Κόλαση του Δάντη στον Βαρνάβα: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά για Ωρωπό η Περιφέρεια




Να κηρυχθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο δήμος Ωρωπού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τις καταστροφές που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά η οποία ξεκίνησε χθες το απόγευμα από τον Κάλαμο, ζήτησε η Περιφέρεια Αττικής.

Από το πρωί η πυρκαγιά είναι σε ύφεση στην περιοχή. Η πύρινη λαίλαπα, όμως, μαίνεται ανεξέλεγκτη βορειοανατολικά, στον Βαρνάβα και το Γραμματικό. Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά στον Κάλαμο, η Περιφέρεια Αττικής συνέδραμε στο δύσκολο έργο της πυρόσβεσης με οχήματα.

Συγκεκριμένα με 16 υδροφόρες και 7 μηχανήματα έργου, ενώ κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, μετέβη επί τόπου για τον καλύτερο συντονισμό της προσπάθειας κατάσβεσης.

Με δήλωσή της, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου ευχαρίστησε «για την αυταπάρνησή τους και την αποτελεσματική τους συνεργασία στην κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς τους Πυροσβέστες, τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας καθώς και τους εθελοντές για την άμεση ανταπόκρισή τους στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς».

Στο μεταξύ μάχη για να σταματήσουν την πύρινη λαίλαπα στην παραλία του Βαρνάβα και να μην επεκταθεί προς το Γραμματικό, δίνουν αυτή την στιγμή, όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις στο μέτωπο αυτό της μεγάλης καταστροφικής πυρκαγιάς που μαίνεται από χθες στην Ανατολική Αττική.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαραθώνα, Αδάμ Μεγαπάνος, η πυρκαγιά έχει μέτωπο 25 χιλιομέτρων, εξακολουθεί και είναι ανεξέλεγκτη και μαίνεται σε περιοχή δύσβατη, με πολύ πυκνό δάσος.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο είναι σ΄ εξέλιξη η εκκένωση δυο στρατοπέδων στην περιοχή τόσο από το προσωπικό τους όσο και από τα πυρομαχικά που είναι αποθηκευμένα καθώς και δυο κατασκηνώσεων.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετέχει ο δήμος Μαραθώνα, με όλα τα οχήματα που διαθέτει (υδροφόρες, εκσκαπτικά κ.α).

Στο μεταξύ διακόπηκε πριν από λίγο η κυκλοφορία των οχημάτων στην είσοδο Καπανδριτίου και στον κεντρικό δρόμο του Βαρνάβα στο ρεύμα προς παραλία λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη από χθες το απόγευμα στην περιοχή. Επίσης όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη διασταύρωση της λεωφόρου Μαρκοπούλου με την οδό Αγίων Αποστόλων όπου είχε διακοπεί χθες.

Νωρίτερα η πυρκαγιά πέρασε από τον οικισμό Μετόχι ενώ πλησίασε επικίνδυνα και το στρατόπεδο του Βαρνάβα όπου όμως δεν έφτασε καθώς μεγάλο μέρος των δυνάμεων της πυροσβεστικής και του στρατού κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της. Ωστόσο όπως δήλωσε ο γγ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η φωτιά έχει πολύ μεγάλη δύναμη και έχει «απλωθεί» σε μεγάλη έκταση λόγω της πυκνής καύσιμης ύλης και των ανέμων που αλλάζουν κατεύθυνση συνεχώς.

Αυτή την ώρα στην περιοχή πνέουν άνεμοι 5 Μποφόρ αλλά λόγω της φωτιάς στο κομμάτι που καίγεται η ισχύς τους είναι μεγαλύτερη. Οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης εστιάζονται να «κρατηθεί» η φωτιά στο ανατολικό μέτωπο του Βαρνάβα και να μην προχωρήσει σε άλλες περιοχές και κυρίως στο Καπανδρίτι. Πολλές ελπίδες στηρίζονται στα εναέρια μέσα που άρχισαν ήδη με το πρώτο φως της ημέρα να κάνουν ρίψεις νερού.

“Καλύτερη η κατάσταση από χθες”

«Είναι σαφώς καλύτερη η εικόνα από χθες αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι η φωτιά ελέγχεται» δήλωσε για τη μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”.

«Σε σχέση με χθες το βράδυ και όλη τη νύχτα είναι κάπως καλύτερη η εικόνα αλλά δεν μπορώ να πω ότι ελέγχεται η φωτιά γιατί είναι πάρα πολλά τα μέτωπα, τα οποία είναι διασπασμένα. Από τον Κάλαμο, Γραμματικό και Βαρνάβα κατεβαίνει προς τη θάλασσα» ανέφερε ο κ. Φιλίππου, επισημαίνοντας πως και εναέριες παρεμβάσεις υπάρχουν και η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι πάρα πολύ μεγάλη. «Είναι πάνω από 40 οχήματα. Εμείς, από την Περιφέρεια έχουμε βάλει, μεταξύ άλλων, 16 βυτιοφόρα που τροφοδοτούν ασταμάτητα τα πυροσβεστικά για να μην απομακρύνονται και έξι σκαπτικά μηχανήματα που κάνουν αντιπυρικές ζώνες» σημείωσε.

Ο κ. Φιλίππου είπε πως «δεν υπάρχει κίνδυνος αυτή τη στιγμή για σπίτια στην περιοχή» και πρόσθεσε: «Προτεραιότητα της Πυροσβεστικής ήταν από χθες το βράδυ ήταν να προστατεύσουν τους ανθρώπους και τα σπίτια. Τα σπίτια που κάηκαν ήταν από τις πρώτες ώρες του απογεύματος. Το βράδυ δεν είχαμε σπίτια καμμένα, όπως και σήμερα. Πιθανόν να υπάρχει κάποιο μεμονωμένο γιατί υπάρχουν σπίτια διάσπαρτα, μεμονωμένα και στο δάσος και σε αγροτικές περιοχές, αλλά οι οικισμοί δεν κινδυνεύουν καθώς είναι καλά θωρακισμένοι. Και το πιο σημαντικό είναι ότι δεν έχουν κινδυνεύσει άνθρωποι».

Ανέφερε ακόμη πως «η καταστροφή είναι τεράστια από οικολογικής πλευράς» αλλά οι εκτιμήσεις για το μέγεθος της καταστροφής θα γίνουν μετά το σβήσιμο της πυρκαγιάς.

Σε ύφεση η φωτιά στον Κάλαμο

Σε ύφεση είναι στον Κάλαμο το μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, που από χθες κατακαίει χιλιάδες στρέμματα και κατάστρεψε ή προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε περισσότερες από 20 οικίες.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ωρωπού, Κωνσταντίνος Δέδες, δήλωσε πριν λίγη ώρα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι συνεχίζονται και γίνονται ρίψεις νερού από ένα ελικόπτερο Σινούκ για την αποφυγή αναζωπυρώσεων, ενώ σ΄αυτό έχει επικεντρωθεί και η προσπάθεια των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης που εξακολουθούν και βρίσκονται στην περιοχή. Το έργο τους συνδράμει εξαρχής ο Δήμος με οχήματα και εθελοντές πυροσβέστες.

Καλύτερη η κατάσταση σε Ζάκυνθο

Εξάλλου, την εφαρμογή του σχεδίου “Ξενοκράτης” και την κήρυξη του νομού Ζακύνθου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τους επόμενους έξι μήνες ζήτησε με έγγραφό του από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο και τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, Νίκο Παπαθεοδώρου, ο δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος τόνισε ότι “φέτος η Ζάκυνθος είναι στόχος εμπρηστών, καθώς μόνο χθες είχαμε 10 μέτωπα ανοιχτά, στη Βολίμα, το Βασιλικό, το Καλαμάκι, τον Αγαλά, τα Πηγαδάκια, το Γύρι, την Καλλιθέα, το Γαλάρο, τον `Αγιο Λέοντα και το Σκουλικάδο”.

“Ο Δήμος Ζακύνθου και όλες οι υπηρεσίες είμαστε σε επιφυλακή, ενώ έχουμε καλέσει τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και τα συμβούλιά τους να είναι και αυτοί σε επιφυλακή”, επισήμανε ο δήμαρχος Ζακύνθου.

Εν τω μεταξύ, τρία νέα μέτωπα έχουν κάνει την εμφάνιση τους, στις περιοχές Γαλάρο, `Αγιο Λέοντα και `Αγιο Νικόλαο Βολιμών.

Στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Βολιμών, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, η πυρκαγιά εξαπλώθηκε ανάμεσα σε σπίτια, πολυτελείς βίλες και εστιατόρια, με αποτέλεσμα ο κόσμος που βρίσκεται εκεί να τρομοκρατηθεί, αλλά με την έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Ακόμα, στο χωριό του Αγαλά, η πυρκαγιά έφτασε περίπου 500 μέτρα από το πρώτα σπίτια του χωριού, ενώ μια κατοικία που ήταν εγκαταλειμμένη από τους ιδιοκτήτες της μέσα στο δάσος υπέστη σοβαρές ζημιές.

Στο Δημαρχείο Ζακύνθου έχει στηθεί ένα κέντρο συντονισμού των επιχειρήσεων, ενώ πάντα υπάρχει ο φόβος νέων εστιών.

Τέλος, στην Ζάκυνθο βρίσκεται κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, προκειμένου να ερευνήσει το μπαράζ πυρκαγιών και να συλλέξει στοιχεία για τα αίτια που τις προκάλεσαν και για τους εμπρηστές που φέρονται να ευθύνονται για τα μέτωπα πυρκαγιάς.

14/08/2017 10:56, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Θεσσαλονίκη
14/08/2017 10:53, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα
ΚΥΠΕ – ΑΠΕ – Ελλάδα/Αθήνα 14/08/2017 07:39

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: