Η μοναδική ευκαιρία λόγω των γεωπολιτικών αλλαγών στη ΝΑ Μεσόγειο και η “ατυχία” της Τουρκίας




Του Άθου Κοιρανίδη

Ο εντοπισμός τεράστιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου την τελευταία 10ετία έχει προκαλέσει σεισμικές ανακατατάξεις στα γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής.

Ο στρατηγικός στόχος της ΕΕ να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία φάνηκε ξαφνικά πιο εφικτός, αφού το μέγεθος των κοιτασμάτων στις ΑΟΖ των Ισραήλ, Αιγύπτου και Κύπρου μπορούν να καλύψουν μεγάλο μέρος των αναγκών της ΕΕ στο προβλεπτό μέλλον.

Η ισλαμοποίηση της Τουρκίας με την επικράτηση του νέο-σουλτάνου Ερντογάν, η εμπλοκή της στη δημιουργία και συντήρηση του Ισλαμικού Κράτους και η αναγέννηση του οθωμανικού ιμπεριαλιστικού πνεύματος έχει προκαλέσει την αντίδραση των μεγάλων αλλά και των περιφερειακών δυνάμεων ενώ το φλερτάρισμά της με τη Ρωσία έχει ραγίσει το γυαλί της σχέσης της με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που έχουν παύσει πλέον να την θεωρούν ως τον έμπιστο χωροφύλακα της περιοχής και πρότυπο εκδημοκρατικοποιημένου μωαμεθανικού κράτους.

Η αποτελεσματική δράση των Κούρδων στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού τους σε σχέση με τους Τούρκους, η ανάγκη διοχέτευσης των μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων του Ιράκ και του Αζερμπαϊτζάν στην ΕΕ καθώς και ο επιβαλλόμενος διαμοιρασμός της Συρίας για εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων και περιφερειακών δυνάμεων, έχουν τροχοδρομήσει την δημιουργία Κουρδικού κράτους το οποίο θα εκτείνεται από το βόρειο Ιράκ μέχρι τα βόρειοανατολικά παράλια της Συρίας ώστε να παρέχει έξοδο των υδρογονανθράκων της περιοχής στην Ανατολική Μεσόγειο και διοχέτευσή τους στην Ευρώπη μέσω του αγωγού EastMed.

Η δημιουργία κουρδικού κράτους θα επιφέρει αυτόματα την διχοτόμηση της Τουρκίας των 80 εκατ. κατοίκων και των 784.000 τ.χλμ. και πιθανόν να προκαλέσει περαιτέρω εσωτερικούς κλυδωνισμούς οι οποίοι θα την αποδυναμώσουν γεωπολιτικά ακόμη περισσότερο. Το ευρωπαϊκό μέρος της Τουρκίας και τα δυτικά της παράλια που αποτελούν την ατμομηχανή της τουρκικής οικονομίας πιθανόν να εξασκήσουν φυγόκεντρες δυνάμεις στον κορμό του Τουρκικού κράτους και αποσχιστικές ενέργειες από το ισλαμοποιημένο μέρος της κεντρικής και ανατολικής Τουρκίας.

Η ενεργειακή ασφάλεια της ΝΑ Μεσογείου προϋποθέτει την πολιτική σταθερότητα των χωρών της περιοχής, ιδιαίτερα αυτών από τις οποίες θα διέρχεται ο αγωγός EastMed αλλά πρωτίστως της Κύπρου η οποία με το σχέδιο αυτό ανάγεται σε ενεργειακό κόμβο. Η Κύπρος δεν μπορεί να τελεί υπό την κηδεμονία ή επιτήρηση της ασταθούς νέο-οθωμανικής Τουρκίας και να χρησιμοποιείται για εξυπηρέτηση των συμφερόντων της. Το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας, ιδιαίτερα της ΕΕ αλλά και των ΗΠΑ, επιτάσσει όπως η Κύπρος αναχθεί σε ένα ανεξάρτητο ευρωπαϊκό κράτος το οποίο λόγω του μικρού του μεγέθους να μπορεί να ελέγχεται εύκολα από τον διεθνή παράγοντα και να διασφαλίζει την ομαλή συνεχή ροή των υδρογονανθράκων και τροφοδότηση της ΕΕ.

Η εμπειρία των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, ιδιαίτερα όμως των τελευταίων δέκα ετών, έχει καταδείξει ότι το όραμα της Τουρκίας σχετικά με την Κύπρο είναι ο πολιτικός έλεγχος ολόκληρου του νησιού μέσω είτε του τουρκοκυπριακού συνιστώντος ομόσπονδου κρατιδίου είτε της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Τα πιο πάνω δεδομένα προσφέρουν πρόσφορο έδαφος για διεκδίκηση της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ενιαίο ευρωπαϊκό κράτος και την αποχώρηση και απεμπλοκή της Τουρκίας από τα πεπραγμένα του νησιού. Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβάλλεται όπως υιοθετήσει άμεσα αυτό το νέο όραμα, εγκαταλείψει το ουτοπικό όραμα της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία και εκπονήσει στρατηγικό σχέδιο για υλοποίησή του. Η επεξηγηματική αφήγηση του νέου οράματος στη διεθνή κοινότητα σε συνδυασμό με τη διεκδικητική τακτική θα απεγκλωβίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία από την καλοστημένη παγίδα των Βρετανών και των Τούρκων και θα επιφέρουν σταδιακά την πολυπόθητη ελευθερία και οριστική δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

*Πρόεδρος Πνοής Λαού

Πηγή: Φιλελεύθερος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: