Ιδού το ερώτημα: Ποιός θα δεχόταν ποτέ έναν εισβολέα-καταχτητή, να γίνει εγγυητής της χώρας του;




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ

Πρόσφατα, ο κ. Νίκός Αντωνιάδης (Σύμβουλος σε θέματα Πολιτικού Μάρκετινγκ με καταγωγή από κατεχόμενη Αμμόχωστο και τώρα στη Νέα Υόρκη), απέστειλε στα μέλη του Κοινοβουλίου της Νορβηγίας επιστολή-καταγγελία για την επικίνδυνη στάση του κ. Άιντε (Ειδικού Συμβούλου ΟΗΕ για Κυπριακό) ο οποίος προτείνει «λύση» που καθιστά την Τουρκία με τα στρατεύματά της εγγυητή ενός κράτους-μέλους της ΕΕ και συγκαλύπτει τις αδιανόητες τουρκικές αξιώσεις.

Ο κ. Έιντε διεκδικεί εκλογή του στο Κοινοβούλιο της χώρας του και πρέπει να γνωρίζουν στην Νορβηγία τις θέσεις και πεπραγμένα του.

ΕΔΩ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ-ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προσωπικά, θεώρησα την επιστολή αξιέπαινη ενέργεια. Προς τούτο, μια ανάλογα προσαρμοσμένη και στοχευμένη επιστολή για ενημέρωση όλων των Μελών του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου με προσδοκία συνυπογραφής της από τους Κύπριους ευρωβουλευτές, θα ήταν επίσης σωστό. Συγκεκριμένα, η επιστολή (προσχέδιο) αναφέρεται στην κατανόηση του Γεν. Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Antonio Guteres για ένα «φυσιολογικό κράτος» στην Κύπρο, που ιδιαίτερα ως μέλος της ΕΕ, δεν μπορεί να λειτουργήσει υπό καθεστώς εγγυήσεων της Τουρκίας και παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων.

Αντιθέτως, γίνεται αναφορά στον κ. Έιντε και κατά πόσον θα αποδεχόταν για την Νορβηγία (και ως Μέλος του Κοινοβουλίου της) αυτό που προτείνει για την Κύπρο, δηλαδή, ένας εισβολέας-καταχτητής στην Νορβηγία να διατηρήσει στρατεύματα και καθεστώς εγγυήσεων για να επιβλέπει την τήρηση του συντάγματος και του κράτους δικαίου στην Νορβηγία.

Στην επιστολή αναδεικνύονται οι διαχρονικές πρωτοβουλίες της Ε/κ πλευράς αλλά και οι επώδυνες παραχωρήσεις που βρίσκουν απέναντί τους τον απροσπέλαστο και μόνιμο τουρκικό τοίχο μαζί με διεκδικήσεις για δημιουργία προτεκτοράτου της Τουρκίας στην Κύπρο, πράγμα όμως που δεν αποκαλύφθηκε από τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ. Το σημαντικότερο είναι που απευθύνεται σε κάθε ξένο ευρωβουλευτή με ένα καίριο ερώτημα:

– «Εάν η χώρα μας, κράτος-μέλος της ΕΕ, γινόταν θύμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, θα αποδεχόσασταν ο εισβολέας-καταχτητής να καταστεί με τα στρατεύματά του εγγυητής του πολιτεύματος στην χώρα σας;»
Η επιστολή καταλήγει με την παρότρυνση ότι, «στηρίζοντας την Κύπρο σήμερα, σημαίνει στήριξη για επικράτηση των βασικών κανόνων δικαίου της ΕΕ».

Πάντως, οι διαφορετικές απόψεις και διαφωνίες είναι θεμιτές μεταξύ μας και δεν πρέπει να εμποδίζουν την συνεργασία όλων μας υπέρ της Κύπρου. Χαρακτηριστικά, για μήνες στηλιτεύουμε τον ρόλο της Κομισιόν του κ. Γιούνκερ, ο οποίος σήμερα είναι ο πρωτοστάτης αναβάθμισης των οικονομικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, χωρίς να εκπληρωθούν πρώτα οι νομικές υποχρεώσεις της Τουρκίας με αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, πράγμα που αυτή η Κυβέρνηση βρήκε κληρονομιά. Δεν φταίει ο Ν. Αναστασιάδης για την στάση του Γιούνκερ, αλλά γεγονός παραμένει ότι τον Μάρτιο 2016, ο Κύπριος Πρόεδρος συνυπόγραψε δήλωση ικανοποίησης για τις εργασίες της Κομισιόν για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας-ΕΕ. Αν τώρα άλλαξε, ας το δηλώσει καθαρά και δημόσια.

Στην περίπτωση του κουρέμματος των καταθέσεων το 2013, αναδεικνύαμε τις ξεκάθαρες δηλώσεις του Μ. Ντράγκι (Ευρ. Κεντρική Τράπεζα) για τις προτάσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης και το «μυστικό» Γιούρογκρουπ που ουδέποτε παραδέχτηκε το Προεδρικό, αλλά αντί να … διαψεύσουν τον Ντράγκι, στρέφονταν εναντίον όσων αναδεικνύαμε τα γεγονότα. Σήμερα, σχετικά με τον ρόλο του Γιούνκερ, στρέφονται εναντίον μας, αλλά σιωπούν όταν για μήνες τα καταγράφει τεκμηριωμένα με αποκαλύψεις εγγράφων ο έγκυρος δημοσιογράφος Παύλος Ξανθούλλης από τις Βρυξέλλες.

  • Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S&D) – [email protected]
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: