Κατάσταση έκτακτης ανάγκης: Σχέδιο εκκένωσης των χωριών Λουρδάτα και Σιμωτάτα στην Κεφαλονιά




Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεφαλονιά από το βράδι της Τετάρτης, όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε δασική έκταση και σε δύσβατο σημείο στην περιοχή Σιμωτάτα της Κεφαλονιάς.

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος δήλωσε στην ΕΡΤ αργά το βράδυ ότι ελέγχεται το σημείο της φωτιάς και πρόσθεσε ότι δεν κάηκε καμιά κατοικία.

Στο σημείο έχουν σπεύσει δυνάμεις της πυροσβεστικής, οι οποίες αποτελούνται από 12 πυροσβέστες και 6 οχήματα. Όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής της Κεφαλονιάς, βρίσκεται επί ποδός και έσπευσε στην περιοχή, ενώ κάποιοι κάτοικοι έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγή Δρακουλόγκωνα στην ΕΡΤ: «Το μέτωπο της πυρκαγιάς κατευθύνεται αυτή την ώρα προς Αργοστόλι, όπου είναι και η φορά του αέρα. Ελπίζουμε με τις ενισχύσεις που θα έρθουν σε λίγες ώρες, αλλά και με τα πυροσβεστικά αεροσκάφη που θα επιχειρήσουν με το πρώτο φως της ημέρας να θέσουμε την φωτιά υπό έλεγχο”.

Όμως ο περιφερειάρχης διέψευσε την πληροφορία ότι η φωτιά κατευθύνεται στο Αργοστόλι.

Η φωτιά νωρίτερα είχε περάσει το κεντρικό  δρόμο και κατευθυνόταν προς την περιοχή του Λουρδά.  Η φωτιά, σε πολλές περιπτώσεις ήταν κοντά σε σπίτια. Πρόκειται για μία “δύσκολη στιγμή” σύμφωνα και με δήλωση του κ. Δρακουλόγκωνα, ο οποίος βρίσκεται στις εστίες των πυρκαγιών.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Σχέδιο εκκένωσης των χωριών Λουρδάτα και Σιμωτάτα στην Κεφαλονιά είχαν βάλει σε εφαρμογή οι αρχές του τόπου, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται ανάμεσα στα δύο χωριά είχε φτάσει σε μερικές περιπτώσεις στις αυλές των πρώτων σπιτιών.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ από τα Λουρδάτα όπου βρίσκεται και συντονίζει τις επιχειρήσεις, δήλωσε ότι “έχουν εκκενωθεί τα πρώτα σπίτια στα Λουρδάτα καθώς απειλούνται από την μεγάλη πυρκαγιά”.

Τη νύχτα ξεκίνησε απο το λιμάνι της Κυλλήνης καράβι ώστε να μεταφέρει πυροσβεστική δύναμη από την Ηλεία στην Κεφαλονιά, ώστε να συνδράμουν στο έργο των τοπικών πυροσβεστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εκκενωθεί τουριστικά καταλύματα στα Λουρδάτα, με τους τουρίστες να μεταφέρονται μακρυά από το κίνδυνο.

Σύμφωνα με το ekefalonia.gr έχουν καεί αυτοκίνητα και αυλές σπιτιών. Επίσης οι οδηγοί που θέλουν να μεταφερθούν στη νότια Κεφαλονιά θα πρέπει να κατευθυνθούν απο το δρόμο Σάμη – Πυργί – Πόρος.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: