H Γερμανία απειλεί το Βιετνάμ για την υπόθεση απαγωγής του πρώην στελέχους πετρελαϊκής εταιρείας




Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει μέτρα εις βάρος του Βιετνάμ, καθώς το Ανόι δεν απάντησε στην απαίτηση των γερμανικών αρχών να επιστρέψει ένα πρώην στέλεχος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PetroVietnam, ο οποίος, όπως καταγγέλλει το Βερολίνο, απήχθη από πράκτορες των βιετναμικών μυστικών υπηρεσιών.

Την περασμένη εβδομάδα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε το Βιετνάμ ότι απήγαγε τον Τριν Χουάν Θαν, ο οποίος είχε αιτηθεί άσυλο στην Γερμανία και αντιμετωπίζει κατηγορίες για ατασθαλίες και κακοδιαχείριση στην χώρα του και πρόκλησης ζημιών ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων στην PetroVietnam.

Ένας εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ εξέφρασε σήμερα την λύπη του ότι η απαίτηση του Βερολίνου να επιτραπεί στον Θαν να επιστρέψει στην χώρα έμεινε χωρίς απάντηση από το Ανόι.

«Ελπίζαμε ότι υπήρχε η πιθανότητα να… διορθώσουμε την κατάσταση έπειτα από αυτή την σοβαρή παραβίαση του γερμανικού και διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

«Δυστυχώς αυτό δεν συνέβη, οπότε εξετάζουμε τι μπορεί να γίνει ώστε να καταστήσουμε σαφές στους βιετναμέζους εταίρους μας ότι δεν μπορούμε να κάνουμε δεκτό αυτό το περιστατικό», τόνισε, προσθέτοντας ότι «αυτό το λυπηρό και σοβαρό γεγονός δεν έχει κλείσει σε καμία περίπτωση».
Αρνήθηκε ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένα πιθανά μέτρα, αλλά σημείωσε ότι το Βιετνάμ έχει λάβει ένα σημαντικό ποσό αναπτυξιακής βοήθειας από την Γερμανία. Το 2015 η Γερμανία δέσμευσε 220 εκατομμύρια ευρώ για προγράμματα αναπτυξιακής βοήθειας προς το Βιετνάμ για χρονική περίοδο δύο ετών.

«Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», επισήμανε ο εκπρόσωπος.
Μια κυβερνητική εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι έχουν υπάρξει συνομιλίες μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Βιετνάμ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τα κράτη μέλη του μπλοκ αναμένεται να εξετάσουν την έγκριση μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο 51χρονος Θαν είχε διατελέσει υψηλόβαθμο στέλεχος στην PetroVietnam Construction JSC, θυγατρική της κρατικής ενεργειακής εταιρείας PetroVietnam και το 2016 προκαλέσει σάλο στην χώρα του όταν ανακαλύφθηκε ότι διέθετε ένα αυτοκίνητο Lexus με κυβερνητικές πινακίδες.

Την περασμένη εβδομάδα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Βιετνάμ μετέδωσε εικόνες του Θαν όπου εμφανιζόταν να παραδέχεται ότι ο ίδιος παραδόθηκε στις αρχές της χώρας του.

09/08/2017 19:28
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Βερολίνο, Germany

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: