Αντιδρά η Κομισιόν στην επαναφορά διαφορετικών ορίων συνταξιοδότησης από τη Πολωνία




Η Κομισιόν εξέφρασε τη Δευτέρα ανησυχία για την επαναφορά διαφορετικών ορίων συνταξιοδότησης για άντρες και γυναίκες στην Πολωνία, λέγοντας πως η νομοθεσία θα μπορούσε να οδηγήσει στην παραβίαση των κανόνων ισότητας, σύμφωνα με επιστολή που στάλθηκε από τις Βρυξέλλες στη Βαρσοβία και την οποία έχει δει το Reuters.

Το κυβερνών Κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη και ο Πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα – που προέρχεται από το ίδιο κόμμα – είχαν υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα ακυρώσουν την μεταρρυθμιστική πρόνοια του 2012 για σταδιακή αύξηση και εξίσωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67.

Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ τον Οκτώβριο, αποκαθιστώντας το όριο συνταξιοδότησης στα 65 για τους άντρες και στα 60 για τις γυναίκες.

«Η ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών αποτελεί βασικό πυλώνα, στον οποίο βασίζεται η Ένωση» ανέφεραν οι Ευρωπαίοι Επίτροποι Δικαιοσύνης και Εργασία, Vera Jourova και Marianne Thyssen αντίστοιχα, στην επιστολή τους προς την Υπουργό Εργασίας της Πολωνίας Elzbieta Rafalska.

Εκφράζεται παράλληλα η ανησυχία της Επιτροπής ότι οι αλλαγές στο πολωνικό συνταξιοδοτικό σύστημα μπορεί να είναι ασύμβατες με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η κίνηση της Βαρσοβίας μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά, τη στιγμή που το κυβερνών κόμμα έχει αυξήσει κατακόρυφα τις κρατικές δαπάνες.

Όπως εξηγεί στην επιστολή της η Κομισιόν, οι χώρες δεν είναι μεν υποχρεωμένες να νομοθετήσουν άμεσα την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης, εντούτοις είναι αδύνατο να υπάρξει μόνιμη εξαίρεση από τον γενικό κανόνα για ισότητα μεταξύ των φύλων σε ότι αφορά την κοινωνική προστασία.

ΚΥΠΕ – Reuters – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 07/08/2017 20:04

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: