Υποχώρησαν τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης λόγω πτώσης της γερμανικής βιομηχανικής παραγωγής




Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη υποχώρησαν τη Δευτέρα, λόγω μιας απροσδόκητης πτώσης της γερμανικής βιομηχανικής παραγωγής που προστέθηκε στις προσδοκίες ότι η απόσυρση του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για αγορά κρατικών ομολόγων θα γίνει σταδιακά.

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας έφτασε τα χαμηλότερα επίπεδα ενός μηνός, αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι η βιομηχανική παραγωγή στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης υποχώρησε απροσδόκητα κατά 1,1% τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα τερματίσει το σχέδιο για αγορά ομολόγων νωρίτερα, ώθησε προς τα πάνω το κόστος δανεισμού της Γερμανίας.

Όμως, αφού ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, εμφανίστηκε προσεχτικός ύστερα από μια πρόσφατη συνάντηση πολιτικής, η κίνηση αυτή μετριάστηκε.

Τη Δευτέρα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Γερμανίας υποχώρησε στο 0,46%, πλησιάζοντας το χαμηλό 0,45% που σημειώθηκε την Παρασκευή, πολύ χαμηλότερα από το υψηλό 0,59% που ήταν τον Ιούλιο.

Τα ιταλικά, ισπανικά και πορτογαλικά 10ετή κρατικά ομόλογα είχαν ακόμα μεγαλύτερη ζήτηση με τις αποδόσεις τους να μειώνονταν κατά 2 μονάδες βάσης το καθένα. Στα 153 μονάδες βάσης, το σπρεντ Ιταλίας – Γερμανία ήταν κοντά στο ελάχιστο επίπεδο του έτους.

Η ΕΚΤ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η εκτύπωση χρημάτων της επιταχύνθηκε την περασμένη εβδομάδα. Η Κεντρική Τράπεζα αγόρασε στοιχεία ενεργητικού του δημόσιου τομέα ύψους 11,998 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 9,686 δισ. που αγόρασε μια εβδομάδα νωρίτερα.

Τον Ιούνιο, η ΕΚΤ αγόρασε πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ ιταλικών και γαλλικών ομολόγων, υπερβαίνοντας τον κανόνα που έθεσε ώστε να διασφαλίζει ότι τα κίνητρα που δίνει κατανέμονται ομοιόμορφα σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

ΚΥΠΕ – Reuters – Βρετανία/ΛΟΝΔΙΝΟ 07/08/2017 20:06

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: