Στα χαρακώματα για ευθύνες: Μεθοδεύσεις από ΟΗΕ-Τουρκία για να φορτωθεί το αδιέξοδο ο Αναστασιάδης




Του Κώστα Βενιζέλου

Έντονο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη για το θέμα των ευθυνών μετά και την κατάρρευση της Πενταμερούς Διάσκεψης για την Κύπρο, που ολοκληρώθηκε άδοξα στο Κραν Μοντάνα, τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, λίγες ώρες μετά την κατάρρευση της Διάσκεψης, αξιωματούχος του ΟΗΕ άρχισε να διαρρέει ισχυρισμούς για τη στάση του Προέδρου Αναστασιάδη και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Αυτές οι ενημερώσεις γίνονται προς πολιτικούς αλλά και προς ΜΜΕ σε Ελλάδα και Κύπρο.

Όπως πληροφορούμαστε, μαζί με τον αξιωματούχο αυτό τις μεθοδεύσεις ενισχύουν και στελέχη του Διεθνούς Οργανισμού στην Κύπρο και Τούρκοι αξιωματούχοι.

Σε γραπτό μήνυμα προς ΜΜΕ στην Ελλάδα διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι η Αθήνα είχε αποδεχθεί την παραμονή εσαεί στην Κύπρο 950 Ελλήνων στρατιωτών και 650 Τούρκων και αναθεώρηση της Συνθήκης Εγγυήσεων και παρεμβατικών δικαιωμάτων σε δεκαπέντε χρόνια (!) αλλά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το απέρριψε.

Διατυπώθηκε, επίσης, ο ισχυρισμός ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 1 μετά τα μεσάνυκτα της Πέμπτης για να τον πείσει αλλά ο τελευταίος ήταν ανένδοτος!

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες κρίσιμες ώρες πριν την κατάρρευση της Πενταμερούς ασκούνταν πιέσεις στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συναινέσει χωρίς να συγκεκριμενοποιηθούν οι τουρκικές θέσεις. Τα Ηνωμένα Έθνη και οι Βρετανοί ήθελαν να δεχθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά τις διαβεβαιώσεις Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία θα επιδείξει «ευελιξία» στα θέματα της Ασφάλειας και να υπογραφεί «στρατηγική συμφωνία» στη βάση του περιγράμματος Γκουτέρες.

Κι όλα αυτά ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ήδη προβεί σε υποχωρήσεις αποδεχόμενος υπό προϋποθέσεις αξιώσεις που είχαν θέσει οι Τούρκοι (εκ περιτροπής Προεδρία, βέτο, περιουσιακό, τέσσερις ελευθερίες κλπ).

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ

Στην Κύπρο θα βρεθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Ιουλίου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς για να συζητήσει με την κυπριακή κυβέρνηση ζητήματα συντονισμού ενεργειών μετά και το αδιέξοδο στο Κυπριακό.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα φθάσει την Κύπρο από τις Βρυξέλλες, όπου θα συνεδριάσει το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωση. Στη Λευκωσία θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και θα συζητήσουν για κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο την περίοδο αυτή.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: