, το Δημοτικό Συμβούλιο και τα Οργανωμένα Σύνολα της Μόρφου.

Στο ψήφισμα, που επιδόθηκε σήμερα στο Προεδρικό, τη Βουλή, τις Πρεσβείες των ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας και Γαλλίας και θα επιδοθεί στη βρετανική Ύπατη Αρμοστεία, και την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Κύπρο, οι Μορφίτες σημειώνουν ότι «η συμβολή σας για την υπεράσπιση της κυριαρχίας της Κύπρου στο διαρκή μας αγώνα και τις προσπάθειες για ελευθερία και δικαιοσύνη είναι υψίστης σημασίας».

«Η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα συμφιλίωσης, ειρήνης, ευημερίας και σταθερότητας, όχι μόνο για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για τον κόσμο γενικότερα», επισημαίνουν οι Μορφίτες.

Επίσης, διαβεβαιώνουν ότι «εμείς δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα για την επανένωση της πατρίδας μας» και σημειώνουν ότι «το οφείλουμε αυτό στις μελλοντικές γενιές, γι’ αυτό θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, μέχρι να επιτευχθεί αυτός ο στόχος».

Όσον αφορά τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, οι Μορφίτες επισημαίνουν τα προβλήματα από τη συνεχιζόμενη κατοχή και την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι «η κυπριακή Κυβέρνηση παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ για να καταλήξει σε μια διαρκή διευθέτηση που θα επανενώσει την Κύπρο στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων».

«Δυστυχώς, η Τουρκία, έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να δείξει πνεύμα καλής θέλησης ή συμβιβασμού, ακόμη και στα πιο απλά θέματα, προσπαθώντας να εδραιώσει τη διαίρεση και το διαχωρισμό», αναφέρουν.

Για τις διαπραγματεύσεις, οι Μορφίτες σημειώνουν στο ψήφισμά τους ότι «δεν υπήρξε δυστυχώς αποτέλεσμα λόγω της εμμονής της τουρκικής πλευράς για συνέχιση της συνθήκης των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, καθώς και της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο».

«Πέρα από την ασφάλεια και τις εγγυήσεις οι τουρκικές θέσεις που εκφράστηκαν για το υπόλοιπο των κεφαλαίων όχι μόνο ξεφεύγουν από το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά ήταν τέτοιες που σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές», αναφέρουν.

Οι Μορφίτες σημειώνουν ότι «η Κύπρος δεν πρέπει να είναι όμηρος της Τουρκίας ή άλλων ξένων συμφερόντων» και ότι η λύση θα πρέπει «να εγγυάται την απόσυρση όλων των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων, την κατάργηση των παρεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων της Τουρκίας επί της Κυπριακής Δημοκρατίας, το δικαίωμα όλων των προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους με ασφάλεια, την κατοχύρωση των τριών βασικών ελευθεριών, ελευθερία διακίνησης, εγκατάστασης και περιουσίας, τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου».

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 16/08/2017 12:01

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: