Τα sms της Φεντερίκα Μογκερίνι στον Αλέξη: Έλα στο Κραν Μοντανά έγραψε στον πρωθυπουργό




Δεν μίλησε κατά το τελευταίο –τελικό– δείπνο στο Κραν Μοντάνα η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι και, ως εκ τούτου, δεν τοποθετήθηκε ως Ε.Ε. επί του καίριου ζητήματος, αυτού της Ασφάλειας.

Στην πιο κρίσιμη φάση της διαδικασίας, ενώπιον και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, επέλεξε τη σιωπή. Η κ. Μογκερίνι έσπευσε στο Κραν Μοντάνα, προς το τέλος της διαδικασίας, καθώς είχε ενημερωθεί (από ποιους;) ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία.

Απέφυγε, λοιπόν, να τοποθετηθεί αν και ο συνάδελφός της στην Κομισιόν αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος συμμετείχε στην έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης, είχε αναφέρει πως η Ε.Ε. διαθέτει μηχανισμούς ασφάλειας, προκαλώντας την αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σημειώνεται πως η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης, κατά τη διάρκεια των κρίσιμων ωρών της τελευταίας βραδιάς στο Κραν Μοντάνα επέλεξε, αντί να τοποθετηθεί, να στέλνει τηλεφωνικά μηνύματα (sms) στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καλώντας τον να μεταβεί στο ελβετικό θέρετρο για να στηθεί το γνωστό σκηνικό με τους πρωθυπουργούς των τριών εγγυητριών.

Ο κ. Τσίπρας βεβαίως ήταν σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, που είχε την ευθύνη διαχείρισης από ελλαδικής πλευράς, και δεν ανέμενε από τρίτους να τον ενημερώσουν για τα τεκταινόμενα ή να τον προσκαλέσουν. Σημειώνεται πως στις 22 Ιουλίου η κ. Μογκερίνι θα βρίσκεται στην Αθήνα και αναμένεται να συζητήσει τα θέματα αυτά με την ελληνική πλευρά.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: