Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ζητά να τεθούν υπό νέα βάση οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό




Υπό νέα βάση ζητά να τεθούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο οποίος κάλεσε την πολιτική ηγεσία του τόπου να εργαστεί ομόφωνα ώστε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με βάση τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και των συμφωνιών Κορυφής  Μακαρίου – Ντενκτάς και Κυπριανού – Ντενκτάς.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της θείας λειτουργίας για την  Κοίμηση της Θεοτόκου, στην Ιερά Μονή Παναγίας Τρικουκκιώτισσας στον Πρόδρομο, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να τεθούν  υπό νέα βάση αφού « κατά καιρούς έχουν καταστρατηγηθεί».  Ο διάλογος τόνισε « όπως τον ξέραμε και  που συνεχίζεται για 43 χρόνια δεν οδηγούσε πουθενά, αλλά και αν είχε συνεχιστεί τώρα και ερχόταν μια συμφωνία, αυτή θα κατέρρεε».

Θα πρέπει τόνισε «οι διαπραγματεύσεις να επαναρχίσουν με βάση τις ομόφωνες αποφάσεις του Ε.Σ και των συμφωνιών κορυφής Μακαρίου – Ντενκτάς και Κυπριανού –Ντενκτάς. «Θα πρέπει να υπάρξει μια ανάπαυλα στις συνομιλίες με τον τρόπο που διεξάγονταν μέχρι σήμερα διότι αυτές δεν θα οδηγούσαν σε λειτουργικό κράτος. Μια λύση” σημείωσε “μπορεί να επιτευχθεί με βάση τις συμφωνίες κορυφής και τις ομόφωνες αποφάσεις του Ε.Σ δεν θα είναι μια δίκαιη λύση αλλά τουλάχιστον  θα μπορούσε να οδηγήσει σε λειτουργικό κράτος το οποίο δεν θα καταρρεύσει».

Τα  πολιτικά κόμματα, συνέχισε, θα πρέπει να εργαστούν για αυτό το σκοπό ομόφωνα. «Το Εθνικό δεν σηκώνει αντιπολίτευση, υπάρχουν άλλα θέματα για να κάνουν αντιπολίτευση. Πρέπει να υπάρχει ομοψυχία και πρέπει ο λαός να σταθεί δίπλα από την ηγεσία για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα κράτος λειτουργικό που θα μας επιτρέψει να ζήσουμε, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους στο τόπο μας, στη γη των πατέρων μας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κύπρου Χρυσόστομος.

Σε ό,τι αφορά το μήνυμα της ημέρας για τη μεγάλη μέρα της Ορθοδοξίας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου τόνισε ότι η Παναγία είναι η μητέρα όλου του λαού, η «μεσίτρια στην οποία μπορούμε να προσφύγουμε για βοήθεια διότι αυτή μας καταλαβαίνει, καταλαβαίνει καλύτερα τις ανθρώπινες αδυναμίες και πιο εύκολα μπορούμε να τη συναντήσουμε».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: