Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το Κυπριακό μετά το ναυάγιο στις συνομιλίες στην Ελβετία, οι διεργασίες ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2018, πολλές συνεντεύξεις, μεταξύ των οποίων συνέντευξη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η υπόθεση της `Εφης Ηροδότου και το θέμα της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα Κυριακή οι εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Αγωνία για την ‘επόμενη μέρα’», γράφει ότι με συνεντεύξεις τους στην ‘Α’ ο πρώην Πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης τονίζουν τη σημασία της άμεσης επανέναρξης των συνομιλιών. Αλλού, η εφημερίδα προβάλλει συνέντευξη του νομικού Αχιλλέα Δημητριάδη ο οποίος λέει ότι οι περιουσίες στα κατεχόμενα πρέπει να μεταβιβάζονται στους κληρονόμους. Επίσης, αναφέρεται σε ‘αλληλοεπαίνους’ Ακιντζί – Αιντα στην αποχαιρετιστήρια δεξίωση.

Ο «Πολίτης» προβάλλει στο κύριο του θέμα συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην εφημερίδα, με τίτλο «Γιατί δεν πετύχαμε συμφωνία», όπου αναφέρει ότι η Τουρκία επέμενε σε διατήρηση των εγγυήσεων και στρατιωτική βάση 1.800 στρατιωτών και πως θα εξαγγείλει τις αποφάσεις του για τις προεδρικές εκλογές τέλος Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου. Η εφημερίδα προβάλλει επίσης συνέντευξη με τον Τ/κ διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί, ο οποίος είπε ότι θέλαμε επεμβατικά δικαιώματα, αλλά το συζητούσαμε. Αναφέρει ακόμη ότι πρόσω ολοταχώς πορεύεται ο Σταύρος Μαλάς για τις προεδρικές εκλογές.

«Η Σημερινή», με τίτλο «3,5 δις για την `Αμυνα σε μισθούς και επιδόματα», γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου, το οποίο εξασφάλισε η ‘Σ’, αποκαλύπτει ότι από το 1984 όταν άρχισε να καταβάλλεται η έκτακτη συνεισφορά για την άμυνα, μέχρι και το 2016 είχαν εισπραχθεί ποσά της τάξης των 8 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 4,5 δις κατέληξαν στο ταμείο αμυντικής θωράκισης και τα υπόλοιπα χρησιμοποιήθηκαν για την καταβολή μισθών δημοσίων υπαλλήλων, κοινωνικών επιδομάτων, επιδοτήσεων και αγορές αναλωσίμων. Αλλού γράφει για κλεφτοπόλεμο ΕΕ – Τουρκίας και για τα μέτρα της Κυβέρνησης. Επίσης, προβάλλει συνέντευξη του Υπουργού Ενέργειας, ο οποίος είπε ότι εργαζόμαστε για την επίτευξη συνεργιών.

«Ο Φιλελεύθερος», με τίτλο «Προίκα 30.000 ‘Ευρωπαίοι’» γράφει, στο κύριο του θέμα, ότι η Αγκυρα έχει διαμηνύσει ότι για να διαφοροποιηθεί στο θέμα των εγγυήσεων θα πρέπει να εξασφαλίσει τη δική της εκδοχή για τις τέσσερις ελευθερίες που θα εφαρμοστούν στην Κύπρο για Τούρκους υπηκόους και ζητά πληθυσμό ίσο με τους εδώ Ελλαδίτες. Γράφει ακόμη ότι κορυφώνονται σήμερα οι τριήμερες εκδηλώσεις που διοργανώνει η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού. Ο ‘Φ’ αναφέρεται επίσης στο έργο ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Πάφου.

Με τίτλο «Απροετοίμαστοι με αλλοπρόσαλλους στόχους», η «Χαραυγή» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι ανησυχία για τα τεκταινόμενα στο Κυπριακό εκφράζει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και με επιστολή του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη επισημαίνει πως οι όποιες πρωτοβουλίες θα αναληφθούν θα πρέπει να είναι ελεύθερες σκοπιμοτήτων και να πείθουν ότι πρώτοι εμείς επιθυμούμε και διαπνεόμαστε από καλή θέληση για επίλυση του Κυπριακού. Αλλού, γράφει για τους απάτριδες Κούρδους που είναι για τέσσερις μήνες έξω από το Προεδρικό. Επίσης, αναφέρει ότι επανέρχεται στο τραπέζι του τουρισμού η Λάρνακα.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail”, με τίτλο «Τρία αδικήματα τιμωρήθηκαν ως ένα» γράφει, στο κύριο της θέμα, για την υπόθεση της `Εφης Ηροδότου και ότι στα μάτια του κόσμου διέπραξε τρία αδικήματα όταν σκότωσε τον 17χρονο Αιμίλιο Ιωάννου το 2007 και αυτή την εβδομάδα, δέκα χρόνια μετά το δυστύχημα, τιμωρήθηκε για μόνο ένα. Γράφει ακόμη σε άλλο θέμα ότι ο πληθυσμός των γάτων στην Κύπρο είναι μεγαλύτερος από τον πληθυσμό των ανθρώπων και φθάνει το 1.5 εκ. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στη μακρά σχέση του Πρίγκιπα Φίλιππου της Βρετανίας με την Κύπρο.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή», με τίτλο, στο κύριο της θέμα, «Ψάχνει για ατζέντα το Προεδρικό», γράφει ότι το Προεδρικό βρίσκεται σε έναν αγώνα να βρει την κατάλληλη προεκλογική ατζέντα και ότι με το Κυπριακό να βρίσκεται στον πάγο, η ομάδα Αναστασιάδη στρέφει το βλέμμα στις μεταρρυθμίσεις, τα ενεργειακά και γενικότερα το προεκλογικό έργο που επιτεύχθηκε. Αλλού αναφέρει πως ο υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Μαλάς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα είπε ότι θα φιλτράρει πολύ καλά με ποιούς θα συνεργαστεί. Γράφει επίσης ότι στα κατεχόμενα ψάχνουν από τώρα διάδοχο του Μουσταφά Ακιντζί.

Με τίτλο «Πολιτική εθνικής ευθύνης», η εβδομαδιαία εφημερίδα “Η Μάχη” προβάλλει, στο κύριο της θέμα, συνέντευξη στην εφημερίδα του Εκπρόσωπου Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος είπε ότι οφείλουμε να κρατήσουμε την πολιτική της εθνικής ευθύνης στο Κυπριακό στο δρόμο που χάραξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ότι στο Κραν Μοντάνα δείξαμε ότι θέλουμε λύση αλλά όχι μια όποια λύση. Αλλού, γράφει ότι “μας άδειασε τη γωνιά ο `Ειντε”. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρεται σε σύσφιξη σχέσεων Κύπρου – Ελλάδας – Σερβίας.

ΚΥΠΕ – Αθηνά Αρσαλίδου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 06/08/2017 10:46

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: