Ορόσημο για τον Αναστασιάδη δεν είναι οι εκλογές άλλα η επανέναρξη των συνομιλιών, είπε ο Νικολάου




Επόμενο μεγάλο ορόσημο για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την διαπραγματευτική ομάδα, αποτελεί η επανέναρξη των συνομιλιών και όχι οι προεδρικές εκλογές του ’18, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου, Ιωνάς Νικολάου, σε ομιλία στο εθνικό μνημόσυνο πεσόντων στο πραξικόπημα και τουρκική εισβολή 1974, που πραγματοποιήθηκε στα Λατσιά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως στόχος πρέπει να είναι μέσα από τις επικείμενες συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου και τις προτάσεις των κομμάτων, να διασφαλίσουμε συλλογικά, ότι το συμφωνηθέν περίγραμμα λύσης, θα είναι απαλλαγμένο από επιρροές, δικαιώματα και στρατεύματα τρίτων χωρών, δηλαδή χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς κηδεμονίες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, η -κατά την τελευταία Διάσκεψη- επιβεβαίωση της αναχρονιστικής προσέγγισης της Αγκύρας όσον αφορά το μέλλον της Κύπρου, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. Σημείωσε ότι «οι πρόσφατοι λεονταρισμοί των Τούρκων, δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό».

«Αντίδοτο στη τουρκική αδιαλλαξία αποτελεί η συνέχιση της αγαστής συμπόρευσης με την Ελλάδα. Αποδεικνύεται ότι, Αθήνα και Λευκωσία μαζί, ισχυροποιούμε την κοινή μας διπλωματική στρατηγική και πολλαπλασιάζουμε τις δυνατότητες επίτευξης των εθνικών μας συμφερόντων», είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι η «απάντηση στις παράνομες επιδιώξεις της Αγκύρας, αποτελεί η συνέχιση του δόγματος της περιφερειακής συνεργασίας με κράτη των οποίων τα συμφέροντα τους και ειδικά στον ενεργειακό τομέα, έχουν ταυτόσημο παρανομαστή με της Δημοκρατίας».

Ο Ιωνάς Νικολάου επεσήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι σήμερα, ούτε απομονωμένη ούτε ανυπεράσπιστη καθώς η Κύπρος σε μια περιοχή γύρω από την οποία επικεντρώνεται για διάφορους λόγους, το γεωπολιτικό ενδιαφέρον ολόκληρης της υφηλίου, ανακτά τη διπλωματική της αυτοπεποίθηση και κερδίζει συμμάχους.

“Όποιες και εάν είναι οι διαφορές μας, όποιες και εάν είναι οι αντιρρήσεις μας, μας ενώνει η ιστορική και ηθική μας υποχρέωση και η ανάγκη υπέρβασης από το «εγώ» και «το κόμμα», στο «εμείς» και το συμφέρον του τόπου μας”, είπε ακόμα, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι, μετουσιωμένο στο σήμερα το χρέος το οποίο αντλούμε μέσα από την καταδίκη των αποφράδων επέτειοι του ‘74. Να μην επιτρέψουμε την επανάληψη της διχόνοιας, της προδοσίας, της εθνικής καταστροφής».

16/07/2017 12:16 – ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: