Προτάσεις και προειδοποιήσεις από τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας για το Brexit




Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ, πρότεινε ως πιθανή λύση για την απρόσκοπτη συνέχιση του εμπορίου με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από το Brexit τη σύσταση μίας νέας ειδικής τελωνειακής ένωσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας.

Σε ομιλία του σε πανεπιστήμιο του Μπέλφαστ, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Βόρεια Ιρλανδία μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιούνιο, ο νέος Ιρλανδός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η επιστροφή στα «σκληρά» σύνορα μεταξύ των δύο τμημάτων της Ιρλανδίας δεν θα γίνει αποδεκτή.

Πρόσθεσε πως ούτε «οικονομικά σύνορα» πρέπει να δημιουργηθούν μεταξύ Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας και γι’ αυτό προτείνει την εξέταση μίας νέας τελωνειακής ένωσης.

«Στο κάτω-κάτω έχουμε μία (τελωνειακή ένωση) με την Τουρκία. Σίγουρα μπορούμε να έχουμε μία και με το Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ως εναλλακτική επιλογή πρότεινε μία «βαθιά συμφωνία ελευθέρου εμπορίου» μέσω της επανένταξης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών (EFTA), στην οποία ανήκε πριν από την ένταξή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Και αν αυτό δεν μπορεί να συμφωνηθεί τώρα, τότε ίσως μπορούμε να έχουμε μία μεταβατική περίοδο κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση ενόσω μελετώνται αυτά τα πράγματα», συμπλήρωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.

Ο Λίο Βαράντκαρ προειδοποίησε ότι «το ρολόι χτυπά» και ο χρόνος για να βρεθούν λύσεις στο ιρλανδικό ζήτημα αναφορικά με το Brexit περνά. Καταφέρθηκε εναντίον των υποστηρικτών του πιο σκληρού Brexit, λέγοντας ότι εδώ και 14 μήνες δεν έχουν καταφέρει να πείσουν πολίτες, φοιτητές, ακαδημαϊκούς, αγρότες και επιχειρηματίες πως είναι προς το συμφέρον τους να δημιουργηθούν νέοι φραγμοί στις επιχειρήσεις και στο εμπόριο.

Ο Λίο Βαράντκαρ χαρακτήρισε το Brexit ως την πρόκληση της γενιάς του, όπως για την προηγούμενη γενιά η μεγάλη πρόκληση ήταν ο τερματισμός της βίας στη Βόρεια Ιρλανδία.

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο 04/08/2017 19:33

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: