Η Τουρκία προσπαθεί διακαώς να διεισδύσει στα ευρωπαϊκά τηλεοπτικά δίκτυα




Υπάρχει μια ξεκάθαρη προσπάθεια της Τουρκίας να διεισδύσει σε μεγάλα ευρωπαϊκά τηλεοπτικά δίκτυα, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ), Θανάσης Τσώκος, ενώ μίλησε και για τουρκοποίηση του μιντιακού τοπίου στα κατεχόμενα.

Ενημερώνοντας το απόγευμα το 19ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων για τα προγράμματα και τη δράση του ΡΙΚ που αφορούν την ομογένεια, ο κ. Τσώκος έφερε ως παράδειγμα την προσπάθεια για αγορά μεγάλου πακέτου μετοχών του τηλεοπτικού δικτύου Euronews από Άραβες και Τούρκους επενδυτές.

Σημείωσε παράλληλα ότι στόχος του συγκεκριμένου καναλιού είναι να διεισδύσει σε 500 εκ. τηλεθεατές στα επόμενα 5 χρόνια.

Αντιλαμβάνεστε τι συνεπάγεται για την επικοινωνιακή μας πολιτική αν η Τουρκία αποκτήσει σημαντικό ποσοστό των μετοχών, πέραν του 40%, με τη διεισδυτικότητα του καναλιού σε εκατομμύρια Ευρωπαίους, είπε. Ανέφερε ακόμη ότι η Κύπρος κατέχει το 0,2% των μετοχών του Euronews.

Συμπλήρωσε ότι η Άγκυρα ξοδεύει εκατομμύρια για την προβολή της χώρας, τη δημιουργία λόμπι και τη στήριξη τουρκικών ΜΜΕ, αλλά και φιλότουρκων, όπως είπε, δημοσιογράφων του έντυπου και περιοδικού Τύπου.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ παρατήρησε ωστόσο ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια αναστροφή του κλίματος σε βάρος της Τουρκίας, καθώς το 80-90% των άρθρων που δημοσιεύονται σε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες είναι πλέον αρνητικά για τη χώρα.

Παράλληλα, ο κ. Τσώκος έκανε λόγο για προσπάθεια των τουρκικών ΜΜΕ να κυριαρχήσουν στο μιντιακό πεδίο της κατεχόμενης Κύπρου και να αποτελέσουν ακόμα ένα μοχλό πίεσης στην τ/κ κοινότητα.

Μίλησε για προσπάθεια ποδηγέτησης του Τύπου από την Τουρκία και είπε ότι στα κατεχόμενα λειτουργούν 31 ραδιοφωνικοί σταθμοί, 9 τηλεοπτικοί και 15 ημερήσιες εφημερίδες. Την ίδια στιγμή, παρατήρησε, στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας υπάρχουν 4 παγκύπριες εφημερίδες.

Ο κ. Τσώκος είπε, εξάλλου, ότι το ΡΙΚ αποτελεί τη γέφυρα επικοινωνίας με τους απόδημους και αναφέρθηκε στην προσπάθεια αναδόμησης του προγράμματος που απευθύνεται στην παροικία, το οποίο θα ονομάζεται πλέον «Κύπριοι του κόσμου».

Μίλησε παράλληλα και για τη χρήση των νέων μέσων από το Ίδρυμα και είπε ότι το ΡΙΚ θα επενδύσει στην αναβάθμιση της ιστοσελίδας του και στην αύξηση της ποιότητας των προγραμμάτων που απευθύνονται τους απόδημους.

Ολοκληρώνοντας την παρουσίασή του στο συνέδριο των αποδήμων, ο κ. Τσώκος δώρισε στον Πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, μια φωτογραφία του 1972 που απεικονίζει το συνεργείο του ΡΙΚ να κινηματογραφεί το λιμάνι Κερύνειας.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 23/08/2017 19:10

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: