Αποκαλύψεις και αντιδράσεις στη Βρετανία για το κόστος του Brexit




Αντιδράσεις από τους πιο ακραιφνείς ευρωσκεπτικιστές στη Βρετανία προκαλεί ρεπορτάζ της “Sunday Telegraph” που αναφέρει, επικαλούμενη τρεις κυβερνητικές πηγές, ότι το Λονδίνο είναι έτοιμο να προσφέρει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει του Brexit το ποσό των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ έναντι υποχρεώσεων που έχει αναλάβει.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως η κυβέρνηση έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μία τέτοια προσφορά είναι ο μόνος τρόπος για να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο φέρονται να έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.

Ο όρος που φέρεται να θέτει το Λονδίνο είναι η Ε.Ε. να συναινέσει στην παράλληλη έναρξη των συνομιλιών για τη μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών.

Το ύψος του ποσού, αν και υπολείπεται των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ που σύμφωνα με την εφημερίδα είναι η αρχική απαίτηση των Ευρωπαίων, φέρεται να έχει εξοργίσει μέλη του υπουργικού συμβουλίου και βουλευτές των Συντηρητικών που υποστήριξαν το Brexit. Αυτοί θεωρούν ότι όχι μόνο η Βρετανία δεν οφείλει τίποτα στην Ε.Ε., αλλά και ότι μάλλον η χώρα πρέπει να πάρει κάποια χρήματα πίσω από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Κυβερνητική πηγή που μεταφέρει τις θέσεις των πιο ένθερμων υποστηρικτών του Brexit δηλώνει στην Telegraph της Δευτέρας ότι «υπάρχει η αίσθηση πως γίνεται πολλή δουλειά μέσα στο καλοκαίρι και ότι λαμβάνονται πολλές αποφάσεις ενώ το υπουργικό συμβούλιο δε μετέχει αυτών. Οι κυνικοί θα έλεγαν ότι προσπαθούν να το περάσουν γρήγορα ενόσω δεν υπάρχει χρόνος για σωστή εξέταση».

Ο πρώην υφυπουργός Brexit, Ντέιβιντ Τζόουνς, σχολιάζει ότι φαίνεται πως οι τεχνοκράτες της κυβέρνησης προσπαθούν να φέρουν τους υπουργούς προ τετελεσμένων ενεργώντας ενάντια στο εθνικό συμφέρον. «Οποιαδήποτε πληρωμή κάνουμε προς την ΕΕ δεν θα έπρεπε να είναι απλώς ένα δέλεαρ για μία εμπορική σχέση. Οι ευρωσκεπτικιστές στο υπουργικό συμβούλιο δεν θα αποδεχθούν ένα ποσό αυτής της τάξης», λέει ο κ. Τζόουνς.

Ο εκ των επικεφαλής της ευρωσκεπτικιστικής πτέρυγας των Συντηρητικών βουλευτών Τζέικομπ Ρις-Μογκ προειδοποιεί ότι ένα τέτοιο ποσό θα καταψηφιζόταν στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Πάντως σύμφωνα με την Telegraph τόσο η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι όσο και ο Υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις έχουν αποδεχθεί πως για να περάσουν οι διαπραγματεύσεις στο επόμενο στάδιο, αυτό της διαπραγμάτευσης της μελλοντικής εμπορικής σχέσης, η Βρετανία θα πρέπει να συμφωνήσει στην καταβολή ενός ποσού προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ απέρριψε το ποσό των 40 εκατομμυρίων ευρώ ως «εικασίες».

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο 07/08/2017 17:09

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: