Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη, το Κυπριακό και οι πληροφορίες περί εντολών του Προεδρικού για πάγωμα του έργου των τεχνικών επιτροπών, η μετοχοποίηση του Συνεργατισμού και η σύσταση κοινοπραξίας για τα κόκκινα δάνεια, οι καταγγελίες για κακοποίηση ηλικιωμένων από φροντιστές- οικιακές βοηθούς, καθώς και το πρόβλημα της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών από ανήλικους είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

Η «Αλήθεια», με τίτλο «Προχωρούμε όπως έχει προγραμματιστεί», γράφει, στο κύριο της θέμα, πως δεν κάνουν πίσω Κυβέρνηση και Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα στο θέμα της μετοχοποίησης του Συνεργατισμού και της σύστασης κοινοπραξίας με την ισπανική εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων Altamira. Αλλού δημοσιεύει δηλώσεις του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας Δήμου Αντωνίου για καταγγελίες για κακοποίηση ηλικιωμένων. Επίσης γράφει για πολλά ακατάλληλα παιδικά παιχνίδια που εντοπίζονται.

Ο «Πολίτης», με τίτλο «Μπήκαν στον πάγο οι τεχνικές επιτροπές», γράφει, στο κύριο του θέμα, πως πάγωσε και πάλι η προσπάθεια των δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών με εντολή του Προεδρικού και πως η Κυβέρνηση ζήτησε με ηλεκτρονικό μήνυμα να αποφευχθούν οι όποιες νέες πρωτοβουλίες αλλά και νέες συναντήσεις. Αλλού αναφέρει πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεταφέρει τις διώξεις και στα κατεχόμενα. Επίσης γράφει πως μάτωσε η Βαρκελώνη και πως μια Ελληνίδα ήταν ανάμεσα στους τραυματίες.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα, με τίτλο «Προσπάθεια ενταφιασμού», πως η Άγκυρα επιχειρεί να οδηγήσει το Κυπριακό σε πλήρες αδιέξοδο, φορτώνοντας την ίδια ώρα τις ευθύνες στη Λευκωσία και την Αθήνα. Επίσης δημοσιεύει πρωτοσέλιδα φωτογραφεία από την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη και γράφει πως ο πρώτος απολογισμός είναι 13 νεκροί και 80 τραυματίες. Επίσης αναφέρεται σε βροχή καταγγελιών για επαύλεις-φαντάσματα.

Η «Χαραυγή», με τίτλο «Υπερασπίζονται την κοσμική αντίληψη οι Τ/κ», γράφει, στο κύριο της θέμα, πως στα κατεχόμενα συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις προσπάθειες της Άγκυρας να παρέμβει στις πεποιθήσεις και στην κουλτούρα των Τουρκοκυπρίων. Αλλού αναφέρει πως ο τρόμος επέστρεψε αυτή τη φορά στη Βαρκελώνη όπου βαν έπεσε πάνω σε πεζούς. Ακόμη αναφέρει πως το Προεδρικό έδωσε οδηγίες σε όλους τους Ελληνοκύπριους επικεφαλής των Τεχνικών Επιτροπών να μην προχωρούν σε πρωτοβουλίες χωρίς εκ των προτέρων έγκριση.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Αιματοκύλισμα στην Ισπανία», αναφέρεται στην τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη κατά την οποία ένα βαν κτύπησε τον κόσμο, σκοτώνοντας γύρω στα 12 άτομα, ενώ τουλάχιστον 80 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Αλλού γράφει πως ο Υπουργός της Τουρκίας αρμόδιος για θέματα ΕΕ Ομέρ Τσελίκ δήλωσε πως οι συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν λήξει. Αλλού αναφέρεται στο ρεκόρ τουριστικών αφίξεων που καταγράφηκε τον Ιούλιο.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Σφάζονται για τα μάτια της ΕΟΚΑΒήτικης ακροδεξιάς», αναφέρεται στην προεκλογική εκστρατεία και κάνει λόγο για μάχη των υποψηφίων της Δεξιάς και για την εύνοια του εκκλησιαστικού κεκτημένου. Επίσης δημοσιεύει συνέντευξη του Βενιζέλου Ζαννέττου, στην οποία δηλώνει πως πέρασε τη δοκιμασία με το μέτωπο ψηλά. Αλλού αναφέρεται σε «αορίστου χρόνου» εμπαιγμό των εκπαιδευτικών με ψέματα, λαϊκισμούς και υποσχέσεις που δημιουργούν φρούδες ελπίδες.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία «The Cyprus Weekly” γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Μεθυσμένοι και ανεξέλεγκτοι», για την εύκολη πρόσβαση που έχουν οι Κύπριοι ανήλικοι σε αλκοολούχα ποτά. Επίσης αναφέρεται στη δραστηριοποίηση της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Ακόμη αναφέρεται σε έναν Δανό υπήκοο ο οποίος κατάφερε να εντοπίσει τον Τουρκοκύπριο πατέρα του μέσω μιας τηλεοπτικής εκπομπής.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 18/08/2017 08:13

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: