Ο κυβερνήτης του Τέξας προειδοποιεί για νέους ανεμοστρόβιλους: Συνεχίζονται οι πρωτοφανείς πλημμύρες




Το μετεωρολογικό σύστημα στα νοτιοανατολικά παράλια των Ηνωμένων Πολιτειών έχει 90% πιθανότητα να μετατραπεί σε κυκλώνα τις επόμενες 48 ώρες, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Τυφώνων.
Το κέντρο της καταιγίδας Χάρβεϊ προβλέπεται να μετακινηθεί από το κέντρο της ακτογραμμής του Τέξας σήμερα και να ξαναεπιστρέψει στη θάλασσα.

Οι πρωτοφανείς πλημμύρες, είπε το Κέντρο, συνεχίζονται στο νοτιοανατολικό Τέξας, ενώ η τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ βρίσκεται περίπου 15 χλμ βορειοανατολικά της Βικτόρια του Τέξας, με ανέμους έντασης 65 χλμ/ώρα.

Στο μεταξύ: Οι συνέπειες της τροπικής καταιγίδας Χάρβεϊ, που προκαλεί καταστροφικές πλημμύρες στο ανατολικό Τέξας και το Χιούστον, τη μεγαλύτερη πόλη της Πολιτείας, είναι οι χειρότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ, εκτιμά η ομοσπονδιακή μετεωρολογική υπηρεσία.

“Αυτό το φαινόμενο είναι άνευ προηγουμένου και οι συνέπειές του δεν είναι ακόμη γνωστές όμως ξεπερνούν ό,τι έχουμε δει ποτέ” ανέφερε σε μήνυμά της στο Twitter η NWS.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε διευκρινίζει ότι το ύψος της βροχής, που σε ορισμένα σημεία φτάνει τα 127 εκατοστά, “ξεπερνά ότιδήποτε έχει καταγραφεί στο παρελθόν στο Τέξας”. “Οι καταστροφικές πλημμύρες είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν για πολλές ημέρες”, προειδοποιεί η υπηρεσία.

Την ίδια προειδοποίηση έκανε και ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ τονίζοντας ότι πολλές κομητείες θα εξακολουθήσουν να δέχονται “απίστευτα πολλή” βροχή. Είπε μάλιστα ότι αναμένεται να εκδοθούν ανακοινώσεις για νέους ανεμοστρόβιλους που ενδέχεται να πλήξουν απόψε την Πολιτεία.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, έχουν κλείσει μέχρι στιγμής 250 αυτοκινητόδρομοι και μικρότεροι δρόμοι σε όλη την Πολιτεία. Έχουν επίσης κινητοποιηθεί 3.000 μέλη της Εθνοφρουράς για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης και στην εκκένωση περιοχών στο Χιούστον, τη Βικτόρια και το Κόρπους Κρίστι.

Στις επιχειρήσεις διάσωσης των εγκλωβισμένων χρησιμοποιούνται περίπου 600 σκάφη, ορισμένα από τα οποία έχουν σταλεί από τη Φλόριντα και τη Λουιζιάνα.

Ο κυβερνήτης πρόσθεσε ότι αναμένεται να σταλούν στο Χιούστον ασθενοφόρα και κινητές ιατρικές μονάδες ενώ λεωφορεία είναι έτοιμα για να μεταφέρουν τον κόσμο σε ασφαλή σημεία.

28/08/2017 03:11
ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
Λονδίνο, United Kingdom

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: