Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι χωριστές συναντήσεις του ‘Εσπεν Μπαρθ Αιντα με Αναστασιάδη και Ακιντζί και η αποχαιρετιστήρια δεξίωση που παράθεσε στο Λήδρα Πάλας, ενόψει της αποχώρησής του από τη θέση του ως Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, καθώς και οι δηλώσεις που έκανε, οι πληροφορίες για μυστική διπλωματία για το Κυπριακό, οι αντιδράσεις των Βαρωσιωτών στις πληροφορίες για κινήσεις της τουρκικής πλευράς σε σχέση με την πόλη τους, η επιστολή του Υπουργού Οικονομικών προς τη Βουλή για διεύρυνση του καταλόγου των αξιωματούχων που ελέγχονται για ανάληψη εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, η απόφαση του δικαστηρίου για φυλάκιση των γονιών της ‘Εφης Ηροδότου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες σε ό,τι αφορά τις αναδιαρθρώσεις είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

Η «Αλήθεια», με τίτλο «Επεσε η αυλαία!», γράφει στο κύριο της θέμα πως με έκδηλη απογοήτευση και απαισιοδοξία, αλλά και με μια δήλωση παρακαταθήκη για «ανάσταση της διαδικασίας από τις πλευρές και όχι από τα ΗΕ» αποχαιρέτισε την Κύπρο ο ‘Ειντε. Αλλού αναφέρει πως στον Εισαγγελέα έστειλε η Αστυνομία δυο φακέλους για μίζες και πως στις υποθέσεις εμπλέκονται ποινικά αρκετά πρόσωπα. Αλλού αναφέρει πως η Τεχνική Εκπαίδευση δεν είναι πλέον ο φτωχός συγγενής.

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο του θέμα, με τίτλο «Τα ΗΕ έριξαν την μπάλα στα πόδια των ηγετών», πως δίκαιη έκθεση υποσχέθηκε ο ‘Εσπεν Μπαρθ Αιντα στις αποχαιρετιστήριες επαφές του με τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί. Σε άλλο θέμα γράφει πως συμπερίληψη βουλευτών, δημάρχων, Γενικού Εισαγγελέα, Γενικού Ελεγκτή και ανώτερων στελεχών της δημόσιας υπηρεσίας στον υφιστάμενο, μικρό κατάλογο των αξιωματούχων που ελέγχονται για ανάληψη εργασίας στον ιδιωτικό τομέα εισηγείται με επιστολή του στη Βουλή ο Υπ. Οικονομικών. Αλλού αναφέρει πως εκτός των στόχων βρίσκονται οι τράπεζες σε ό,τι αφορά τις αναδιαρθρώσεις.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα, με τίτλο «Ηχηρό χαστούκι στην Αγκυρα», πως η Ουάσινγκτον τονίζει ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα της ΚΔ να αναπτύσσει τους πόρους της ΑΟΖ της και αναφέρεται σε δήλωση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον ανταποκριτή της εφημερίδας. Αλλού γράφει πως ο ‘Εσπεν Μπαρθ Αιντα αποχωρεί ρίχνοντας την μπάλα στο γήπεδο Αναστασιάδη και Ακιντζί. Αλλού γράφει πως «χαρίζει» 950 χιλιάδες ευρώ ο ιδιοκτήτης του κτιρίου του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων.

Η «Χαραυγή», με τίτλο «Καινό αίτημα απαιτεί ο ΟΗΕ για τη συνέχεια», γράφει στο κύριο της θέμα, πως με το σαφέστατο μήνυμα ότι αν θα υπάρξει οποιαδήποτε νέα κίνηση στο Κυπριακό αυτή θα γίνει μόνο από τις δυο πλευρές αποχαιρέτησε την Κύπρο ο Ειδικός Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ ‘Εσπεν Μπαρθ Αιντα. Αλλού αναφέρει πως με ενότητα απαντούν οι Βαρωσιώτες στις προθέσεις της Τουρκία που αφορούν την πόλη τους. Κάνει ακόμα λόγο για «εκκωφαντική σιωπή Ιωνά – Προεδρικού» για το θάνατο του 18χρονου στις Κεντρικές Φυλακές.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, με τίτλο στο κύριο της θέμα «’Ειντε: Θα είστε πιο δυνατοί μαζί», γράφει πως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ αποχαιρέτησε λέγοντας πως τα ΗΕ δεν θα αναβιώσουν τις συνομιλίες εκτός και εάν συμφωνήσουν και οι δυο πλευρές. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε μεγάλη αλλαγή στην αντίληψη του κοινού για την ανακύκλωση. Επίσης αναφέρεται στην απόφαση για φυλάκιση των γονιών της ‘Εφης Ηροδότου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Παιχνίδια ‘διπλής γραμμής’ προς άγραν ψήφων», για «εξαπάτηση των ψηφοφόρων ενόψει Προεδρικών Εκλογών από Αναστασιάδη – Αβέρωφ». Αλλού γράφει πως «η πολιτική ευθιξία αυτοκτόνησε σε κελί των Κεντρικών Φυλακών!». Σε άλλο θέμα πως η υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά είναι γροθιά στο κατεστημένο και τη διχοτόμηση.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Μυστική διπλωματία», πως η μυστική συνάντηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ ‘Αντρου Κυπριανού με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ ‘Εσπεν Μπαρθ Αιντα, που αποκαλύφθηκε από τον ίδιο τον κ. Κυπριανού στο Εθνικό Συμβούλιο, δεν είναι η μοναδική. Αλλού αναφέρει πως ο κ. Αιντα φεύγει και αφήνει πίσω του συντρίμμια. Σε άλλο θέμα γράφει πως μόνο η Τουρκία δεν έχει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία εφημερίδα “The Cyprus Weekly”, με τίτλο στο κύριο της θέμα «Ξεκλειδώνοντας την πόλη φάντασμα», γράφει πως η τουρκική πλευρά μπορεί να ανοίξει τα Βαρώσια και να πει στους ιδιοκτήτες των περιουσιών εκεί να επιλέξουν να επιστρέψουν ή όχι σε αυτήν. Αλλού γράφει πως δυο αστρονομικά φαινόμενα, το κόκκινο φεγγάρι και η βροχή διαττόντων αστέρων (Περσείδων), θα είναι ορατά από την Κύπρο. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως το Τμήμα Μετεωρολογίας προβλέπει τόσο ηλιοφάνεια και ζεστό καιρό κατά τις επόμενες ημέρες, αλλά και βροχόπτωση σε συγκεκριμένες περιοχές.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 04/08/2017 08:05

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: