Για να αποφευχθούν επεισόδια: Νύχτα απομακρύνθηκαν από Βαλτιμόρη τα αγάλματα προσωπικοτήτων του Νότου




Ο δήμος της Βαλτιμόρης απομάκρυνε κατά τη διάρκεια της νύχτας τα τέσσερα αγάλματα ιστορικών προσωπικοτήτων της Συνομοσπονδίας του Νότου που είχαν απομείνει στην πόλη, λίγες ημέρες μετά τα βίαια, ρατσιστικά επεισόδια που σημειώθηκαν στο Σάρλτοτσβιλ της Βιρτζίνιας.

“Έγινε”, δήλωσε λακωνικά η Κάθιν Πιου, η δήμαρχος της πόλης που απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από την Ουάσινγκτον. “Έπρεπε να τα απομακρύνουμε. Ανησυχώ για την ασφάλεια των κατοίκων. Το κάναμε όσο γρηγορότερα μπορούσαμε”, πρόσθεσε, μιλώντας στην τοπική εφημερίδα Baltimore Sun.

Η επιχείρηση, που δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων, ξεκίνησε γύρω στις 23.30 το βράδυ της Τρίτης, τοπική ώρα (6.30 ώρα Ελλάδας σήμερα) και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα (περίπου 12.30 ώρα Ελλάδας).

Τα αγάλματα, ορισμένα εκ των οποίων ήταν μνημειώδους μεγέθους, απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια γερανού. Απέμειναν μόνο τα βάθρα τους, τα περισσότερα καλυμμένα με αντιρατσιστικά συνθήματα ή με γκράφιτι υπέρ του κινήματος “Οι ζωές των μαύρων μετρούν”.

Την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο εκατοντάδες νεοναζί, μέλη της Κου Κλουξ Κλαν και ακροδεξιοί συγκεντρώθηκαν στη Σάρλτοσβιλ της Βιρτζίνια διαμαρτυρόμενοι για την απομάκρυνση του αγάλματος του στρατηγού Ρόμπερτ Λι, του διοικητή των δυνάμεων των Νοτίων στον αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο. Η κινητοποίηση εξελίχθηκε σε τραγωδία όταν ένας νεαρός νεοναζί έριξε το αυτοκίνητό του σε ένα πλήθος αντιρατσιστών διαδηλωτών σκοτώνοντας μία γυναίκα και τραυματίζοντας άλλους 20 ανθρώπους.

16/08/2017 16:53
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Βαλτιμόρη, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: