Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά στα Κύθηρα: Αποκαΐδια το 1/3 του νησιού, λέει ο δήμαρχος




Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά για τρίτη ημέρα στα Κύθηρα ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν σκληρή μάχη προκειμένου να τη θέσουν υπό έλεγχο.

«Έχει κινητοποιηθεί ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός πυρόσβεσης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου που μετέβη στο νησί.

«Δίνουμε όλοι τη μάχη, με επικεφαλής την πυροσβεστική για τον έλεγχο μιας πολύ δύσκολης πυρκαγιάς. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι πολύ γρήγορα θα ελέγξουμε την πύρινη λαίλαπα» τονίζει ο κ. Αποστόλου, ο οποίος σε λίγη ώρα θα προεδρεύσει σύσκεψης όλων των αρμόδιων φορέων.

«Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε την μεγάλη πυρκαγιά. Είναι πολύ δύσκολη η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων, επειδή πρόκειται για μια πυρκαγιά με ιδιαιτερότητες, λόγω της συνεχούς εναλλαγής κατεύθυνσης των ανέμων, αλλά και της πυκνής καύσιμης ύλης» δηλώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης.

Αυτήν ώρα δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές, σύμφωνα πάντα με την Πυροσβεστική, ενώ επιχειρούν τώρα 84 πυροσβέστες με 30 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων, με την αρωγή εναέριων μέσων, που είναι 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, αναμένεται και νέα ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων στα Κύθηρα με 32 πυροσβέστες και 8 οχήματα.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι αυτή την ώρα δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές, σύμφωνα πάντα με την Πυροσβεστική, ενώ επιχειρούν τώρα 84 πυροσβέστες με 30 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων, με την αρωγή εναέριων μέσων, που είναι 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Αν και η εικόνα που υπήρχε στα Κύθηρα τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν καλύτερη σε σχέση με το βράδυ, ο δήμαρχος του νησιού Ευστράτιος Χαρχαλάκης ζήτησε, νωρίτερα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ να ξεκινήσουν έγκαιρα ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα καθώς και το Σάββατο το πρωί υπήρξε η εντύπωση ότι η φωτιά έχει ελεγχθεί αλλά από το μεσημέρι και μετά οι άνεμοι ενισχύθηκαν και υπήρξανε μεγάλες αναζωπυρώσεις.

Λόγω του μεγέθους και της έντασης της φωτιάς χρειάστηκε να εκκενωθούν μόνο το Σάββατο τέσσερις οικισμοί αν και ο κ. Χαρχαλάκης δήλωσε ότι πλέον όλοι οι κάτοικοί τους έχουν επιστρέψει τονίζοντας, ωστόσο, ότι «μην νομίζετε ότι κοιμάται κανείς”, είπε και συμπλήρωσε πως οι φλόγες έχουν κάνει ήδη στάχτη το 1/3 του νησιού.

Υψηλός ο κίνδυνος

Υψηλός για ακόμη μία ημέρα παραμένει ο κίνδυνος πυρκαγιάς, σύμφωνα με χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς. Ειδικότερα, υψηλός κίνδυνος (δείκτης 3) προβλέπεται για τους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αχαΐας, Ηλείας, Λακωνίας και για τα νησιά Κρήτη, Λέσβος, Χίος και Κύθηρα, όπου μαίνεται για τρίτη ημέρα η μεγάλη πυρκαγιά.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου εκδηλώθηκαν 40 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Σημειώνεται, επίσης, ότι υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές στην περιοχή Καφενεδέλια Λέσβου, καθώς και στην οδό Πανοράματος, στο Ίλιον Αττικής.

Υπό έλεγχο πυρκαγιές σε Μεσσηνία και Αιτωλοακαρνανία

Στο μεταξύ υπό έλεγχο τέθηκαν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες σε αγροτοδασικές εκτάσεις, στην Υάμεια Μεσσηνίας και στα Βρουβιανά του ορεινού Βάλτου, στην Αιτωλοακαρνανία.

Ωστόσο, τόσο στην Υάμεια, όσο και στα Βρουβιανά, εξακολουθούν να επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Στάκτη το ένα τρίτο των Κυθήρων δηλώνει ο δήμαρχος: Για τρίτη μέρα καίγεται το όμορφο νησί

06/08/2017 12:40
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: