Ο τουρισμός συνέβαλε στο να εξέλθουμε από την οικονομική κρίση, είπε ο Πετρίδης

O υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος προήδρευσε σήμερα σύσκεψης για τον τουρισμό στο υπουργείο με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της τουριστικής βιομηχανίας της Κύπρου ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ. Φωτογραφία: ΚΥΠΕ.
Ο τουρισμός αποτέλεσε μοχλό ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια και συνέβαλε στο να εξέλθουμε από την οικονομική κρίση, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος προήδρευσε σήμερα σύσκεψης για τον τουρισμό στο υπουργείο με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της τουριστικής βιομηχανίας της Κύπρου ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ.

Σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης είπε ότι «σίγουρα ο τουρισμός υπήρξε ένας μοχλός ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια ενδεχομένως δε ο κύριος λόγος που καταφέραμε να εξέλθουμε από την οικονομική κρίση και αυτό οφείλεται κυρίως στις προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα».

«Έχουν αξιοποιηθεί πλήρως τα κίνητρα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, δημιουργήθηκαν χιλιάδες νέες τουριστικές κλίνες για τις οποίες είμαστε υπερήφανοι να λέμε ότι αυξήθηκε ο τουρισμός περισσότερο από κάθε άλλη χρόνια», είπε ο Κύπριος ΥΠΕΣ.

Ανέφερε ότι «λόγω των πολλών αιτήσεων για αναπτύξεις παρουσιάζονται και κάποιες καθυστερήσεις και συζητήσαμε τρόπους που θα βελτιώσουν και την ικανότητα των υπηρεσιών του υπουργείου για να διεξέλθουν όλες αυτές τις αιτήσεις».

«Συζητήσαμε επίσης το νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας και αφορά το νέο τρόπο κατάταξης των ξενοδοχείων. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο θα επιτρέψει την ουσιαστική και ποιοτική αναβάθμιση των ξενοδοχείων ούτως ώστε να μπορέσουν να είναι πιο ανταγωνιστικά, να διαφοροποιήσουν το προϊόν τους ανάλογα με τη ζήτηση που υπάρχει από το εξωτερικό», πρόσθεσε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Ο υπουργός είπε ότι «συζητήσαμε και ένα παλιότερο θέμα που αφορά κάποιες παλιές οικοδομές ξενοδοχείων οι οποίες είναι εγκαταλελειμμένες και προκαλούν μια ακαλαισθησία. Ο λόγος που δεν κατεδαφίζονται οι οικοδομές αυτές», εξήγησε, «είναι γιατί παλιότερα υπήρχαν πιο υψηλοί συντελεστές δόμησης που θα χάνονταν με νέες αναπτύξεις».

«Θα πάρουμε πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο ούτως ώστε σε περίπτωση κατεδάφισης αυτών των παλιών οικοδομών να μην χάνεται ο συντελεστής για τις νέες αναπτύξεις», ανέφερε, στο πλαίσιο της περαιτέρω αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος μας. Επίσης, θα μελετήσουμε και κίνητρα για υφιστάμενες οικοδομές, ούτως ώστε να εμπίπτουν (στο πλαίσιο) αυτού του (μέτρου) κινήτρου, είπε.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοιζίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση με τον ΥΠΕΣ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο τουρισμός, μετά το 2013, ήταν η ατμομηχανή της ανάπτυξης της οικονομίας και πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί προς αυτή την κατεύθυνση».

Πιστεύουμε ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω αύξηση του τουρισμού, είπε, αλλά παράλληλα χρειάζεται να γίνεται η προσεκτική διαμόρφωση των υποδομών και όλων των υπηρεσιών που συνθέτουν του τουριστικό προϊόν.

Τέλος, από πλευράς του, ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ, Άκης Βαβλίτης, τόνισε ότι επείγει η νομοτεχνική επεξεργασία από τη Νομική Υπηρεσία των νέων κινήτρων κατάταξης των ξενοδοχείων, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση προς τη Βουλή να εγκρίνει το Σεπτέμβριο την ίδρυση του Υφυπουργείου Τουρισμού.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 04/08/2017 16:27

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: