Το Κατάρ θα αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου κατά 30% τα επόμενα χρόνια




Το Κατάρ δήλωσε την Τρίτη ότι σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου κατά 30% τα επόμενα χρόνια, εν μέσω πιέσεων που δέχεται λόγω της διπλωματικής κρίσης στις σχέσεις του με γειτονικές του αραβικές χώρες.

Ο επικεφαλής της Qatar Petroleum Σεντ Σιέριντα Αλ- Καμπί , δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το Εμιράτο σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή σε 100 εκατομμύρια τόνους φυσικού αερίου ετησίως έως το 2024.

“Αυτό το νέο έργο θα ενισχύσει την ηγετική θέση του Κατάρ,” δήλωσε ο Καμπτί στους δημοσιογράφους. “Θα παραμείνουμε ο κορυφαίος παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για πολύ καιρό”.

Το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο. Η τρέχουσα παραγωγή του Κατάρ ανέρχεται σε 77 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Η επέκταση θα αυξήσει τα επίπεδα παραγωγής μέχρι το ισοδύναμο των έξι εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου την ημέρα, δήλωσε ο Καμπί.

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς οι χώρες του Κόλπου αντιμετωπίζουν τη χειρότερη διπλωματική κρίση εδώ και χρόνια, μετά που Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της επέβαλαν ένα σαρωτικό εμπάργκο στο Κατάρ τον περασμένο μήνα, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί τόσο ως πολιτικό όσο και ως οικονομικό.

Τη Δευτέρα, το Κατάρ έδωσε την απάντησή του σε έναν κατάλογο 13 σημείων που ζητούσαν οι γείτονές του για άρση των κυρώσεων τους.

Ο Καμπί δήλωσε ότι το Κατάρ θέλει η αύξηση της παραγωγής να πραγματοποιηθεί μέσω κοινοπραξίας με διεθνείς εταιρείες. Πρόσθεσε ωστόσο ότι το εμιράτο θα προχωρήσει ακόμη και αν η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της πραγματοποιήσουν την απειλή τους να επιβάλουν κυρώσεις σε οποιαδήποτε διεθνή εταιρεία συνεργαστεί με το Κατάρ, αν δεν ανταποκριθεί στα αιτήματά τους.

“Ακόμα κι αν δεν υπάρχουν εταιρείες πρόθυμες να συνεργαστούν μαζί μας, εμείς θα προχωρήσουμε με την παραγωγή 100 εκατομμυρίων τόνων”, είπε.

04/07/2017 11:37 – ΚΥΠΕ – AFP – ΚΑΤΑΡ/ΝΤΟΧΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: