Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου και οι προετοιμασίες των κομμάτων, το Κυπριακό και τα επόμενα βήματα μετά το Κραν Μοντάνα υπό το φως των τουρκικών κινήσεων για Βαρώσια και μαρωνιτικά χωριά και οι αντεγκλήσεις για την κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές, είναι από τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων.

Όλες σχεδόν οι εφημερίδες προβάλλουν συνεντεύξεις από το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό ρεπορτάζ.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριο της θέμα κάτω από τον τίτλο «Προετοιμασίες προεκλογικού πολέμου!» και γράφει ότι είναι περίοδος ανάπαυλας αλλά τα επιτελεία εργάζονται πυρετωδώς και έχουν συγκεκριμένες στρατηγικές. Αλλού προβάλλει τη νέα τριμερή συνάντηση των ηγετών Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου στη Λευκωσία τον Νοέμβριο. Επίσης η «Α» αναφέρεται στις δηλώσεις και αντιδηλώσεις για τις Κεντρικές Φυλακές με αφορμή το θάνατο κατάδικου.

«Άμεση επιστροφή στις διαπραγματεύσεις» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος του «Πολίτη» που δημοσιεύει συνέντευξη του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος τονίζει ότι οι συνομιλίες πρέπει να επαναρχίσουν και αποκαλύπτει λεπτομέρειες για το τελευταίο δείπνο στο Κραν Μοντάνα. Σε άλλο θέμα ο «Π» γράφει ότι επικρατεί χάος και αναρχία στο αεροδρόμιο Λάρνακας και ειδικά στο χώρο έξω από το κτίριο όπου επιτρέπεται ολιγόλεπτη στάση. Επίσης, αναφέρεται στις δημοσιονομικές εξελίξεις και τις προειδοποιήσεις για να μην δημιουργηθεί κακό προηγούμενο με τη δημοσιονομική χαλάρωση.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «’Εισβολή’ φίλων του Ερντογάν» γράφει στο κύριό του θέμα ότι η επέλαση στα κατεχόμενα Τούρκων επιχειρηματιών δημιουργεί νέα τετελεσμένα με τις μεγάλες επενδύσεις που γίνονται και τα έργα που έγιναν ή προγραμματίζονται και κάνει συγκεκριμένη αναφορά σε Μόρφου, μεταφορά νερού, Τύμπου, ξενοδοχεία και μαρωνίτικα χωριά. Ο «Φ» σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρεται σε έγγραφα – φωτιά για το διπλό έγκλημα του 1974. Επίσης προβάλλει το θέμα του χάσματος στους μισθούς στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά και του Νότου με στατιστικά στοιχεία.

Κάτω από τον τίτλο «Πρακτικές Νότου και πώληση ακινήτων €1,8 δισ.» η «Χαραυγή» στο κύριό της θέμα γράφει για τη συνεργασία της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας με την ισπανική Altamira για τα κόκκινα δάνεια και αναφέρει ότι θα παραμείνει τουλάχιστον δέκα χρόνια και στόχος είναι η πώληση ακινήτων ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Αλλού αναφέρεται σε πληροφορίες για τις εκσκαφές για αγνοούμενους στη Μια Μηλιά, όπου πιστεύεται ότι υπάρχει ομαδικός τάφος Τ/κ αγνοουμένων του 1963. Επίσης η «Χ» προβάλλει τις επικρίσεις κατά του Ιωνά Νικολάου για τις Φυλακές και τις απαντήσεις του Υπουργού.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ τιτλοφορεί το κύριό της θέμα « Ο μεγάλος γρίφος των Μαρωνιτών» και αναφέρεται στις εξαγγελίες από τα κατεχόμενα για επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους και τα βασικά προβλήματα που αναφύονται. Αλλού αναφέρει ότι ο Υπουργός Υγείας κάνει διαβήματα για να εξασφαλίσει πρόσβαση σε υπηρεσίες του κράτους σε καρκινοπαθή Βρετανό υπήκοο κάτοικο Πέγειας. Επίσης δημοσιεύει φωτορεπορτάζ για τα δύσκολα χρόνια στο μεταλλείο της Σκουριώτισσας.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Άνοιγμα Βαρωσίων με ανταλλάγματα» και δημοσιεύει συνέντευξη του Τ/κ διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί που λέει ότι η τ/κ πλευρά συζητά το θέμα εκτός πλαισίου ρύθμισης του εδαφικού και των ΜΟΕ. Σε άλλο ρεπορτάζ γράφει ότι όλος ο πλανήτης είναι με το βλέμμα στραμμένο στην Ουάσιγκτον και την Πιονγιάνγκ μετά τις νέες απειλές Τραμπ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειου Κορέας. Αλλού η «Κ» αναφέρεται στο θέμα της πληρότητας στις ξενοδοχειακές μονάδες στις παραλιακές πόλεις.

Η «ΜΑΧΗ» με τίτλο «Η Αμμόχωστος στα Ηνωμένα Έθνη» δημοσιεύει στο κύριό της θέμα συνέντευξη του Δημάρχου Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανού μετά τις τουρκικές εξαγγελίες για άνοιγμα των Βαρωσίων. Σε άλλο δημοσίευμα η «Μ» αναφέρει ότι το Κυπριακό μπήκε σε χειμέρια νάρκη και αναλύει τις εξελίξεις μετά το Κραν Μοντάνα. Επίσης αναφέρεται στο θέμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας με αναπηρία.

Η «Σημερινή» στο κύριό της θέμα με τίτλο «Οι S-400 αλλάζουν τα ισοζύγια» γράφει πως η απόφαση της Άγκυρας για αγορά συστοιχιών πυραύλων από την Ρωσία αλλάζει τα δεδομένα και της δίνει στρατηγικό πλεονέκτημα. Επίσης δημοσιεύει συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι υπήρξαν πιέσεις για τους Μαρωνίτες στην Ελβετία. Η «Σ» σε άλλο ρεπορτάζ δημοσιεύει συνέντευξη της Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

ΚΥΠΕ – Kυριακή Χριστοδούλου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 13/08/2017 10:25

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: