Παρά την τουρκική αδιαλλαξία ο αγώνας μας συνεχίζεται, διαβεβαιώνει η Λευκωσία




Ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, διαβεβαίωσε σήμερα ότι «ανεξάρτητα από την τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα, η οποία ενισχύεται και από την πάροδο του χρόνου, η δική μας πλευρά θα συνεχίσει να αγωνίζεται με στόχο την επίτευξη ενός σχεδίου λύσης, που θα επιτυγχάνει την επανένωση της πατρίδας μας, δικαιώνοντας τις προσδοκίες του λαού μας».

Σε χαιρετισμό του στην Ετήσια Αντικατοχική Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής «Άσσια – Νεκροί και Αγνοούμενοι», ο Επίτροπος Προεδρίας, είπε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, ότι «συνολικά, 105 πρόσωπα έχουν καταγραφεί στον κατάλογο των αγνοουμένων, με δηλωμένο χώρο εξαφάνισης την Άσσια, 75 εκ των οποίων είναι κάτοικοι Άσσιας και 30 άλλων χωριών, ενώ 84 αγνοούμενα πρόσωπα έχουν ως χώρο καταγωγής τους την Άσσια».

Πρόσθεσε ότι «οι οικογένειες των αγνοουμένων μας βιώνουν το καθημερινό μαρτύριο της αβεβαιότητας της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων και δυστυχώς, υπάρχουν και οικογένειες αγνοουμένων, οι οποίες δεν γνωρίζουν την τύχη των δικών τους από την περίοδο του 1963, δηλαδή, πέραν του μισού αιώνα.»

Όπως είπε ο κ. Φωτίου, «η τραγική αυτή κατάσταση, που προκαλεί τόσο πόνο και αγωνία σε χιλιάδες οικογένειες συμπατριωτών μας, δεν είναι μόνο απαράδεκτη αλλά και απάνθρωπη και συνιστά πρόκληση στην πολιτισμένη ανθρωπότητα και σε όλους μας».

Σημείωσε το γεγονός ότι «από το 1974 μέχρι και σήμερα η Τουρκία εξακολουθεί να μην συνεργάζεται και να προβάλλει συνεχώς προσκόμματα και τακτικισμούς σε όποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται για επίτευξη προόδου».

«Είναι η κατοχική δύναμη που αρνείται με περιφρόνηση να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τους Ελληνοκύπριους αγνοούμενους όπως και τις πρόνοιες ψηφισμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης καθώς και άλλων διεθνών οργανισμών», υπέδειξε ο Επίτροπος Προεδρίας.

Για το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) και τις ταυτοποιήσεις λειψάνων αγνοουμένων με τη μέθοδο του DNA, ο κ. Φωτίου, είπε ότι «μετά από 12 χρόνια λειτουργίας του προγράμματος της ΔΕΑ σχεδόν τα 2/3 των καταγεγραμμένων Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων εξακολουθούν να αγνοούνται».

Σημείωσε ότι «για μας η παράδοση μερικών οστών στις οικογένειες των αγνοουμένων, όπως στις περιπτώσεις των δικών σας ανθρώπων, δεν αποτελεί πλήρη διευκρίνιση της τύχης των αγαπημένων σας προσώπων, ούτε και δεχόμαστε ότι η παραλαβή μερικών οστών σηματοδοτεί το κλείσιμο της υπόθεσης του αγνοούμενου».

Ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι «η επιλογή της Τουρκίας είναι μια: «Ή θα συμπεριφερθεί επιτέλους ως μέλος της πολιτισμένης κοινωνίας των εθνών ή θα συνεχίσει την απάνθρωπη περιφρόνηση της σε πανανθρώπινες αρχές και αξίες».

Δυστυχώς, συνέχισε, «η μέχρι σήμερα συμπεριφορά της χώρας αυτής στο ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων δεν μας πείθει ότι έχει επιλέξει να είναι μέρος της πολιτισμένης ανθρωπότητας».

Αυτό εξάλλου, είπε ο Επίτροπος Προεδρίας, «αποδεικνύεται από την απάνθρωπη στάση που τηρεί στο δεύτερο μεγάλο έγκλημα που διέπραξε ο στρατός της και αφορά στην καταστροφή και στις μετακινήσεις οστών από τους πρωτογενείς χώρους ταφής, όπως οι τάφοι των Ασσιωτών στην περιοχή Ορνίθι».

Αναφορά από τον Επίτροπο Προεδρίας έγινε και στην ανασκαφή η οποία προωθείται από τη ΔΕΑ σε χώρο στην Άσσια, όπου, όπως είπε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», πριν 18 μήνες, επανατάφηκαν τα οστά των Ασσιωτών που μετακινήθηκαν από τους πρωτογενείς χώρους ταφής.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι «το ζητούμενο δεν είναι μόνο η πραγματοποίηση της ανασκαφής η οποία έπρεπε να είχε γίνει εδώ και 18 μήνες, αλλά, ο στόχος πρέπει να είναι ο εντοπισμός των οστών που μετακινήθηκαν.

«Και σε αυτό το θέμα ευθύνη και υποχρέωση έχει πρώτιστα η κατοχική δύναμη που πρέπει να επιβεβαιώσει εάν πράγματι τα οστά που μετακινήθηκαν από τα στρατεύματά της επανατάφηκαν στο χώρο που αναφέρεται στο δημοσίευμα, διαφορετικά θα επιδεινώσουν τον πόνο και την αγωνία των συγγενών και θα αποτελέσουν ακόμα ένα βάρβαρο εμπαιγμό εις βάρος τους», είπε καταλήγοντας ο Επίτροπος Προεδρίας.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 28/08/2017 20:32

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: