Η Τουρκία προωθούσε πάντα τη λύση της ΔΔΟ στην Κύπρο, τονίζει η ΕΔΕΚ




“Παρά τα λάθη που έγιναν τα τελευταία 10 χρόνια και τις δυσχέρειες που αυτά προκάλεσαν, εξακολουθούν να υπάρχουν δυνατότητες ματαίωσης των τουρκικών στόχων”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ.

“Η όλη στάση και συμπεριφορά της Τουρκιάς και του κατοχικού καθεστώτος ήταν από την αρχή σταθερά προσανατολισμένη σε συγκεκριμένη μορφή λύσης (ΔΔΟ) που να δίνει τη δυνατότητα, μέσα από την υπονόμευση της κρατικής λειτουργίας, να προσαρτήσει ολόκληρη την Κύπρο στην Τουρκική επικράτεια. Όπως δηλαδή ήταν οι αρχικοί σχεδιασμοί της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

“Το εναλλακτικό σενάριο σε περίπτωση αποτυχία είναι η νομιμοποιημένη ανακήρυξη τουρκικού κράτους στην Κύπρο, κάτι που ποτέ δεν απέκρυψαν οι κατοχικοί ηγέτες, προεξάρχοντος του Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος κατ’ επανάληψη είχε δηλώσει ότι το όραμά του είναι η ύπαρξη δύο κρατών και η ειρηνική συνύπαρξη του ενός πλάι στο άλλο. Το πόσο ειρηνική όμως θα είναι αυτή η συνύπαρξη, με δεδομένη τη συνολική συμπεριφορά και στάση της Τουρκίας και των επεκτατικών σχεδιασμών της σε βάρος του συνόλου των γειτόνων της, ποτέ δεν προσδιορίστηκε.

“Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι αυτά τα στοιχεία δεν λήφθηκαν υπόψη από τους κατά καιρούς κυβερνώντες και τις πολιτικές ηγεσίες, με αποτέλεσμα η τακτική που ακολουθήθηκε τόσο στο παρελθόν όσο και τα τελευταία 10 χρόνια, δεν συνέβαλαν στην προσπάθεια ανατροπής αυτών των σχεδιασμών. Αντίθετα, μέσα από τις γενναιόδωρες παραχωρήσεις και το μοίρασμα κοινών αρμάτων με τους κατοχικούς ηγέτες, στην ουσία υποβοήθησαν αυτοί οι σχεδιασμοί να βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίησή τους.

“Είναι για αυτό που ο κυπριακός λαός καλείτε σε εγρήγορση και ο ίδιος πια, μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες, να επιβάλει την αλλαγή πορείας και την υιοθέτηση μια νέας τακτικής που να διατηρεί και να ενισχύει την Κυπριακή Δημοκρατία και την ίδια στιγμή να αποτρέπει την υλοποίηση των Τουρκικών στόχων.

“Παρά τα λάθη που έγιναν μέχρι σήμερα και τις δυσχέρειες που αυτά προκάλεσαν, εξακολουθούν να υπάρχουν δυνατότητες ματαίωσης των τουρκικών στόχων”, καταλήγει.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 18/08/2017 10:09

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: