Χιλιάδες Βρετανοί στο Πόρτσμουθ για την υποδοχή του νέου αεροπλανοφόρου “Queen Elizabeth”




Στη ναυτική βάση του Πόρτσμουθ στη νότια Αγγλία κατέπλευσε το πρωί το καινούριο αεροπλανοφόρο του βρετανικού στόλου HMS Queen Elizabeth, το οποίο πραγματοποιούσε εδώ και δύο μήνες δοκιμαστικές πλεύσεις.

Στην υποδοχή του παρόντες ήταν χιλιάδες πολίτες που ήθελαν να δουν από κοντά το πλοίο, που θα αποτελεί τη ναυαρχίδα του βρετανικού στόλου για τα επόμενα 50 χρόνια.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο στην ιστορία της χώρας. Η κατασκευή του, που ξεκίνησε το 2008, έγινε στα ναυπηγεία του Φάιφ στη Σκωτία και στοίχισε περί τα 3 δισεκατομμύρια λίρες.

Το περίπου 70.000 τόνων αεροπλανοφόρο έχει μήκος 280 μέτρων, δηλαδή μεγαλύτερο από το μήκος τριών γηπέδων ποδοσφαίρου, πλάτος 70 μέτρων και ύψος 56 μέτρων.

Στο κατάστρωμα προσγείωσης και απογείωσης αεροσκαφών χωρούν 470 λεωφορεία του Λονδίνου.

Το πλοίο έχει έναν τεράστιο ανελκυστήρα που μπορεί να μεταφέρει στο κατάστρωμα δύο μαχητικά αεροσκάφη ταυτόχρονα εντός 60 δευτερολέπτων.

Το μέγεθος του καταστρώματος επιτρέπει μία προσγείωση κάθε 45 δευτερόλεπτα και μία απογείωση κάθε 90 δευτερόλεπτα.

Για τα 960 μέλη πληρώματος θα μαγειρεύουν 40 σεφ.

Ο Υπουργός Άμυνας σερ Μάικλ Φάλον χαρακτήρισε το πλοίο «δήλωση της Βρετανίας προς τον κόσμο, μία επίδειξη της βρετανικής στρατιωτικής δύναμης και της δέσμευσής μας σε έναν μεγαλύτερο παγκόσμιο ρόλο».

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο 16/08/2017 12:51

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: