Η αποτυχία των όσων συνέβησαν στη Ελβετία, έφερε μαζί της και τα όσα συνθέτουν το Κυπριακό




Του Νίκου Κουτσού

Ο κυπριακός Ελληνισμός είναι χωρισμένος σε δύο κατηγορίες. Σ’ αυτούς που πιστεύουν ότι με την έκθεση Ερίμτο 1956,(συνταγματολόγος και πρωθυπουργός της Τουρκίας), έχει καθορισθεί η τουρκική εξωτερική πολιτική για επανάκτηση της Κύπρου. Από τότε ακολουθείται με συνέπεια αυτή η έκθεση.

Η δεύτερη κατηγορία είναι εκείνοι που υποστηρίζουν τις συζητήσεις με την Τουρκία με τη δικαιολογία να μάθουν τους σκοπούς της Τουρκίας όσον αφορά την Κύπρο και κάνουν και συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις.

Ξεκαθαρίζω προς αποφυγήν παρεξήγησης ότι το πρόβλημα δεν είναι η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων αλλά ο σκοπός για τον οποίο γίνονται αυτές. Οι διαπραγματεύσεις είναι η ομόφωνη επιλογή του Ελληνισμού για επίλυση του προβλήματος.

Η πρόσφατη αποτυχία των όσων συνέβησαν στην Ελβετία, έφερε μαζί της και τα κυριότερα στοιχεία που συνθέτουν το Κυπριακό. Αυτά είναι:

Α) Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία: Οι ΝΕΟ πρώτοι αντιτάχθηκαν στη λύση αυτή και υποστήριξαν ότι υπάρχει αντίθεση μεταξύ της επιδιωκόμενης ενότητας του κράτους και της ΔΔΟ. Και τα δύο δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Παρ’ όλον ότι υπάρχει πληθώρα ομοσπονδιών στον κόσμο, ΔΔΟ υπάρχει μόνο μία στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, όπου η αδυναμία λειτουργίας της είναι φανερή και η μη ύπαρξη πολέμου βασίζεται στην παρουσία και στον ρόλο των ΝΑΤΟΪΚΩΝ δυνάμεων. Η αντίδραση στην απόρριψη της ΔΔΟ, βασίζεται στο επιχείρημα ότι αφ’ ενός μεν υπάρχει μέσα στα ψηφίσματα των ΗΕ και αφ’ ετέρου ότι δεν μπορούμε μετά από 43 χρόνια συζήτηση με βάση την ΔΔΟ τώρα να πάμε σε άλλη λύση και να απορρίψουμε την ΔΔΟ. Ταυτόχρονα όσοι υποστηρίζουν το επιχείρημα αυτό το βασίζουν στη διαφορετική ερμηνεία που δίνουν οι δύο πλευρές στην ερμηνεία του όρου ΔΔΟ.

Όπως δεν μας λένε επίσης τι θα γίνει εάν περάσουν 50 ή 60 ή και περισσότερα χρόνια και δεν αλλάξει ηερμηνεία της Τουρκικής πλευράς. Ούτε μας λένε αν η ΔΔΟ μας δίνει ένα φυσιολογικό κράτος όπως είπε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, εκτός και αν έχουν αποδεχθεί την Τουρκική ερμηνεία της ΔΔΟ ως τελική λύση του Κυπριακού προβλήματος και απλώς ψάχνουν δικαιολογίες και θέλουν να επιμένουμε σε κάτι ανεφάρμοστο και κάτι που δεν υπάρχει σε άλλη ομοσπονδία εκτός μίας όπως έχουμε πει πιο πάνω. Και ενώ έχει γραφθεί και βιβλίο με τίτλο «Γιατί οι ομοσπονδίες απoτυγχάνουν» (WhyFederationsFailbyThomasΜ Franck). Η ομοσπονδία δεν είναι ουτοπία που λύνει όλα τα προβλήματα, αλλά εξαρτάται από τις αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται /βασίζεται. Μόνο στην Κύπρο θεωρείται ότι η εφαρμογή της ΔΔΟ μπορεί να γίνει / εφαρμοσθεί και να λύση όλα τα προβλήματα χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται. Οι διεθνείς οργανισμοί περιλαμβανομένου και του ΟΗΕ και της ΕΕ, δεν ιδρύθηκαν για να επιβάλουν τη δικαιοσύνη αλλά για να προστατευόσουν την ειρήνη. Επομένως η μορφή του κράτους εξαρτάται από την αποκλειστική απόφαση της πλειοψηφίας ενός λαού.

Β) Κατάργηση των Συνθηκών Εγγυήσεων και Συμμαχίας: Οι ΝΕΟ διεκήρυξαν ότι η εισβολή και κατοχή της Κύπρου που συνθέτουν τη σημερινή τουρκική παράνομη ενέργεια και η εισδοχή της ΚΔ στην ΕΕ επιβάλλουν την κατάργησή τους. Προς τιμήν του ο πρώτος που απεδέχθη τη λογική αυτή είναι ο Κώστας Καραμανλής ο νεότερος, χωρίς όμως να επιμένει και χωρίς να μπορέσει να περάσει αυτή τη λογική στον ελληνοκυπριακό Ελληνισμό. Αυτή την λογική επανέλαβε η σημερινή Ελληνική Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον κ. Αλέξη Τσίπρα και υπουργό Εξωτερικών τον κ. Νίκο Κοτζιά, ο οποίος την είπε και ξεκάθαρα ενώπιο του Τούρκου υπουργού εξωτερικών: «Μηδέν Στρατός – Μηδέν Εγγυήσεις» μετά τη λύση. Αυτή την αρχή φαίνεται πως μεγάλο μέρος του Κυπριακού Ελληνισμού την έχει αποδεχθεί.

Γ) Ευρωπαϊκή Λύση: Στο ερώτημα για απόρριψη της ΔΔΟ ότι είναι η άρνηση μόνο, ποια είναι η κατάφαση / πρόταση, είναι η εισήγηση των ΝΕΟ για ευρωπαϊκή λύση. Η πρόταση αυτή για ευρωπαϊκή λύση συνάντησε την άρνηση της υπόλοιπης κυπριακής πολιτικής ηγεσίας, που με επικεφαλής την ηγεσία του ΑΚΕΛ την απέρριψε με το επιχείρημα ότι Ευρωπαϊκή λύση δεν σημαίνει τίποτα. Την πρόταση αυτή επανέλαβε πρόσφατα η ΕΕ και η Κομισιόν σε επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη που ζητούσε από την ΕΕ να τοποθετηθεί στα γεγονότα του Κρανς Μοντάνα. Δεν ακούσαμε όμως την ηγεσία του ΑΚΕΛ να απαντά εκείνα που είπε τότε στην πρόταση των ΝΕΟ. Τήρησε σιγή.

Υφυπουργεία: Έχει προκύψει από τις συζητήσεις στο εσωτερικό για εξιχρονισμό της κοινωνίας η ανάγκη δημιουργίας υφυπουργείων. Στο πρόγραμμα των ΝΕΟ μεταξύ άλλων, στην εισήγηση για εξιχροσνισμό της κοινωνίας περιλαμβανόταν η ίδρυση σε πιλοτική βάση και υφυπουργείων διότι η ένταξη στην ΕΕ επέβαλλε πολλές υποχρεώσεις στις οποίες ήταν αδύνατο να ανταποκριθεί η κυπριακή κυβέρνηση με 11 υπουργεία μόνο. Η ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960 έγινε με συνθήκες και δεδομένα της τότε εποχής και ο ιστορικός της κύκλος έκλεισε λόγω των μεγάλων αλλαγών στο παγκόσμιο στερέωμα. (π.χ. λήξη ψυχρού πολέμου, διάλυση Σοβιετικής Ένωσης, ίδρυση ΕΕ. Κλπ). Θεωρούσαν δε οι ΝΕΟ ότι χωρίς τη λύση του προβλήματος που δημιουργήθηκε με την απόφαση του Ανωτάτου για τη δημιουργία επιπλέον υπουργείων και υφυπουργείων δεν θα μπορούσε να προχωρήσει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση για αλλαγή της κοινωνίας. Μπορεί ο καθένας να ανατρέξει στις εφημερίδες της τότε εποχής και να δει πώς τοποθετήθηκε ιδιαίτερα ο σημερινός Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Για όλα αυτά υπάρχουν γραπτά κείμενα στις εφημερίδες της εκάστοτε εποχής που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές και αν ακολουθούσαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις τις εισηγήσεις των ΝΕΟ ίσως να μην βρισκόμασταν σήμερα στο σημείο που είμαστε. Σαν κόμμα οι ΝΕΟ δεν υπάρχουν πλέον. Υπάρχουν όμως τόσο οι θέσεις όσο και τα στελέχη, τα οποία προωθούν και πιστεύουν στις πιο πάνω λύσεις.

ΓΙΑ ΓΝΩΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ APOPSEIS.COM

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: