Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το Κυπριακό, μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα και την αποχώρηση του `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε, η αντίδραση του Δήμου Αμμοχώστου στα σενάρια περί ανοίγματος της κατεχόμενης πόλης, το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, η αύξηση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, το σκάνδαλο του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας και το κύμα καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια», με τίτλο στο κύριο της θέμα «Καλοκαιρινός πονοκέφαλος», γράφει ότι την ώρα που η κυβέρνηση εντείνει τις προληπτικές της κινήσεις και τα αντίμετρά της για να αποκρούσει και αντιμετωπίσει τυχόν νέα τετελεσμένα που σχεδιάζει η τουρκική πλευρά στην Κύπρο και το Κυπριακό, η προσοχή παραμένει στραμμένη στις δύο εκθέσεις που θα παραδώσει εντός των ημερών στον ΓΓ του ΟΗΕ ο απερχόμενος ήδη Ειδικός Σύμβουλός του στο Κυπριακό `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε. Γράφει επίσης ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ διέψευσε ότι υπάρχει θέμα αποχώρησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Αναφέρει ακόμη για καμπάνα 100,000 ευρώ σε εταιρεία για αθέμιτη εμπορική πρακτική.

Υπό τον τίτλο «Στο Ανώτατο ξανά οι αποκρατικοποιήσεις» ο «Πολίτης» γράφει, στο κύριο του θέμα, ότι για ακόμη μια φορά το Ανώτατο Δικαστήριο καλείται να πάρει θέση για τις αποκρατικοποιήσεις στη συνεχιζόμενη διελκυστίνδα της κυβέρνησης και της Βουλής για το θέμα. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα προβάλλει τις δηλώσεις του Δημάρχου Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανού σχετικά με τα σενάρια στον τουρκικό και τ/κ Τύπο για άνοιγμα της Αμμοχώστου, σημειώνοντας πως αυτός είπε ότι η επιστροφή πρέπει να γίνει στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Αλλού,  γράφει για ‘καψόνι’ στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου και απίστευτη ταλαιπωρία για κατοίκους Τηλλυρίας, Μαρωνίτες και Τουρκοκύπριους.

“Ο Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο «Μας έστειλαν για περισυλλογή» γράφει, στο κύριο του θέμα, ότι μήνυμα για περισυλλογή έστειλαν τα Ηνωμένα Εθνη και από τη Νέα Υόρκη στους δύο ηγέτες στην Κύπρο, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι αυτοί θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Γράφει επίσης ότι κατά 423 εκ. ευρώ αυξήθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.  Ο ‘Φ’ αναφέρει ακόμη ότι είναι έτοιμο το νομοσχέδιο με αυστηρές ποινές και διώξεις κυβερνητικών για περιφρόνηση των αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Με τίτλο «Απομακρύνεται η προοπτική λύσης…», η «Χαραυγή» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι τη δραματική προειδοποίηση και την αγωνία του ΑΚΕΛ ότι απομακρύνεται η προοπτική της λύσης, διατύπωσε χθες ο ΓΓ του κόμματος `Αντρος Κυπριανού, τονίζοντας ότι με την προσέγγιση του Προέδρου Αναστασιάδη δεν μπορεί να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία, ούτε να ασκηθεί πίεση στην τουρκική πλευρά. Αναφέρεται επίσης σε ανεπαρκή μέτρα για την ένταξη των τυφλών στην αγορά εργασίας. Γράφει ακόμη ότι ποινική δίωξη πέντε φυσικών και νομικών προσώπων σε σχέση με το σκάνδαλο του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας εισηγείται η Αστυνομία.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο «Η Ευρώπη πλήττεται από τον καύσωνα ‘Λούσιφερ’», στο κύριο της θέμα, γράφει ότι σε δέκα χώρες της νότιας και ανατολικής Ευρώπης επικρατούν θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς με τον κύμα καύσωνα να έχει πάρει το όνομα ‘Λούσιφερ’, ενώ στην Κύπρο αναμένονται Αυγουστιάτικες βροχές. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί χαρακτήρισε τον απερχόμενο Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε ως φίλο για όλους τους Κυπρίους. Πρωτοσέλιδα προβάλλει επίσης φωτογραφία από παραλία στην Κύπρο και τους λουόμενους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: