Γιατί έγινε μυστικό ραντεβού Άιντε με τον ηγέτη των κομμουνιστών: Με παρακολουθεί η ΚΥΠ, δικαιολογείται




Η μυστική συνάντηση του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άνδρου Κυπριανού με τον απερχόμενο ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ανάγκασε τον πρώτο να καταφύγει σε εκτόξευση κατηγοριών εναντίον της κυπριακής ΚΥΠ για να δικαιολογήσει το ανάρμοστο ραντεβού;

Γιατί η συνάντηση έγινε μυστικά; Τι είχαν να κρύψουν ο κομμουνιστής ηγέτης και ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε;

Σύμφωνα με την συνάδελφο Ανδρούλα Ταραμουντά στον Φιλελεύθερο, η σύγκρουση σε υψηλούς τόνους του ηγέτη του ΑΚΕΛ με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στιγμάτισε την τετράωρη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που συγκλήθηκε μετά τις δημόσιες δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντε που μεμφόταν την ελληνοκυπριακή πλευρά για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντάνα.

Ο γενικός γραμματέας του κόμματος της Αριστεράς κοντραρίστηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τους χειρισμούς στο ελβετικό θέρετρο. Ο Άντρος Κυπριανού συντήρησε την έντονη κριτική του προς τον Νίκο Αναστασιάδη ότι πήγε στο Κραν Μοντάνα χωρίς επαρκή προετοιμασία με πρόθεση να παίξει παιγνίδι επίρριψης ευθυνών παρά να λύσει το Κυπριακό, έχοντας κατά νου τις προεδρικές εκλογές.

Ο ηγέτης του ΑΚΕΛ εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά του Προεδρικού ότι η ΚΥΠ παρακολουθεί τις κινήσεις του, εξού και διέρρευσε συνάντηση -χωρίς να δημοσιοποιηθεί- που είχε σε διαμέρισμα της Λευκωσίας με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντε την περασμένη βδομάδα, όταν επανήλθε στη Λευκωσία. Παρακολουθούνται, επίσης, και τηλεφωνικές του συνδιαλέξεις, όπως κατήγγειλε, αλλά καταφέρνει και τους παραπλανεί.

Σύμφωνα με την συνάδελφο, επισήμως Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ επέλεξαν το «ουδέν σχόλιο» για την καταγγελία Άντρου Κυπριανού ότι παρακολουθείται από την ΚΥΠ εξού και διέρρευσε συνάντησή του με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντε στη Λευκωσία.

Ο διοικητής της ΚΥΠ Κυριάκος Κούρος τα είπε νωρίς-νωρίς χθες το πρωί με το γ.γ. του ΑΚΕΛ σε μια προσπάθεια να τον διαβεβαιώσει ότι παρακολουθήσεις δεν γίνονταν από την Υπηρεσία της οποίας προΐσταται.

Το ΑΚΕΛ προσπάθησε να προσπεράσει τόσο τα όσα έγιναν στο Εθνικό όσο και τα επακόλουθα. Ο Άντρος Κυπριανού σε παρέμβασή του στο ΡΙΚ τόνισε πως «ό,τι είχα να πω το είπα στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Επέμεινε ότι κακώς διέρρευσε η πληροφορία, τονίζοντας ότι δεν είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα και δεν βοηθούν τη χώρα. Πηγές προσκείμενες στην Εζεκία Παπαϊωάννου τόνισαν ότι η δημοσιοποίηση και η συζήτηση τέτοιων ζητημάτων μόνο ζημιά προκαλούν στον τόπο. Όσο για τον διοικητή της ΚΥΠ επέλεξαν να αναδείξουν ότι πρόκειται για αξιόλογο πρόσωπο.

Πάντως το κομματικό σκηνικό πήρε μπουρλότο παρά την προσπάθεια για σίγηση του θέματος, καθώς η προσοχή στράφηκε στη συνάντηση του Άντρου Κυπριανού με τον Έσπεν Μπαρθ Άιντε και τη διεύρυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ με αναφορά στο δείπνο Τάσσου Παπαδόπουλο με Σερντάρ Ντενκτάς στη Στράκκα μεσουσών των συζητήσεων για το σχέδιο Ανάν.

Για το επίμαχο θέμα στο Εθνικό Συμβούλιο, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε, στο ραδιόφωνο του Πολίτη, ότι η μοναδική απάντηση που έπρεπε να δοθεί από πλευράς Προεδρικού είναι ότι «δεν είναι δουλειά της ΚΥΠ να παρακολουθούνται πολιτικοί.

Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε» ανέφερε. Κι αυτό σε αντίθεση με τον πρόεδρο των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη που αποκάλυψε με γλαφυρότητα πως εξελίχθηκε η σύγκρουση μεταξύ Άντρου Κυπριανού και Νίκου Αναστασιάδη. Όπως ανέφερε σε παρέμβασή του στο ίδιο ραδιόφωνο, όταν ο Άντρος Κυπριανού κατήγγειλε ότι παρακολουθείται από την ΚΥΠ, ο Πρόεδρος «εστυλλομμάθκιασε»: «Εθύμωσε και είπε ότι δεν παρακολουθείται κανένας πολιτικός ηγέτης. Δεν είναι δουλειά της ΚΥΠ να παρακολουθεί τους πολιτικούς ηγέτες. Είπε και άλλα.

Ότι όλοι εσείς όταν αναλάβατε εξουσία στέλνατε τους δικούς σας και αλλάζατε το προσωπικό της ΚΥΠ. Επί δικής μου διακυβέρνησης δεν άλλαξε κανένα άτομο της ΚΥΠ».

Ο κ. Περδίκης επεσήμανε ότι το θέμα ξεκινά από αλλού, θέτοντας το ερώτημα ποια η ανάγκη για μυστική συνάντηση Άντρου Κυπριανού με Άιντε. «Και τι μυστικό είχαν να πουν που δεν έπρεπε να το ακούσουν άλλοι σύντροφοι μέσα στο ΑΚΕΛ. Ή εκτός αν θεωρεί ότι και μέσα στα γραφεία του ΑΚΕΛ υπάρχουν κοριοί και ακούν’ άλλοι πέραν του ΑΚΕΛ» Ο Γ. Περδίκης ανέφερε ότι η σύγκρουση άρχισε από τη σπόντα του Προέδρου ότι κάποιοι κάνουν επαφές με τον Άιντε και στηρίζουν τις θέσεις του και όχι αυτές του Προέδρου.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων υποστήριξε πρόσθετα: «Δεν νομίζω ότι είναι σοβαρό να λέει ο ηγέτης μεγάλου κόμματος ότι δεν κάνει συνάντηση στα γραφεία του κόμματός του επειδή παρακολουθείται. Ο Άιντε» υπέδειξε «δεν είναι φιλικό πρόσωπο. Δεν συναντάς ένα πολιτικό πρόσωπο μυστικά σαν ραντεβουδάκι, και σωστά έθεσε το θέμα ο Πρόεδρος. Όπως σωστά έθεσε και ο Άντρος Κυπριανού θέμα παρακολούθησης».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, αν και προσπάθησε στη μεσημβρινή εκπομπή του κρατικού καναλιού να μη δώσει συνέχεια τονίζοντας ότι η σύγκρουση δεν είναι επωφελής για τον τόπο, σήκωσε το γάντι που του έριξε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου: «Ποια η αναγκαιότητα για τη συνάντηση Άντρου Κυπριανού – Άιντε».

Ο αξιωματούχος του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε γιατί ο Τάσσος Παπαδόπουλος έβλεπε μυστικά τον Σερντάρ Ντενκτάς την περίοδο των συζητήσεων του σχεδίου Ανάν. Και ο ίδιος, ανέφερε, είχε συνάντηση που δεν ανακοινώθηκε με τον Κινέζο πρέσβη μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντάνα προκειμένου να προληφθούν δυσάρεστες καταστάσεις.
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ υπέδειξε ότι, όταν έγιναν οι συναντήσεις του Τάσσου Παπαδόπουλου, το ΑΚΕΛ μετείχε στην Κυβέρνηση και ήταν ενήμερο. Επιχειρηματολόγησε ότι είναι φυσιολογικό να έχει συναντήσεις ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ο Γ. Λουκαΐδης υπέδειξε πως όσοι ζουν σε γυάλινο σπίτι πρέπει να προσέχουν.

Η ανταπάντηση του ΔΗΚΟ ήταν πως στο πρώτο δείπνο Τάσσου Παπαδόπουλου με Σερντάρ Ντενκτάς παρίστατο και ο Δημήτρης Χριστόφιας, ενώ το δεύτερο έγινε εν γνώσει στελεχών της ηγεσίας του ΑΚΕΛ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ επέμεινε ότι το κόμμα δεν γνώριζε για το δεύτερο δείπνο. Επί της ουσίας ανέδειξε διγλωσσία μεταξύ Προεδρικού και Πινδάρου και τους προέτρεψε να ξεκαθαρίσουν κάνοντας λόγο για ακροβατισμούς Αναστασιάδη.

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: