Χρειάζεται περισσότερη δουλειά για βιώσιμη έξοδο Ιαπωνίας από αποπληθωρισμό, λέει το ΔΝΤ




Η ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας επιταχύνεται, αλλά χρειάζονται περαιτέρω μέτρα για να αφήσει πίσω της τα χρόνια πληθωριστικών πιέσεων, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Στην έκθεσή του για την Ιαπωνία, το ΔΝΤ εκφράζει ανησυχίες για την κίνηση των τιμών και το δημόσιο χρέος, εκφράζοντας παράλληλα ανάμικτες εντυπώσεις για το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε.

Το γνωστό ως «αμπενόμικς» τέθηκε σε ισχύ με την άνοδο του Σίνζο Άμπε στην εξουσία το 2012, υλοποιώντας ένα μείγμα μιας τεράστιας νομισματικής χαλάρωσης, δημοσίων δαπανών και μεταρρυθμίσεων, σηματοδοτώντας ένα χρηματιστηριακό ράλι και αυξημένα εταιρικά κέρδη, προκαλώντας ωστόσο επικρίσεις για τη μειωμένη στήριξη της ευρύτερης οικονομίας.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ιαπωνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,3% το 2017, στηριζόμενη από το εμπόριο και την προσωρινή δημοσιονομική στήριξη.

«Η οικονομία επεκτάθηκε με ρυθμό πέραν του αναμενόμενου της τα τελευταία πέντε συνεχόμενα τρίμηνα και η ανεργία μειώθηκε σε επίπεδα ρεκόρ», αναφέρει το ΔΝΤ και συμπληρώνει: «Ωστόσο δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί οι στόχοι για τον πληθωρισμό, το δημόσιο χρέος και την ανάπτυξη».

«Τα αμπενόμικς βελτίωσαν τις οικονομικές συνθήκες και προώθησαν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν πέτυχαν ακόμη μια διατηρήσιμη έξοδο από τον αποπληθωρισμό», σημειώνει το ΔΝΤ, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν έχει ακόμη πετύχει το στόχο για πληθωρισμό και αναμένει πλέον να πετύχει το κατώφλι του 2% το Μάρτιο του 2020.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η μεταρρυθμιστική ατζέντα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην τόνωση της οικονομίας και του πληθωρισμού (μέσω μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και της ενίσχυσης των μισθών) και στις πολιτικές για άνοδο της δυνητικής ανάπτυξης.

ΚΥΠΕ – Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων – Ιαπωνία/ΤΟΚΙΟ 01/08/2017 09:25

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: