Στόχος της Τουρκίας, ο έλεγχος ουσιαστικά όλης της Κύπρου, λέει ο Φώτης Φωτίου




Η Τουρκία, όπως αποδείχθηκε και στην πρόσφατη φάση των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία, εμμένει στις απαράδεκτες και έξω από κάθε έννοια δικαίου θέσεις της για διατήρηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων που υποστηρίζει ότι έχει, όπως και για συνέχιση της παρουσίας των κατοχικών στρατευμάτων της, είπε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, προσθέτοντας ότι προφανής είναι ο στόχος της για έλεγχο ουσιαστικά όλης της Κύπρου και εξυπηρέτηση των ευρύτερων συμφερόντων της σε ολόκληρη την περιοχή.

Μιλώντας στο μνημόσυνο του Χριστόδουλου Φώτιου Μαούζη στην εκκλησία Αγίου Δημητρίου Αναφωτίας, ανέφερε ότι η δική μας πλευρά είναι έτοιμη να επανέλθει σε οποιαδήποτε στιγμή στις διαπραγματεύσεις και να εργαστεί με την ίδια καλή θέληση και βούληση για την επίτευξη μια δίκαιης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού στη βάση των παραμέτρων που έχει θέσει ο Γενικός Γραμματέας και προβλέπουν μια Κύπρο χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, μια Κύπρο χωρίς κατοχικούς στρατούς και συρματοπλέγματα.

“Σε αυτή την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται το εθνικό θέμα, οφείλουμε όλοι να επιδείξουμε τη μέγιστη δυνατή ενότητα και συστράτευση, αφήνοντας οριστικά στο περιθώριο τα πάθη, τις έριδες και τις εμμονές του παρελθόντος. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για τέτοιες αρνητικές και ζημιογόνες προσεγγίσεις και συμπεριφορές. Αντίθετα, επιβάλλεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλες τις πλευρές ώστε να επιτύχουμε εκείνο για το οποίο θυσιάστηκαν τόσοι και τόσοι νέοι μας το 1974 θέτοντας πιο ψηλά από οτιδήποτε άλλο την αγάπη και το καθήκον τους για την πατρίδα”, πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Φωτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Χριστόδουλος στη δεύτερη φάση της τουρκικής επέλασης έλαβε μέρος στις μάχες της Μιας Μηλιάς, Κουτσοβέντη. Τα τουρκικά στρατεύματα, εκμεταλλευόμενα την αριθμητική τους υπεροχή το μεγάλο αριθμό αρμάτων μάχης και την πολεμική τους αεροπορία, διέσπασαν της αμυντικές γραμμές της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Μιάς Μηλιάς Κουτσοβέντη και κινήθηκαν προς το Τραχώνι Κυθρέας Νέο Χωρίο – Βώνη.

Δόθηκαν οδηγίες για οπισθοχώρηση αλλά ένεκα του γεγονότος ότι η περιοχή αποκόπηκε από τα στρατεύματα εισβολής, ο Χριστόδουλος και αριθμός άλλων στρατιωτών κινήθηκαν προς τη Βώνη. Εκεί μαζί με άλλους στρατιώτες εισήλθαν στην οικία της Φρόσως Δήμου.

Την επόμενη μέρα 15 Αυγούστου 1974 συνελήφθηκαν από Τούρκους Στρατιώτες και ένοπλους Τουρκοκύπριους. Μαζί με τους 35 συνολικά στρατιώτες συνελήφθηκαν και 10 πολίτες. Οδηγήθηκαν προς το Τουρκοκυπριακό χωριό Μπέκιογου και πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ.

Ο Χριστόδουλος ήταν αγνοούμενος μέχρι το 2011, όταν τα οστά του εντοπίστηκαν στον ομαδικό τάφο του Μπέκιογιου και αναγνωρίστηκαν με τη μέθοδο του DNA.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 30/07/2017 14:18

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: