Αν δεν μπει σε άλλη βάση το εθνικό θέμα, δεν θα φθάσουμε στο τέλος, λέει ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου




Με αυτό το σχέδιο των συνομιλιών, που για 43 χρόνια συνομιλούμε, «δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε σε ένα σωστό τέλος ποτέ», δήλωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, προσθέτοντας ότι «αν δεν βάλουμε πάνω σε κάποια άλλη βάση το εθνικό θέμα, δεν νομίζω ότι θα φθάσουμε στο τέλος».

Ερωτηθείς, μετά τη συνάντηση του με την Επίτροπο Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, για την ενέργεια των κατοχικών αρχών να παρεμποδίσουν τη λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι δεν τον ξένισε η απαγόρευση διότι είναι σύνηθες.

«Ζητούμε επανειλημμένως για να πάμε σε όλα τα χωριά μας και τις περισσότερες φορές η αντίδραση της τουρκικής πλευράς είναι δεδομένη στο να μας αρνούνται να πηγαίνουμε. Το όχι το ακούμε πολύ συχνά. Εμείς μπορώ να πω ότι τους εξυπηρετούμε πέραν του κανονικού, ενώ η Κυβέρνηση δεν επιτρέπει να έρθουν στις ελεύθερες περιοχές οι έποικοι, έχω παρακαλέσει το Υπουργείο Εξωτερικών να επιτρέψει στους έποικους προσκυνητές, να πάνε τράνζιτ (χωρίς σταθμό), όμως, να μην κατέβουν στις ελεύθερες περιοχές, αλλά να διέλθουν και να πάνε να προσευχηθούν στον Τεκέ. Δηλαδή να περάσουν από το Λήδρα Πάλας, να πάνε στον Τεκέ να προσευχηθούν και να επιστρέψουν πίσω, χωρίς να κατέβουν πουθενά, ούτε για καφέ ούτε για τίποτα», πρόσθεσε.

Η Κυβέρνηση, συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος, δέχθηκε.

«Έκανε αυτή την παραχώρηση. Είχαμε κάποια συμφωνία με τον Μουφτή. Ήταν αβαρία για μας να δεχθούμε οι έποικοι να διέλθουν, που παρανόμως βρίσκονται εδώ. Δεν έπρεπε να το κάνουν αυτό. Σκεφτόμουνα χθες να πω, αν δεν μας επιτρέπετε, να μην ξαναπεράσουν έστω τράνζιτ από τις ελεύθερες περιοχές και να πάνε στον Τεκέ. Βέβαια δεν το έκανα, ευελπιστώντας ότι θα είναι η τελευταία φορά που θα αρνηθούν, διότι έχει αρκετά χρόνια που δεν ζητούν κάθε μέρα να πάνε στον Άγιο Μάμα. Μια φορά το χρόνο ζητούν να πάνε να κάνουν λειτουργία, όταν γιορτάζει ο Καθεδρικός Ναός της Μόρφου», πρόσθεσε.

Όπως είπε, ήταν απαράδεχτο.

«Δεν είναι μεγάλο πράγμα να επιτρέπουν μια φορά το χρόνο που ζητούν οι χωρικοί μας να πάνε στα χωριά τους, να δουν την Εκκλησία που οι παλαιότεροι έχουν βαφτιστεί, έχουν παντρευτεί, έχουν μία σχέση με το ναό και μάλιστα με την προτροπή εκεί που θα πάνε, αν θέλει λίγη συντήρηση, να μην αφήσουμε τους ναούς μας να πέσουν, ιδίως τους πετρόχτιστους, διότι αν πέσουν δεν ξαναχτίζονται, δεν είναι εύκολο πράγμα οι πετρόχτιστοι να ξαναχτιστούν διότι δεν υπάρχουν πρώτα – πρώτα μαστόροι για να χτίζουν πέτρα, δεν υπάρχουν μαστόροι να πελεκούν πέτρα, να κάνουν αψίδες, να κάνουν συγυρίσματα πάνω στην πέτρα. Τους το είπαμε χιλιάδες φορές,» σημείωσε.

Βέβαια, είπε, «αυτά είναι τα πιο επουσιώδη, το ουσιαστικό είναι το εθνικό θέμα που δεν βλέπω λύση, ιδίως με αυτό το σχέδιο των συνομιλιών που για 43 χρόνια συνομιλούμε, δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε σε ένα σωστό τέλος ποτέ».

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι «αν δεν βάλουμε πάνω σε κάποια άλλη βάση το εθνικό θέμα, δεν νομίζω ότι θα φθάσουμε στο τέλος. Εκεί είναι η ουσία. Δεν ξενίστηκα γιατί δεν μας άφησαν, κάτι τέτοιο το περίμενα».

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 31/08/2017 14:12

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: