Η έλλειψη διαύλων επικοινωνίας ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας επιτείνει την ανησυχία για ανάφλεξη




Η Ουάσινγκτον και η Μόσχα έχουν μέσω των τελευταίων δεκαετιών οργανώσει μηχανισμούς πρόληψης κι αντιμετώπισης κρίσεων από το ενδεχόμενο αυτές να βρεθούν εκτός ελέγχου.

Στους μηχανισμούς αυτούς έχουν ενταχθεί τηλεφωνικές γραμμές έκτακτης ανάγκης, δορυφόροι, αλλά και υπερπτήσεις, προκειμένου ΗΠΑ και Ρωσία να καταγράφουν εκατέρωθεν τις αμυντικές εξελίξεις και κινήσεις.

Ωστόσο, ενώ τέτοιο δίκτυ ασφάλειας δεν έχει οργανωθεί μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Πιονγκγιάνγκ, προκαλώντας την ανησυχία των ειδικών αμυντικών αναλυτών που τονίζουν ότι ένα ατύχημα, μία παρεξήγηση ή παρανόηση ή εσφαλμένη ανάγνωση μιας δήλωσης που έκανε η άλλη πλευρά, μπορεί να προκαλέσει μία πλήρη πολεμική ανάφλεξη, ακόμη κι αν καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές δεν επιδιώκει το ξέσπασμα ενός πολέμου.

Η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο κλιμακώθηκε επικίνδυνα τις τελευταίες 48 ώρες, μετά την προειδοποίηση της Πιονγκγιάνγκ προς την Ουάσινγκτον για ένα “επώδυνο μάθημα” μετά την ομόφωνη έγκριση των νέων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και την επιθετική δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για απάντηση με “φωτιά και οργή” από την μεριά των ΗΠΑ. Η δήλωση αυτή, του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε την Βόρεια Κορέα ν’ αντιδράσει με δήλωση σχετική με την προετοιμασία σχεδίων για πυραυλική επίθεση κατά του Γκουάμ στον Ειρηνικό ωκεανό.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ελάχιστα κανάλια επικοινωνίας μέσω των οποίων οι δύο πλευρές μπορούν ν’ ανταλλάξουν προτάσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης που προκλήθηκε από το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμα που εξελίσσει η Πιονγιάνγκ, αλλά και τις προκλητικές της ενέργειες έναντι των αποφάσεων για την εφαρμογή διεθνών κυρώσεων που έχουν ληφθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. “Έχουμε μερικούς κατά περίπτωση τρόπους επικοινωνίας με την Βόρεια Κορέα, αλλά δεν έχουμε μία δίοδο επικοινωνίας που θα μπορούσε ν’ αντέξει την πίεση μιας σειράς κρίσεων,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζον Γούλφσταλ υψηλόβαθμος σύμβουλος για την μη επέκταση των όπλων μαζικής καταστροφής στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις κι έτσι δεν έχουν πρεσβείες η μία στην πρωτεύουσα της άλλης. Διατηρούν επαφές, μέσω των διπλωματικών αποστολών τους στον ΟΗΕ, των πρεσβειών τους στο Πεκίνο, αλλά και τις συναντήσεις μεταξύ αξιωματικών του στρατού στο Πανμουντζόμ. Πρόκειται για σημείο εντός της στρατικοποιημένης ζώνης στα σύνορα που χωρίζουν στα δύο την Κορεατική Χερσόνησο, όπου υπογράφτηκε η εκεχειρία για τον τερματισμό των πολεμικών συγκρούσεων του Πολέμου στην Κορέα (1950-1953). Η Βόρεια και η Νότια Κορέα δεν έχουν υπογράψει συμφωνία ειρήνευσης, ενώ τεχνητά παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση.

Παράλληλα, η Ουάσινγκτον στέλνει “μηνύματα” στην Πιονγκγιάνγκ μέσω του Πεκίνου, αλλά και της Σουηδίας, που εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην βορειοκορεατική πρωτεύουσα.

Στο παρελθόν είχε εγκατασταθεί μία τηλεφωνική γραμμή έκτακτης επικοινωνίας μεταξύ της Ουάσινγκτον και την Πιονγιάνγκ, αλλά ο Βορειοκορεάτης πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ουν επιδείνωσε την δίοδο αυτή επικοινωνίας, το 2013, ενώ έχει αρνηθεί να την αποκαταστήσει, δηλώνει χαρακτηριστικά ο Γκάρι Σαμόρε, πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου, που σήμερα εργάζεται σε επιστημονικό κέντρο του πανεπιστημίου Χάρβαρντ για την επιστήμη και τις διεθνείς σχέσεις (Harvard University’s Belfer Center for Science and International Affairs). “Δεν μπορείς να διαχειριστείς αυτή την κρίση μέσω αναρτήσεων στο Twitter ή μέσω δημοσίων δηλώσεων,” δηλώνει ο Τζόζεφ Σιριντσιόνε, πρόεδρος του κέντρου ελέγχου όπλων (Ploughshares Fund), αναφερόμενος στην προτίμηση του προέδρου Τραμπ να χρησιμοποιεί το Twitter, αλλά και δημόσιες δηλώσεις.

Δυσαρμονία στην Ουάσινγκτον

Καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κλιμάκωσε την επιθετική ρητορική του κατά της Βόρειας Κορέας, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης διαπιστώνουν δυσαρμονία και έλλειψη συντονισμού, σχολιάζει η εφημερίδα “The Washington Post.”

Αυτό που αρκετοί εκτός του Λευκού Οίκου -αλλά και μερικοί στο εσωτερικό του- μετέφρασαν ως μια μη πειθαρχημένη προεδρική έκρηξη είναι ο συνήθης τρόπος με τον οποίο εκφράζεται ο Τραμπ, στο πλαίσιο μιας συμφωνημένης πολιτικής για την κλιμάκωση της πίεσης που ασκείται από την Ουάσινγκτον κατά της Πιονγιάνγκ, σύμφωνα με την Σάρα Σάντερς, που είναι η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου. “Οι λέξεις ήταν δικές του. Ο τόνος και η δυναμική του μηνύματος είχαν συζητηθεί προηγούμενα”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Σάντερς για την επιθετική δήλωση που έκανε την Τρίτη ο Τραμπ, αναφορικά με την αντίδραση των ΗΠΑ με “φωτιά και οργή, όπως ποτέ άλλοτε δεν είδε ο κόσμος” στις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας.

Στο αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών, η εκπρόσωπος Τύπου Χέδερ Νιούριτ συμφώνησε δηλώνοντας πως “όλοι ψέλνουμε τα ίδια τροπάρια”.

Ωστόσο, τόσο συνεργάτες του Τραμπ όσο και μερικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, αλλά και μέλη του Κογκρέσου διαπιστώνουν μία ανησυχητική δυσαρμονία, αλλά και μία έλλειψη συντονισμού, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την πλέον επικίνδυνη δυνητικά κρίση στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Καθώς το καθεστώς της Βόρειας Κορέας συμπεριέλαβε χθες το Γκουάμ στο επιθετικό πλαίσιο των απειλών του, μέσω της απειλής για την “ταυτόχρονη εκτόξευση τεσσάρων” μεσαίας ακτίνας δράσης βαλλιστικών πυραύλων, ενώ χαρακτήρισε την δήλωση του Τραμπ “πλήρη ανοησία,” οι αξιωματούχοι της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας έχουν αναλάβει μία δύσκολη αποστολή. Από την μια μεριά, προσπαθούν να καθορίσουν μία γραμμή υποστήριξης του προέδρου Τραμπ κι από την άλλη μεριά, προσπαθούν να είναι καθησυχαστικοί έναντι της αναταραχής που προκάλεσε η προεδρική δήλωση περί “φωτιάς κι οργής”.

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον επιστρέφοντας από μία επίσκεψη στην Ασία, που είχε ως στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις αμερικανικές κινήσεις για την κλιμάκωση της άσκησης πίεσης στην Πιονγιάνγκ, δήλωσε από την μεριά του, ότι ήταν “μία πολύ καλή εβδομάδα” από πλευράς της παγκόσμιας ενότητας. Σε ερώτηση σχετικά με την επιθετική δήλωση του προέδρου Τραμπ κατά της Βόρειας Κορέας στην διάρκεια της πτήσης από την Μαλαισία κι ενώ ανεφοδιάστηκε στο Γκουάμ νωρίς χθες το πρωί, η προσέγγιση του Τίλερσον ήταν διαφορετική. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έδωσε έμφαση “στην ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας με την Κίνα και την Ρωσία να είναι μαζί μας”.

Προειδοποιώντας την Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με τον Τίλερσον, ο Τραμπ μίλησε την γλώσσα την οποία ο ηγέτης της, Κιμ Γιονγκ Ουν, “μπορεί να καταλάβει”. “Νομίζω ότι ο πρόεδρος ήθελε να είναι ξεκάθαρος προς το καθεστώς της Βόρειας Κορέας για την αδιαμφισβήτητη ικανότητα των ΗΠΑ ν’ αμυνθούν υπερασπίζοντας την επικράτειά τους… και τους συμμάχους τους”, τόνισε ο ίδιος μέσα στο αεροσκάφος. “Οι Αμερικανοί πρέπει να κοιμούνται καλά και να μην ανησυχούν για την ρητορική που χρησιμοποίησε κατά τις τελευταίες ημέρες”, συμπλήρωσε. Σε μία από τις πιο προκλητικές της κινήσεις, η Πιονγιάνγκ απείλησε να στρέψει τους βαλλιστικούς της πυραύλους κατά του Γκουάμ, που είναι αμερικανική περιοχή με 160.000 κατοίκους.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις, ταξιδεύοντας στην Δυτική Ακτή των ΗΠΑ προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση, την οποία δημοσιοποίησε το Πεντάγωνο: “Καθώς το υπουργείο των Εξωτερικών καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος με αυτήν την παγκόσμια απειλή, μέσω της χρήσης διπλωματικών μέσων, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι συμμαχικές στρατιωτικές δυνάμεις, τώρα, αντιπροσωπεύουν την πιο εξειδικευμένη, άριστα εκπαιδευμένη κι αμυντικά δυναμική στρατιωτική δύναμη σε ολόκληρο τον κόσμο για την εκπλήρωση αποστολών αμυντικού κι επιθετικού χαρακτήρα”.

“Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας θα χάσει οποιαδήποτε πολεμική σύγκρουση προκαλέσει, ενώ οι προκλητικές ενέργειες θ’ αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και με απόθεμα ισχύος από εμάς”, τόνισε ο Μάτις.

Ο Σεμπάστιαν Γκόρκα αξιολόγησε την κατάσταση έντασης με την Βόρεια Κορέα, υποστηρίζοντας ότι “είναι ανάλογη με την πυραυλική κρίση της Κούβας”. Μιλώντας χθες το πρωί στην εκπομπή “Fox & Friends” στο τηλεοπτικό κανάλι Fox News, ο Γκόρκα δήλωσε: “Δεν είμαστε απλά μια υπερδύναμη. Ήμασταν μια υπερδύναμη. Τώρα είμαστε η υπέρτατη δύναμη. Κανείς στον κόσμο και ιδίως η Βόρεια Κορέα δεν μπορεί να προκαλέσει την ικανότητα των ενόπλων μας δυνάμεων είτε σε συμβατικό, είτε σε πυρηνικό, είτε σε επίπεδο ειδικών δυνάμεων”, τόνισε ο ίδιος.

Ο Γκόρκα συνέχισε με μία άμεση απειλή κατά της Βόρειας Κορέας. “Έτσι, το μήνυμα αυτό είναι ξεκάθαρο: Πιονγιάνγκ, μην δοκιμάσεις την αντοχή αυτής της αμερικανικής κυβέρνησης”, τόνισε.

Στο μεταξύ, μερικοί από τους συμμάχους των ΗΠΑ τήρησαν αποστάσεις από την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής του προέδρου Τραμπ, υποστηρίζοντας την ανάγκη υλοποίησης μεγαλύτερων διπλωματικών προσπαθειών προκειμένου να διεξαχθούν διπλωματικές συνομιλίες. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών έκανε έκκληση για “μετριοπάθεια από όλες τις πλευρές” τονίζοντας ότι “η κλιμάκωση της έντασης και η ανταλλαγή επιθετικών μηνυμάτων, δεν θα βοηθήσει”. Η ΕΕ υποστήριξε ότι“ η διαρκής ειρήνη και η αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου πρέπει να επιτευχθεί με πολιτικά μέσα, χωρίς την ανάληψη στρατιωτικής δράσης”.

Στη Νέα Ζηλανδία, ο πρωθυπουργός Μπιλ Ίνγκλις υποστήριξε ότι τα σχόλια του Τραμπ “δεν βοηθούν” σε μία κατάσταση έντασης, η οποία “έχει ήδη κλιμακωθεί”. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ προειδοποίησε ότι η αντίδραση στις απειλές της Βόρειας Κορέας με “φωτιά και οργή” θα έχει “καταστροφικές συνέπειες” σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Νότια Κορέα χαρακτήρισε την κατάσταση “πολύ σοβαρή,” τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν πιστεύει πως θα εξελιχθεί σε πολεμική κρίση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Η αντίδραση του Κογκρέσου ήταν ανάμεικτη, με τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος ομόφωνα να χαρακτηρίζουν την επιθετική ρητορική του Τραμπ ασυνεπή κι επικίνδυνη. “Η επιθετική ρητορική του προέδρου Τραμπ υποβαθμίζει την παγκόσμια αξιοπιστία των ΗΠΑ κι είναι απίθανο ότι θ’ αποκλιμακώσει την κατάσταση. Χρειαζόμαστε λιγότερο επιθετικές λέξεις και υπεροπτικές αναρτήσεις στο Twitter από τον πρόεδρο και τους τηλεοπτικούς αντικαταστάτες του, ενώ περισσότερη προσπάθεια απαιτείται προκειμένου να συνεργαστούμε με τους διεθνείς συμμάχους μας, επεκτείνοντας την αντιπυραυλική άμυνα και την αποτροπή”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ.

“Διορθώνουν” τον Τραμπ: “Αυθόρμητες” οι δηλώσεις του περί “φωτιάς και οργής” εναντίον της Β. Κορέας

Μην συμβεί όπως στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, να πάμε σε πόλεμο: Ανησυχεί ο Γκάμπριελ για Β. Κορέα

10/08/2017 10:18
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: