Υπόθεση Γεωργίου: Νομική φάρσα που θέτει εν αμφιβόλω τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζει η FT




Ως «βολικό αποδιοπομπαίο τράγο για τις αποτυχίες των πολιτικών» χαρακτηρίζει τον πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Γεωργίου νέο δημοσίευμα των Financial Times.

Σε κύριο άρθρο της με τίτλο «Μία νομική φάρσα που θέτει εν αμφιβόλω τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις», η βρετανική οικονομική εφημερίδα σχολιάζει ότι «παρά τις τεράστιες προσπάθειες που έγιναν για να μπουν τα δημόσια οικονομικά σε μία πιο βιώσιμη τροχιά, παραμένουν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τη δέσμευση της κυβέρνησης να μεταρρυθμίσει το ελληνικό κράτος, να απαλλάξει τους θεσμούς από πολιτική επιρροή και να εγγυηθεί το κράτος δικαίου».

Το άρθρο εκτιμά ότι η καταδίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου είναι «ιδιαιτέρως ανησυχητική». Παραβλέποντας το γεγονός ότι είχε αθωωθεί για τις ίδιες κατηγορίες πριν από λίγους μήνες ή ότι οι στατιστικολόγοι της ΕΕ έχουν εγκρίνει τα στοιχεία που ο κ. Γεωργίου κατέθεσε και ότι περιέγραψαν την τελευταία δίκη ως «προκαθορισμένη φάρσα», ο Έλληνας στατιστικολόγος που είναι μέλος μίας «μισητής διεθνούς τεχνοκρατικής ομάδας», αποτελεί βολικό αποδιοπομπαίο τράγο για τις αποτυχίες της πολιτικής τάξης της Ελλάδας, γράφει η εφημερίδα.

Σημειώνεται επίσης ότι η υπόθεση εκθέτει τα όρια της επιρροής της ΕΕ, καθώς η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ αποτελεί στη θεωρία όρο για την ελληνική διάσωση και οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών προέτρεψαν την Αθήνα να «λύσει» το ζήτημα.

Αυτή η κατάσταση στην Ελλάδα αποτελεί, κατά την εφημερίδα, πρόκληση για την ΕΕ που έχει να αντιμετωπίσει και τη διάβρωση της δικαστικής ανεξαρτησίας στην Πολωνία.

«Ο πραγματικός χαμένος, ωστόσο, θα είναι η Ελλάδα. Οι επενδυτές θέλουν διαβεβαιώσεις ότι θα μπορούν να δικαιώνονται για τα συμβόλαιά τους στα δικαστήρια. Η Ελλάδα ήδη βρίσκεται στη χαμηλή θέση 133 της κατάταξης της Παγκόσμιας Τράπεζας σε αυτό το θέμα. Αυξανόμενες αμφιβολίες για το κράτος δικαίου θα πλήξουν τις προσπάθειες να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη τους», σχολιάζει το άρθρο.

Καταλήγει με την προειδοποίηση ότι η διστακτική ανάκαμψη στην Ελλάδα θα διαρκέσει μόνο εάν η οικονομική μεταρρύθμιση συνοδεύεται από αλλαγή με διάρκεια στην πολιτική κουλτούρα.

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο 07/08/2017 13:21

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: