Το Κραν Μοντάνα δεν είναι το τέλος της προσπάθειας, λέει ο Μάριος Δημητριάδης




Η μη επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού στο Κρανς Μοντάνα σαφώς δεν αποτελεί το τέλος της προσπάθειας για επανένωση της χώρας μας, ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών Συγκοινωνιών και Έργων της Κύπρου, Μάριος Δημητριάδης.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του στο μνημόσυνο που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Θεοδώρου στην Πάφο για τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου του 1974, ο Μάριος Δημητριάδης είπε πως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για την επίτευξη λύσης, οι οποίες ωστόσο προσέκρουσαν στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας και στην επιμονή της για διατήρηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και των παρεμβατικών της δικαιωμάτων.

Σε καμία ωστόσο περίπτωση, συνέχισε, δεν απογοητευόμαστε. Με ψυχραιμία, νηφαλιότητα σύνεση και σωφροσύνη, έχουμε υποχρέωση να προχωρήσουμε.

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως δεν πρόκειται ποτέ να σκοτώσουμε την ελπίδα και το όραμα για τη δημιουργία μιας ελεύθερης Κύπρου, ενωμένης, απαλλαγμένης από ξένα στρατεύματα και διαχωριστικά τείχη.

Οφείλουμε, είπε, και πρέπει, να κτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας, προσθέτοντας πως μόνο με αυτό τον τρόπο θα τιμήσουμε τους συμπατριώτες μας που θυσιάστηκαν για μια Κύπρο ελεύθερη.

Ακολούθως ο κ. Δημητριάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι με την ενεργοποίηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ, η λύση αυτή δεν θα αργήσει. Τα 43 χρόνια, είπε, αποτελούν ήδη ένα θλιβερό παρελθόν, με τραγικές διαστάσεις, που θα πρέπει σύντομα να αφήσουμε πίσω μας, για να φτιάξουμε ένα καινούργιο ειρηνικό μέλλον, όπως το δικαιούνται και το απολαμβάνουν οι πλείστοι λαοί της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.

Ο Κύπριος υπουργός Μεταφορών είπε πως ο λαός μας, στο σύνολο του, Ε/κ και Τ/κ, “ επιθυμούμε περισσότερο από οποιουσδήποτε άλλους τη σύντομη, ειρηνική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, με βάση ένα σύστημα Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Η αποχώρηση, είπε, των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η επίλυση του προσφυγικού και του εδαφικού προβλήματος με βάση τις αρχές του ΟΗΕ και της ΕΕ και η κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων, είναι βασικές πτυχές και προϋποθέσεις της λύσης που επιδιώκουμε, πάντοτε μέσα στα πλαίσια των πρωτοβουλιών του ΓΓ του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Δημητριάδης είπε ακόμη πως επιδιώκουμε μια λύση που θα επανενώνει την πατρίδα, θα αποκαταστήσει τα καταπατημένα δικαιώματα του λαού μας και θα διασφαλίσει τις συνθήκες για μια ειρηνική συνύπαρξη όλων των κατοίκων, Ελλήνων, Τούρκων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων, σε μια πραγματικά ελεύθερη και ευημερούσα Κύπρο.

23/07/2017 13:03 – ΚΥΠΕ – Κική Περικλέους – ΚΥΠΡΟΣ/Πάφος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: