Μεγάλη η απόσταση Βρετανίας-ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για Brexit, λέει αξιωματούχος




Μεγάλη απόσταση χωρίζει ακόμα τις δυο πλευρές που διαπραγματεύονται την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, δύο ημέρες πριν την έναρξη του τρίτου γύρου διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα 28 Αυγούστου.

Ο τρίτος γύρος θα διαρκέσει ολόκληρη την επόμενη εβδομάδα και οι δύο πλευρές θα υπεισέλθουν σε ζητήματα ουσίας, όπως το καθεστώς που θα ισχύει στο νησί της Ιρλανδίας και η εγγυήσεις για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, όχι όμως και το ζήτημα των χρηματικών επιστροφών που θα πρέπει να πληρώσουν οι Βρετανοί από τη συμμετοχή τους στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Το θέμα αυτό δεν έχει προετοιμαστεί επαρκώς από τη Βρετανική πλευρά και οι Ευρωπαίοι προτιμούν να περιμένουν καταλληλότερη συγκυρία.

Βεβαίως στις Βρυξέλλες υπήρξαν επισημάνσεις πως η Δευτέρα 28 Αυγούστου αποτελεί τραπεζική αργία για το ΗΒ και δεν είναι ακόμα γνωστό το αν και κατά πόσο ο Ντέιβιντ Ντέιβις θα ταξιδέψει στην ευρωπρωτεύουσα ταυτόχρονα με όλες τις διαπραγματευτικές επιτροπές που λαμβάνουν μέρος στις συζητήσεις. “Η έλλειψη χρόνου δεν είναι το θέμα που εμποδίζει την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο να προχωρήσουν στις διαπραγματεύσεις, μέχρι στιγμής ήταν η έλλειψη ουσίας”, σχολίασε σχετικά κοινοτικός αξιωματούχος.

“Νομίζω ότι αν κοιτάξετε πού είμαστε, πού πρέπει να είμαστε, υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση”, σημείωσε ο αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο.

Σε σχέση τέλος με το καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο θα συζητηθεί επίσης, κοινοτικός αξιωματούχος επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο το έγγραφο που προσφάτως δημοσίευσε το ΗΒ, συνδυάζει το θέμα “της ειρηνευτικής διαδικασίας και το ζήτημα της μελλοντικής σχέσης ΕΕ-ΗΒ”. Σημείωσε δε ότι η απόφαση αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ, “είναι προφανές ότι δημιουργεί συνέπειες στη Β.Ιρλανδία” και ξεκαθάρισε ότι η ειρηνευτική διαδικασία “δεν είναι δυνατόν να καταστεί διαπραγματευτικό χαρτί”.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 26/08/2017 14:55

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: