The ship West Capella at sea trails. Photo seadrill.com.

Τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ: Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που δεν επεμβαίνουν οι Τούρκοι;

Του Αγαμέμνονα Ξενοφώντος

Μόλις τελείωσαν οι διαπραγματεύσεις στην Ελβετία για το Κυπριακό, οι πολιτικοί μας μάς έστρεψαν το βλέμμα προς το τεμάχιο 11 της ΑΟΖ. Εκεί, δύο μεγάλες εταιρείες (η γαλλικών συμφερόντων TOTAL και η ιταλικών συμφερόντων eni) ετοιμάζονταν να αρχίσουν γεωτρήσεις για ανεύρεση φυσικού αερίου.

Ήρθε η πλατφόρμα-πλοίο (WEST CAPELLA) με το γεωτρύπανο, ήρθαν όλα τα απαιτούμενα εργαλεία, ήρθε και το προσωπικό. Ήρθαν βέβαια και οι Τούρκοι, τις κινήσεις των οποίων, όπως μας καθησυχάζει το κράτος, παρακολουθεί πολύ στενά. To ίδιο κάνουν και οι Τούρκοι. Παρακολουθούν και αυτοί πολύ στενά τις δικές μας κινήσεις. Και το παιγνίδι αρχίζει.

Από την μια οι Τούρκοι μας παροτρύνουν να τερματίσουμε αμέσως τις γεωτρήσεις και από την άλλη εμείς συνεχίζουμε ακάθεκτοι. Οι Τούρκοι προχωρούν και μάς φοβερίζουν κάνοντας διάφορες σοβαρές επεμβάσεις σε θαλάσσιες περιοχές που εμείς θεωρούμε ότι ανήκουν στην κυπριακή ΑΟΖ. Όμως, δεν επεμβαίνουν στο τεμάχιο 11 για να σταματήσουν τη γεώτρηση. Εμείς το θεωρούμε αυτό σαν αδυναμία. Φοβούνται, λέμε, τη δύναμη που έχουν πίσω τους οι δύο αυτές μεγάλες εταιρείες. Ξεθαρρέψαμε και συνεχίζουμε να σκάβουμε. Όσο προχωρούμε στο σκάψιμο, τόσο προχωρούν και οι Τούρκοι με τις διάφορες επεμβάσεις τους.

Διερωτηθήκαμε καμιά φορά ποιός είναι ο πραγματικός λόγος που οι Τούρκοι δεν επεμβαίνουν άμεσα στο τεμάχιο 11; Οφείλεται πράγματι στον φόβο που εμείς διατεινόμαστε, ή μήπως υπάρχει κάτι άλλο; Ακούστε και κρίνετε. Πριν περίπου πέντε χρόνια οι Τούρκοι είχαν αυθαίρετα προβεί σε οριοθέτηση της δικής τους ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. Με βάση την οριοθέτηση αυτή, το τεμάχιο 11 δεν εμπίπτει ούτε στην Τουρκική ΑΟΖ ούτε στην Κυπριακή. Εμπίπτει εξ ολοκλήρου στην ΑΟΖ της Αιγύπτου. Πολύ πρόσφατα, η Τουρκία, πιθανότατα από απροσεξία, μάς το τόνισε αυτό. Λοιπόν, σύμφωνα με τις Τουρκικές οριοθετήσεις, η Τουρκία δεν δικαιούται, χωρίς, τουλάχιστον, τη συναίνεση της Αιγύπτου, να επέμβει στο τεμάχιο 11 ή να παρενοχλήσει ή να διαμαρτυρηθεί εάν η Κυπριακή Δημοκρατία (Κ.Δ.) διεξάγει γεωτρήσεις σε αυτό. Δεν της πέφτει κανένας απολύτως λόγος, ούτε σαν κράτος αλλά ούτε και σαν εγγυήτρια δύναμη της Τ.Κ. πλευράς. Το θέμα τούτο αφορά αποκλειστικά στην Αίγυπτο και την Κ.Δ.. Θα θυμάστε, αγαπητοί μου, ότι η Αίγυπτος και η Κ.Δ. έχουν, από καιρό, συνάψει συμφωνία που καθορίζει τα μεταξύ τους σύνορα στην ΑΟΖ. Με βάση αυτή τη συμφωνία, το τεμάχιο 11 εμπίπτει στην ΑΟΖ της Κ.Δ.. Εδώ μπορούμε να προσθέσουμε ότι, εκτός από τη συμφωνία με την Αίγυπτο, η Κ.Δ. έχει συνάψει παρομοίου είδους συμφωνία και με το Ισραήλ. Έτσι, θα πρέπει να θεωρείται ότι, τουλάχιστον στον νότο, η ΑΟΖ μας είναι διεθνώς σταθερά αναγνωρισμένη.

Είναι φανερό πως η Τουρκία ευρίσκεται σε μεγάλο δίλημμα: Να επέμβει ή να μην επέμβει στη γεώτρηση. Αυτό είναι το ερώτημα. Εάν επέμβει, αυτό υποδηλώνει με σαφήνεια ότι αναγνωρίζει ή αποδέχεται το μέγεθος της κυπριακής ΑΟΖ όπως η Κ.Δ. το έχει καθορίσει με την Αίγυπτο και αναιρεί τη δική της οριοθέτηση. Αλλά ακόμη και οι τωρινές της επεμβάσεις οδηγούν έμμεσα προς τέτοιο συμπέρασμα. Εάν χειριστούμε σωστά το θέμα, η Τουρκία θα τα βρει σκούρα.

  • Πολιτικός Επιστήμονας και Νομικός ειδικός για θέματα στο Δίκαιο της Θαλάσσης

ΓΙΑ ΓΝΩΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΙΣ APOPSEIS.COM

1 Comment on "Τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ: Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που δεν επεμβαίνουν οι Τούρκοι;"

  1. Theodore Kariotis | August 11, 2017 at 12:19 AM | Reply

    1.Το τεμάχιο 11 ανήκει στην Κύπρο από το 2003 όταν έγινε η οριοθέτηση των ΑΟΖ Κύπρου και Αιγύπτου. Την οριοθέτηση αυτή την αναγνώρισαν τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, και η Ρωσία. Το μόνο κράτος που δεν την αναγνώρισε ήταν η Τουρκία αλλά δεν έκανε καμία κίνηση να προσβάλλει αυτή τη συμφωνία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Σήμερα, με 17 χρόνια καθυστέρηση, δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει την υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο.
    2.Η Αίγυπτος δεν έχει κανένα λόγο να ακυρώσει την οριοθέτηση με την Κύπρο, 17 χρόνια αργότερα. Εάν το κάνει, η Κύπρος θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή στο Διεθνές Δικαστήριο Δίκαιου Θάλασσας και θα κερδίσει.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*