Πύρινη κόλαση στη Βορειοανατολική Αττική: Μάχη με τις φλόγες σε Βαρνάβα, Καπανδρίτι, Κάλαμο




Ανεξέλεγκτη εξακολουθεί να μαίνεται η τεράστια πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική. Οι πυροσβέστες δίνουν τιτάνια μάχη με τις φλόγες σε Καπανδρίτι, Βαρνάβα και Κάλαμο.

Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να επέμβουν έγκαιρα καθώς λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι εκδηλώθηκε νέο μέτωπο στο Καπανδρίτι κοντά στην περιοχή της μονής Αναλήψεως.

Παράλληλα δεν επιβεβαιώθηκε η καταγγελία του προέδρου του τοπικού συμβουλίου Καπανδριτίου, Μιχάλη Ντάση, ότι υπάρχει μια γυναίκα εγκλωβισμένη στο σπίτι της στην οδό Κώστα Βάρναλη καθώς όπως προέκυψε υπήρχε μόνο ένας άνθρωπος με σκλήρυνση κατά πλάκας που δεν μπορούσε να μετακινηθεί και τελικά μεταφέρθηκε με όχημα της πυροσβεστικής.

Λίγο μετά τις 15:00 το μεγαλύτερο πρόβλημα με το μέτωπο της φωτιάς εντοπίζονταν στο Μετόχι, την ώρα που οι αναζωπυρώσεις σε Κάλαμο, Καπανδρίτι και Βαρνάβα προβλημάτιζαν τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Μάλιστα, αν ο άνεμος συνεχίσει να πνέει με την ίδια φορά, οι κάτοικοι λένε ότι θα απειληθεί και το Μικροχώρι και οι εκεί κατοικίες που δεν είναι λίγες.

 Πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου και κατευθύνεται προς το Βαρνάβα, το Καπανδρίτι και το Σέσι Γραμματικού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ.

Πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου και κατευθύνεται προς το Βαρνάβα, το Καπανδρίτι και το Σέσι Γραμματικού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ.

Την ίδια ώρα συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στον Κάλαμο στη θέση Αγκώνα όπου σπεύδουν πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να τις αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα.

Οι πυροσβέστες «επιτάσσοντας» μπουλντόζες του στρατού προσπαθούν να ανοίξουν δρόμους όπου δεν υπάρχουν ώστε να καταφέρουν να φτάσουν κοντά στις φλόγες και να προσπαθήσουν να περιορίσουν το μέτωπο.

Μάχη για να σταματήσουν την πύρινη λαίλαπα στην παραλία του Βαρνάβα και να μην επεκταθεί προς το Γραμματικό, δίνουν αυτή την στιγμή, όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις στο μέτωπο αυτό της μεγάλης καταστροφικής πυρκαγιάς που μαίνεται από χθες στην Ανατολική Αττική.

Από το πρωί επιχειρούν 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο ενώ θα επιχειρήσουν άλλα δυο ελικόπτερα. Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 68 οχήματα, άλλα 15 οχήματα εθελοντικά, 58 άτομα πεζοπόρα τμήματα, 13 οχήματα των δήμων και της περιφέρειας, 6 οχήματα της ΕΥΔΑΠ και τρία μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα.

Πυροσβεστικό αεροπλάνο επιχειρεί στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου και κατευθύνεται προς το Βαρνάβα, το Καπανδρίτι και το Σέσι Γραμματικού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ.
Πυροσβεστικό αεροπλάνο επιχειρεί στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου και κατευθύνεται προς το Βαρνάβα, το Καπανδρίτι και το Σέσι Γραμματικού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ.

Με 27 υδροφόρες και 7 χωματουργικά, κάποια βαρέως τύπου, έχει συνδράμει η Περιφέρεια Αττικής στο έργο κατάσβεσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Με 27 υδροφόρες και 7 χωματουργικά, κάποια βαρέως τύπου, έχει συνδράμει μέχρι στιγμής η Περιφέρεια Αττικής στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, που έχει τον συντονιστικό ρόλο της επιχείρησης που ξεκίνησε χθες, νωρίς το απόγευμα, στην Ανατολική Αττική.

Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ η εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής κ. Γιάννα Τσούπρα, η ενεργοποίηση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) συνεκλήθει χθες λίγη ώρα, μετά την έναρξη της μεγάλης φωτιάς κοντά στις κατασκηνώσεις του Καλάμου.

Άμεσα έφθασαν στη διαδημοτική κοινότητα Καλάμου, προκειμένου να συνεδριάσουν, η προϊσταμένη Ανατολικής Αττικής και δυο στελέχη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, η Γ. Τσούπρα και ο αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής Π. Φιλίππου, ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι Ωρωπού, αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες από τους όμορους δήμους, εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.

Όλοι δεσμεύθηκαν ότι θα παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Συγχρόνως τέθηκε από την Περιφέρεια Αττικής η πρόταση να κηρυχθεί το διαμέρισμα Καλάμου, δήμου Ωρωπού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως και έγινε στη συνέχεια.

Χθες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Περιφέρεια Αττικής κατάφερε να συνδράμει την Πυροσβεστική με 16 υδροφόρες και 7 χωματουργικά.
Σήμερα, η επέκταση του μετώπου στον Βαρνάβα και τον Καπανδρίτι δημιούργησε ανάγκη και για άλλες υδροφόρες. Η Περιφέρεια Αττικής συνέδραμε στο έργο της Πυροσβεστικές με άλλες 10 υδροφόρες.

Όπως σημειώνει η κ. Τσούπρα στο ΑΠΕ, σημαντική είναι από χθες και η συμβολή των εθελοντικών ομάδων, που συνέτρεξαν από όλη την Αττική και οι οποίες ενεργούν υπό την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Συγχρόνως, τονίζει ότι όσοι δεν έχουν σχέση με τη φωτιά πρέπει να παραμένουν μακριά και ότι όσοι δεν είναι εκπαιδευμένοι, δεν επιτρέπεται να προσεγγίζουν στις περιοχές κατάσβεσης.

Οι άνθρωποι της Περιφέρειας Αττικής και η κ. Τσούπρα παραμένουν στις περιοχές των πυρκαγιών, καθώς τόσο σήμερα όσο και αύριο η Πολιτική Προστασία έχει προβλέψει κίνδυνο επικινδυνότητας 4 (που είναι εξαιρετικά υψηλός) στην Περιφέρεια Αττικής.

Πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου και κατευθύνεται προς το Βαρνάβα, το Καπανδρίτι και το Σέσι Γραμματικού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ.
Πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου και κατευθύνεται προς το Βαρνάβα, το Καπανδρίτι και το Σέσι Γραμματικού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ.

Προβληματίζουν τις Αρχές δύο νέες πυρκαγιές στο Μαραθώνα που αντιμετωπίστηκαν άμεσα

Δύο νέες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν πριν από λίγο σε δασική έκταση στην περιοχή Κοτρώνι Μαραθώνα, προβληματίζουν τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι φωτιές εκδηλώθηκαν σε μικρή απόσταση μεταξύ τους και σβήστηκαν άμεσα από την πυροσβεστική.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι ανακριτικές Αρχές προβληματίζονται διότι οι συγκεκριμένες εστίες ήταν στην ίδια ευθεία με την πυρκαγιά του Καλάμου, με την οποία θα μπορούσαν να ενωθούν, αν προλάβαιναν να λάβουν διαστάσεις, λόγω των συγκεκριμένων ανέμων που επικρατούν στην περιοχή.

Για τα αίτια των εν λόγω πυρκαγιών γίνεται έρευνα από Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Στις πληγείσες περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής περιόδευσε ο Πατούλης

Κρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Αττική, όπου μαίνεται από χθες η πυρκαγιά, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης, ο οποίος μετέβη στον Κάλαμο, το Καπανδρίτι και στο Βαρνάβα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, «η επιχείρηση κατάσβεσης είναι πολύ δύσκολη εξαιτίας των συνεχών αναζωπυρώσεων». Επίσης ανέφερε, ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε, «τα εναέρια μέσα κατάσβεσης τα τελευταία 24ωρα ενέτειναν την παρουσία τους, ωστόσο η παρουσία τους δεν ήταν επαρκής κατά την εκδήλωση των πυρκαγιών, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος».

Ο Γιώργος Πατούλης, ενημερώθηκε πλήρως από τον αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, Πέτρο Φιλίππου και τον δήμαρχο Ωρωπού, Θωμά Ρούσση, για την κατάσταση που επικρατεί, καθώς και για την πορεία της επιχείρησης κατάσβεσης από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά και τις υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε τη σημαντική συνδρομή και συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ κατήγγειλε ότι «για άλλη μία φορά η κρατική γραφειοκρατία εμπόδισε τη έγκαιρη πρόσληψη εργαζομένων στους Δήμους, με αντικείμενο τον καθαρισμό των δασικών εκτάσεων, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στα μέσα του καλοκαιριού χωρίς προσωπικό. Το κράτος οφείλει, επιτέλους, να αντιληφθεί ότι δεν πρέπει να μπαίνει ανάχωμα στην αποτελεσματική λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, προς όφελος των πολιτών».

Να απευθυνθούν στο δήμο Ωρωπού, για να διαμείνουν σε κοντινά καταλύματα, οι πολίτες των οποίων οι κύριες κατοικίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές

Να απευθυνθούν στο δήμο Ωρωπού για κάλυψη αναγκών διαμονής και διατροφής, οι πολίτες των οποίων οι κύριες κατοικίες επλήγησαν εξαιτίας της πυρκαγιάς, ενημερώνει σε ανακοίνωσή της η περιφέρεια Αττικής.

Όπως σημειώνεται, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι Δημοτικές Ενότητες Καλάμου και Καπανδριτίου του δήμου Ωρωπού και η Δημοτική Κοινότητα Βαρνάβα του δήμου Μαραθώνα.

Μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η Περιφέρεια Αττικής θα βρίσκεται σε ετοιμότητα, προκειμένου να ανταποκριθεί σε αιτήματα επιχειρήσεων για ζημιές από την πυρκαγιά. Επίσης, η καταγραφή των ζημιών σε οικείες θα ξεκινήσει άμεσα μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Οι ιστότοποι, στους οποίους έχουν αναρτηθεί πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών

Πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών έχουν αναρτηθεί για τους πολίτες στις ιστοσελίδες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), του Πυροσβεστικού Σώματος (www.fireservice.gr) καθώς και στους συνδέσμους της Περιφέρειας Αττικής, στους οποίους υπάρχει αναρτημένο σχετικό πληροφοριακό υλικό:

Οδηγίες αυτοπροστασίας των πολιτών έναντι δασικών πυρκαγιών

Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς

Κατευθυντήριες οδηγίες κατά την άσκηση της μελισσοκομίας

Προστατευτικά μέτρα από τον καύσωνα

Επίσης, βρίσκονται σε ισχύ οι αποφάσεις απαγόρευσης κυκλοφορίας και παραμονής εκδρομέων σε δάση και «ευπαθείς» περιοχές που έχουν εκδώσει οι Αντιπεριφερειάρχες ως πρόεδροι των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας ανά Περιφερειακή Ενότητα, για τις ημέρες εκείνες που προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σύμφωνα με την πρόβλεψη της Γ.Γ.Π.Π., οποίες βρίσκονται αναρτημένες στο παρακάτω σύνδεσμο:

Αποφάσεις απαγόρευσης κυκλοφορίας και παραμονής εκδρομέων σε δάση και «ευπαθείς»

Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης το 199.

Τραγικές ώρες για την Ανατολική Αττική: Προσπάθεια να αποτραπεί ο απόλυτος όλεθρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: