Εκτός πραγματικότητας η Μέρκελ, δηλώνει ο Σουλτς: Κλιμάκωση ρητορικής πριν τις εκλογές




Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είναι “εκτός πραγματικότητας” υποστήριξε ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για την καγκελαρία, Μάρτιν Σουλτς, ανεβάζοντας τους τόνους έναν μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία.

Ο κυριότερος αντίπαλος της Μέρκελ στις εκλογές την κατηγόρησε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση ARD ότι προσπάθησε να επιβάλει τους δικούς της κανόνες στη μοναδική τηλεμαχία που θα έχουν, την επόμενη Κυριακή και ότι κάνει κατάχρηση της θέση της για να πραγματοποιεί προεκλογικές περιοδείες.

“Για πολλά θέματα, οι άνθρωποι έχουν την αίσθηση ότι η Μέρκελ είναι εκτός πραγματικότητας” σχολίασε.

Σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία δημοσκόπηση Deutschlandtrend για το ARD, οι Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) συγκεντρώνουν ποσοστό 38% έναντι 22% για το SPD. Όμως ο Σουλτς δήλωσε πεπεισμένος ότι θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές, βασιζόμενος σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα από το περιοδικό Der Spiegel και έδειχνε ότι το 46% των ψηφοφόρων παραμένουν ακόμη αναποφάσιστοι.

“Θέλω να προσεγγίσω αυτούς τους αναποφάσιστους. Και αν τα καταφέρω, μπορώ να κερδίσω τις εκλογές” της 24ης Σεπτεμβρίου, πρόσθεσε.

Ο Σουλτς επέκρινε επίσης τη Μέρκελ που, σύμφωνα με το τελευταίο τεύχος του Spiegel, χρησιμοποιεί ελικόπτερα του στρατού και της αστυνομίας για να μετακινείται στην προεκλογική εκστρατεία της. “Χρησιμοποιεί κρατικά μέσα για να μεταβαίνει σε συγκεντρώσεις με ελάχιστα έξοδα” είπε χαρακτηριστικά.

Όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει αυτές τις δηλώσεις, στη δική της συνέντευξη που παραχώρησε στο ZDF, η Μέρκελ απάντησε ότι “προσπαθεί πάντα να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της”.

“Και αυτό σημαίνει να είμαι στην υπηρεσία του γερμανικού λαού. Χαίρομαι για την τηλεμαχία της επόμενης εβδομάδας”, πρόσθεσε.

Ο Σουλτς επανέλαβε επίσης ότι δεν τον ενδιαφέρει ο σχηματισμός ενός νέου “μεγάλου συνασπισμού” όπως αυτός που κυβερνά τη Γερμανία την τελευταία τετραετία. “Αν (η Μέρκελ) θέλει να συμμετάσχει υπό την ηγεσία μου, με το CDU ως ελάσσονα εταίρο, θα δούμε. Αλλά δεν νομίζω ότι (οι Χριστιανοδημοκράτες) θέλουν να συνεχιστεί ο μεγάλος συνασπισμός”, κατέληξε.

27/08/2017 21:03
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Βερολίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: