Στο Eurogroup παραπέμπουν οι δανειστές την “υπόθεση Γεωργίου”: Θα έκανα τα ίδια λέει ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ




Την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Γεωργίου, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

Όπως ανέφερε η κ. Μπράιτχαρτ, η υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου θα εξεταστεί από τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του Eurogroup.

«Aυτό που έχει για εμάς -την Επιτροπή- σημασία είναι η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ να προστατεύεται με βάση το νόμο και παράλληλα οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί να προστατεύονται με βάση το νόμο. Γι’ αυτό και παρακολουθούμε με ανησυχία αυτές τις εξελίξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μπράιτχαρτ.

Καταλήγοντας, η εκπρόσωπος του Πιέρ Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου είναι ανοικτή για προσφυγή και ως εκ τούτου η υπόθεση δεν έχει κλείσει.

ΣΧΟΛΙΟ: Ο αξιότιμος κ. Ανδρέας Γεωργίου… Γιατί ο “σπαραγμός”, το “μίσος” και η “λατρεία” για τον γραφειοκράτη του ΔΝΤ;

Ο Γεωργίου στους Financial Times: Καταδικάστηκα γιατί ακολούθησα τους νόμους

Δηλώσεις στους Financial Times έκανε από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται  ο πρώην διευθυντής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου, που χθες καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή για παράβαση καθήκοντος. «Καταδικάστηκα γιατί ακολούθησα την αρχή της επαγγελματικής ανεξαρτησίας, όπως απαιτεί ο νόμος σε Ελλάδα και ΕΕ» τόνισε, δηλώνοντας ότι προσφεύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

«Θα υπερασπιζόμουν και θα εφάρμοζα την αρχή ξανά σήμερα δίχως δισταγμό και το ίδιο θα έπρεπε να κάνει κάθε επικεφαλής μίας στατιστικής αρχής» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι το Τριμελές Εφετείο  Πλημμελημάτων Αθηνών επέβαλε χθες στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου ποινή φυλάκισης δυο ετών με τριετή αναστολή για μια από τις τρεις πράξεις παράβασης καθήκοντος για τις οποίες κατηγορείτο.  Το Εφετείο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό και του επέβαλε την ανώτατη ποινή με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα της έδρας Λάμπρου Πατσαβέλλα.

Ειδικότερα, το Εφετείο τον καταδίκασε γιατί δεν ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ για την διαβίβαση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009 τον Νοέμβριο 2010.
Αντίθετα τον απάλλαξε από την κατηγορία που αντιμετώπιζε διότι δεν συγκαλούσε το ΔΣ και από εκείνη που αφορούσε το ότι διατηρούσε παράλληλα θέση και στο Δ.Ν.Τ. για λίγους μήνες  μαζί με τα καθήκοντα του στην ΕΛΣΤΑΤ.

Η υπόθεση απασχόλησε το Εφετείο, καθώς η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τον περασμένο Δεκέμβριο  άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Δ´ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών με την οποία αθωώθηκε.

Αναμένεται απόφαση και από τον Άρειο Πάγο

Υπενθυμίζεται, ότι ανεξάρτητα από την σημερινή απόφαση του Εφετείου,    η  Εισαγγελέας του Αρείου  Ξένη Δημητρίου έχει ασκήσει  (19.7.2017)   αναίρεση στο  απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για τον   Ανδρέα Γεωργίου     για την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης.

Έτσι, αναμένεται και απόφαση από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου το οποίο θα αποφανθεί οριστικά εάν  αναιρεθεί ή όχι το απαλλακτικό βούλευμα και οδηγηθεί σε νέα δίκη ο Ανδρέας Γεωργίου για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης.

Ειδικότερα, η  Εισαγγελέας του ανωτάτου ποινικού  δικαστηρίου  έχει ασκήσει   αναίρεση στο βούλευμα με το οποίο απηλλάγη ο Ανδρέας Γεωργίου από την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης, αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος το οποίο αφορούσε τις καταγγελίες περί διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί, κατά τους καταγγέλλοντες, η υπαγωγή της χώρας σε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, μνημόνια.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε την αναίρεση εντοπίζοντας στο απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών   «νομικούς λόγους», όπως έχει πει  (δηλαδή για έλλειψη αιτιολογίας, κ.ά.).

Θα παλέψει για την αθωότητά του, λένε οι δικηγόροι του

Οι δικηγόροι του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Νικόλαος Ντέσκας  και Ιωάννης Λάγγας, σε δηλώσεις τους αναφέρουν ότι ο Ανδρέας Γεωργίου θα παλέψει για την  αθωότητά του,   «ενώπιον κάθε αρμόδιας Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Δικαστικής Αρχής, μέχρις οριστικής πλήρους δικαίωσής του».

Κατ’ αρχάς οι δύο δικηγόροι στην δήλωσή τους αναφέρουν  ότι «με την σημερινή απόφασή του το Τριμελές Εφετείο Αθηνών, απήλλαξε τον κ. Ανδρέα Γεωργίου για δύο από τα τρία σκέλη της κατηγορίας της παραβάσεως καθήκοντος που του είχε αποδοθεί» και προσθέτουν:

«Ειδικότερα τον απήλλαξε για τα σκέλη της κατηγορίας της δήθεν παράλληλης απασχόλησής του στο ΔΝΤ για χρονικό διάστημα που διατελούσε και πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ και για το σκέλος της δήθεν παράνομης μη σύγκλησης του συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ κατά το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου 2010 έως Σεπτεμβρίου του 2011. Το ως άνω σκέλος της αποφάσεως δικαίωσε πλήρως τις θέσεις του κ. Ανδρέα Γεωργίου. Για το τρίτο σκέλος της κατηγορίας, ότι παρέβη δήθεν την υποχρέωσή του να θέσει υπόψη του συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία του δημοσιονομικού ελλείμματος του έτους 2009, ώστε αυτό να συναινέσει στην αποστολή τους και τα διαβίβασε αυτοβούλως, ώστε, δήθεν, να αποκομίσει ηθικό όφελος το οποίο, κατά την κατηγορία, συνίσταται στην ανάδειξή του σε μονοπρόσωπο όργανο, το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο».

Και σημειώνουν  οι  δυο συνήγοροι: «Αναμένουμε το σκεπτικό της απόφασης για το ως άνω καταδικαστικό σκέλος για να ασκήσουμε τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα, ώστε ο κ. Ανδρέας Γεωργίου να απαλλαγεί και από το σκέλος αυτό της κατηγορίας» και προσθέτουν:

«Ο κ. Ανδρέας Γεωργίου πιστεύει απόλυτα στην αθωότητά του, για την οποία θα παλέψει, όσο χρόνο χρειαστεί, ενώπιον κάθε αρμόδιας Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Δικαστικής Αρχής, μέχρις οριστικής πλήρους δικαίωσής του, επί παντός ζητήματος που δημιουργείται από την άδικη δικαστική του εμπλοκή. Σημειώνεται ότι ο κ. Ανδρέας Γεωργίου είχε απαλλαγεί ομοφώνως όλων των άνω κατηγοριών πρωτοδίκως (με σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελέως της έδρας), ενώ έχει ήδη απαλλαγεί δύο φορές δια βουλεύματος του Συμβουλίου των Εφετών, από την κατηγορία της ψευδούς βεβαιώσεως, επί των οποίων απαλλακτικών βουλευμάτων έχει ασκηθεί δύο φορές αναίρεση από την Εισαγγελία του Α.Π.».

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ότι ποινή φυλάκισης 2 ετών, με τριετή αναστολή, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθήνας στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, καθώς κρίθηκε ένοχος για μια από τις τρεις πράξεις παράβασης καθήκοντος για τις οποίες κατηγορείτο.

Οι δικαστές δεν αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό στο πρόσωπο του κατηγορουμένου και του επέβαλαν την ανώτατη ποινή με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα της έδρας Λάμπρου Πατσαβέλλα. Μάλιστα, ο εισαγγελέας σημείωσε πως η πράξη που αποδίδεται στον κατηγορούμενο έχει ιδιαίτερη ηθική απαξία.

Ειδικότερα, το Δικαστήριο τον καταδίκασε γιατί δεν ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ για τη διαβίβαση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009, τον Νοέμβριο 2010. Αντίθετα, τον απάλλαξε από την κατηγορία που αντιμετώπιζε διότι δεν συγκαλούσε το ΔΣ και από εκείνη που αφορούσε το ότι διατηρούσε παράλληλα θέση και στο ΔΝΤ για λίγους μήνες, μαζί με τα καθήκοντά του στην ΕΛΣΤΑΤ.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται και η κρίση του Αρείου Πάγου σχετικά με την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης.

Δήλωση Νίκου Χουντή για την παρέμβαση της Κομισιόν στην απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης για την υπόθεση Γεωργίου

Με αφορμή τη δήλωση της Κομισιόν ότι έχει «πλήρη εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία και την ακρίβεια των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας κατά την περίοδο 2010-2015 και μετά», την οποία εξέδωσε για την υπόθεση Γεωργίου, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, έκανε το ακόλουθο σχόλιο:

«Σε μία δικαστική υπόθεση, θα περίμενε κανείς, η Κομισιόν να εκφράσει πρώτα απ’ όλα, την εμπιστοσύνη της στην ελληνική δικαιοσύνη.
«Αντί αυτού, από την αρχή των μνημονίων μέχρι σήμερα, όλοι οι θεσμοί της ΕΕ, με τρόπο συστηματικό που προσβάλλει την ίδια τη δημοκρατία, παρεμβαίνουν, υπονομεύουν και απαξιώνουν, τις όποιες αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

«Δεν υπάρχει χώρα της ΕΕ, της οποίας να ενταχθούν 12 ΔΕΚΟ στα στοιχεία της Γενικής κυβέρνησης, και τα ελλείμματα αυτής της χώρας να μην πολλαπλασιαστούν, όπως επέβαλε παράνομα η Κομισιόν στην ΕΛΣΤΑΤ το 2010, πολλαπλασιάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα ελλείμματα.

«Δεν υπάρχει προηγούμενο χώρας της ΕΕ, που οι Στατιστικές Αρχές της να ενημερώνουν κατά προτεραιότητα την Κομισιόν και όχι τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα.

«Και δεν υπάρχει χώρα της ΕΕ, όπου, όχι μόνο η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, αλλά και οι υπηρεσίες Δημοσίων Εσόδων καθώς και το λεγόμενο Υπερταμείο που διαχειρίζεται την δημόσια περιουσία, ενώ υποτίθεται πως είναι δήθεν ανεξάρτητα, στην πραγματικότητα να είναι υπόλογα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Αυτή είναι όμως η στρατηγική της Κομισιόν απέναντι στην Ελλάδα και συνεπώς θα υπερασπιστεί λυσσαλέα τα εντεταλμένα πρόσωπα για αυτές τις υπηρεσίες στη χώρα μας».


02/08/2017 14:32
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μαρία Αρώνη
Βρυξέλλες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: