“Γρίφος” για τους Γάλλους η παραμονή των Τζιχαντιστών της Βαρκελώνης στο Παρίσι




Οι γαλλικές αρχές προσπαθούν ακόμη να καταλάβουν για ποιον λόγο το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι δράστες της επίθεσης στο Καμπρίλς της Ισπανίας βρισκόταν στην περιοχή του Παρισιού στις 11 και 12 Αυγούστου, δηλαδή λιγότερο από μία εβδομάδα πριν εκδηλωθούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βαρκελώνη

“Οι πρώτες έρευνες μας επέτρεψαν να καθορίσουμε ότι το όχημα, ένα Audi A3, που χρησιμοποιήθηκε από τους τρομοκράτες (…) βρισκόταν στη Γαλλία, ιδίως στην περιοχή του Παρισιού, στις 11 και 12 Αυγούστου”, ανέφερε σήμερα ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Οπως εξήγησε, δεν έχουν ακόμη ξεκαθαριστεί οι λόγοι αυτής της επίσκεψης. “Γιατί βρίσκονταν εκεί, μήπως έκαναν αναγνώριση (χώρων), μήπως για να παραλάβουν αντικείμενα, μήπως για να συναντηθούν με κάποιους;” διερωτήθηκε.

Στο αυτοκίνητο, τις ημέρες που παρέμεινε στη Γαλλία, επέβαιναν δύο ή τρία πρόσωπα. Διέμειναν σε ένα ξενοδοχείο στο Μαλακόφ, νότια του Παρισιού, κι επισκέφθηκαν ορισμένες τοποθεσίες”, είπε ο Μολέν, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ομως, όπως υπογράμμισε, “κανείς δεν μπορεί να πιστέψει αυτήν την ώρα ότι αυτό το ταξίδι-αστραπή έγινε για να αγοράσουν μια φωτογραφική μηχανή από τη Fnac”, τη γνωστή αλυσίδα καταστημάτων.

Η εφημερίδα Le Parisien αποκάλυψε ότι το Audi A3 βρισκόταν στο Παρίσι στις 12 Αυγούστου και ότι στις φωτογραφίες που τραβήχθηκαν από κάμερες ελέγχου της κυκλοφορίας διαπιστώνεται ότι επέβαιναν στο όχημα τέσσερα άτομα.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Κολόμπ επιβεβαίωσε ότι οι αρχές γνωρίζουν πως ένα από τα αυτοκίνητα των τρομοκρατών είχε περάσει από το Παρίσι. Αναφερόμενος στον ιμάμη Αμπντελμπάκι Ες Σάτι, που θεωρείται ότι ήταν ο “εγκέφαλος” του τζιχαντιστικού πυρήνα της Καταλονίας, είπε ότι είχε πάει στο Βέλγιο και ήθελε να γίνει ιμάμης σε ένα τέμενος στη χώρα αυτή.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο, που συναντήθηκε σήμερα στο Παρίσι με τον Κολόμπ, χαιρέτισε τη συνεργασία των δύο χωρών και ευχαρίστησε τις γαλλικές αστυνομικές αρχές για τη βοήθεια που προσέφεραν στις αντίστοιχες ισπανικές.

ΚΥΠΕ – ΑΠΕ – Γαλλία/ΠΑΡΙΣΙ 23/08/2017 20:03

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: