Με νέα εισβολή σε Συρία απειλεί ο Ερντογάν: Ποιά στάση θα κρατήσουν Αμερικανοί και Ισραηλινοί;




Η Τουρκία είναι έτοιμη για νέες επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» δηλώνει ο Ερντογάν, προετοιμάζοντας το άνοιγμα του ασκού του Αιόλου στη Μέση Ανατολή.

«Παρά τα πλήγματα στον στρατό και στη χώρα μας από την τρομοκρατική οργάνωση του Γκιουλέν και τα προβλήματα με τους συμμάχους μας δεν θα γυρίσουμε πίσω από τα σχέδιά μας και τις προβλεπόμενες επιχειρήσεις μας. Ειδικά σε Συρία και Ιράκ δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω σε τίποτα που σχετίζεται με το μέλλον του έθνους μας και τα αδέρφια μας στην περιοχή. Όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι», είπε ο Ερντογάν.

Η Τουρκία, όπως είναι γνωστό, εισέβαλε στην Συρία κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» τον Αύγουστο του 2016. Θεωρητικά η επιχείρηση είχε στόχο το Ισλαμικό Κράτος, στην πραγματικότητα όμως στρεφόταν κατά του YPG των Κούρδων της Συρίας.

Η αμερικανική παρέμβαση υπέρ των Κούρδων όμως έκοψε τα φτερά της Άγκυρας με αποτέλεσμα η όλη επιχείρηση να λήξει μάλλον άδοξα τον Μάρτιο του 2017, χωρίς να έχει επιτύχει το τελικό της ζητούμενο, την αποδυνάμωση των Κούρδων, αν και σταμάτησε την περαιτέρω προέλασή τους.

Τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην. Η Τουρκία και η Συρία είναι πολύ πιο κοντά μέσω και της προσέγγισης της Άγκυρας με Ρωσία και Ιράν, ενόψει του κοινού κουρδικού «κινδύνου» και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ έχουν διαταραχθεί ακόμα περισσότερο.

Μόλις χθες αποκαλύφθηκε ότι οι ΗΠΑ αρνούνται να εκπαιδεύσουν Τούρκους πιλότους και δεν επιτρέπουν και στο Πακιστάν να το πράξει. Και η τουρκική αεροπορία έχει έλλειψη πιλότων μετά το πογκρόμ στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μετά το πραξικόπημα.

Τι κι αν ο Ερντογάν μιλά για συνομωσίες! «Βλέπουμε όλες τις συνομωσίες που λαμβάνουν χώρα μέσω τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή, αλά δεν θα δεχτούμε να μας τις επιβάλουν», είπε. «Ότι κάναμε στην Ασπίδα του Ευφράτη είμαστε έτοιμοι να το επαναλάβουμε και πρέπει όλοι να ξέρουν ότι θα νικήσουμε», κατέληξε.

Ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται πάντως να ξεχνά ότι πλέον έχει ενεργοποιηθεί και το Ισραήλ, λόγω της απειλής που συνιστά για αυτό το Ιράν και η Χεζμπολάχ. Τουρκία και Ισραήλ είχαν μια σχετική επαναπροσέγγιση λόγω κοινών συμφερόντων όχι μόνο οικονομικών.

Τώρα ο Ερντογάν μεταπήδησε στο στρατόπεδο των αντιπάλων της Ιερουσαλήμ, ίσως οι Ισραηλινοί να επανεξετάσουν την στάση τους απέναντί του. Άλλωστε ποτέ δεν πείσθηκαν για τα «αγνά του αισθήματα».

Με πληροφορίες από hurriyetdailynews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: