Εσωτερικά πυρά κατά Τραμπ από το κόμμα του: Κριτική από Μακόνελ στη Γερουσία




Ο Μιτς Μακόνελ ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία άσκησε κριτική στον πρόεδρο Τραμπ, σε ομιλία του ενώπιον μελών του ομίλου Rotary στο Κεντάκι, σχολιάζει το CNN.

Ο Μακόνελ που εμφανίζονταν γενικά συγκρατημένος στην άσκηση κριτικής κατά του Λευκού Οίκου υποστήριξε ότι η προσέγγιση που ακολουθεί ο Τραμπ ως προς τη νομοθετική διαδικασία, οδηγεί σε μία παραπλανητική αντίληψη για το πως λειτουργεί το Κογκρέσο. “Ο νέος μιας πρόεδρος φυσικά δεν βρισκόταν πριν σε αυτή την δουλειά. Νομίζω ότι είχε υπερβολικές απαιτήσεις σχετικά με το πόσο γρήγορα γίνονται τα πράγματα σε μια δημοκρατική διαδικασία.”

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων υποστήριξε ότι το Κογκρέσο εργάζεται όπως θα έπρεπε να λειτουργεί, ενώ οι ψηφοφόροι θα πρέπει ν’ αφήσουν τη νομοθετική διαδικασία να λειτουργήσει πριν την κρίνουν. “Μερικώς, η αιτία επί της οποίας οι άνθρωποι σκέφτονται ότι υπολειτουργούμε εντοπίζεται στα τεχνητά περιθώρια χρόνου, τα οποία δεν συνδέονται με τον ρεαλισμό του νομοθετικού έργου, ο οποίος με την σειρά του ίσως να μην έχει γίνει κατανοητός,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μακόνελ.

Ο ίδιος, εμφανίζεται εκνευρισμένος καθώς θεωρεί ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει κατανοήσει τον τρόπο λειτουργίας του Κογκρέσου. Ιδίως, μετά την κίνηση του Αμερικανού προέδρου να ζητήσει μέσω Twitter (29 Ιουλίου) την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της Γερουσίας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ψήφιση νομοσχεδίου με απλή πλειοψηφία 51 ψήφων. Ωστόσο, ο Μακόνελ είχε εκφράσει την αντίθεσή του τονίζοντας ότι ακόμη κι αν ήθελαν ν’ αλλάξουν τους καθιερωμένους κανόνες λειτουργίας της Γερουσίας, κάτι τέτοιο δεν θα γίνονταν στην διάρκεια της δικής του θητείας. “Δεν υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός των ψήφων,” είχε δηλώσει ο ίδιος στις αρχές Αυγούστου.

Ο Μακόνελ εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση του ότι υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας στις ΗΠΑ, ενώ παραδέχθηκε ότι θα ευχόταν ο πρόεδρος να γράφει λιγότερο στο Twitter και να είναι πιο ουσιαστικός στα μηνύματά του. “Έχω στο παρελθόν υποστηρίξει όπως και τώρα ότι δεν είμαι οπαδός του Twitter και το έχω πει αυτό προσωπικά στον πρόεδρο. Νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο, εάν ο πρόεδρος έδινε μεγαλύτερη βαρύτητα στο μήνυμα,” τόνισε ο ίδιος.

Δημοσκόπηση του CNN που δημοσιοποιήθηκε χθες έδειξε ότι η πλειοψηφία (52%) όσων έλαβαν μέρος συμφωνεί με την άποψη του Μακόνελ στο ζήτημα αυτό, υποστηρίζοντας ότι το Twitter δεν είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για τον πρόεδρο και την δημοσιοποίηση των απόψεών του σε σοβαρά θέματα. Το 72% των συμμετεχόντων στην ίδια δημοσκόπηση υποστήριξε ότι οι αναρτήσεις του Τραμπ στο Twitter δεν στέλνουν το σωστό μήνυμα στους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας.

09/08/2017 10:11
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: