Οργή για την απόφαση των Τούρκων δικαστών: Διαμαρτυρίες μετά την απόφαση για την ‘Τζουμχουριέτ’




“Δικαίωμα, δίκαιο, δικαιοσύνη” είναι το σλόγκαν που φώναζαν εκατοντάδες άτομα έξω από το δικαστήριο στην Τουρκία, διαμαρτυρόμενα για την απόφαση του δικαστηρίου για τους δημοσιογράφους και στελέχη της “Τζουμχουριέτ” σύμφωνα με την οποία εφτά από αυτούς είναι ελεύθεροι υπό περιορισμούς και τέσσερις θα συνεχίσουν να κρατούνται. 

Οι συγκεντρωθέντες φώναζαν επίσης συνθήματα όπως “Ο ελεύθερος τύπος δεν μπορεί φιμωθεί”, “Κάτω ο δεσποτισμός, ζήτω η ελευθερία”, “Μην σιωπάς, φώναξε, η ελευθερία του τύπου είναι δικαίωμα”.

Οι δυνάμεις ασφαλείας αυξήθηκαν στο χώρο έπειτα από την ανακοίνωση της απόφασης.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ, ο οποίος είναι εξ εκείνων που θα συνεχίσει να κρατείται δήλωσε πως η σημερινή απόφαση τους λέει ότι θα τους κάνουν να γονατίσουν. “Όλοι οι ζορμπάδες με όλους τους ανθρώπους τους αυτής της οργάνωσης να γνωρίζουν ότι εγώ σκύβω μόνο για να φιλήσω το χέρι της μητέρας μου και θα συνεχίσω το ίδιο και από δω και πέρα”, ανέφερε.

Η μητέρα του Αχμέτ Σικ δήλωσε έξω από το δικαστήριο ότι “οπωσδήποτε δεν υπάρχει δικαιοσύνη, η δικαιοσύνη είναι πουλημένη. Αν υπήρχε εδώ κράτος δικαίου ο γιος μου δεν θα ήταν μέσα. Είμαι όρθια, ο Αλλάχ να τους τιμωρήσει. Ζήτω η δικαιοσύνη, ζήτω η ελευθερία. Τα δικαστήρια θα πέσουν να τους πλακώσουν”.

Σημειώνεται ότι στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται ξεχωριστά ότι θα μελετηθεί η υπεράσπιση του Αχμέτ Σικ ενώπιον του δικαστηρίου για να διερευνηθεί εάν διέπραξε ποινικό αδίκημα κατά την ομιλία του.

Αντιδράσεις από CHP για προσωρινή απόφαση δίκης ‘Τζουμχουριέτ’

Αυτή η απόφαση λήφθηκε αλλού και ανακοινώθηκε εδώ, ήταν η πρώτη αντίδραση του βουλευτή του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Σεζγκίν Τανρίκουλου, για την απόφαση του δικαστηρίου Τσάγλαγιαν για τους δημοσιογράφους και τα στελέχη της “Τζουχμουριέτ”, με βάση την οποία εφτά από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι υπό περιορισμούς και τέσσερις συνεχίζουν να κρατούνται.

“Αυτή η απόφαση οπωσδήποτε δεν είναι δίκαιη”, είπε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι χθες γράφτηκε ποίοι θα αφεθούν ελεύθεροι και ποίοι όχι από εκείνους που κατευθύνουν τη δίκη. “Αυτή η απόφαση λήφθηκε αλλού και ανακοινώθηκε εδώ”, είπε.

Ο επίσης βουλευτής του CHP, Μπαρίς Γιαρκαντάς, ανέφερε ότι η ιστορία θα θυμάται με ντροπή αυτούς που προσπάθησαν δήθεν να δικάσουν τους Αχμέτ, Καντρί, Μουράτ, Τουρχάν.

Ο βουλευτής του CHP, Ερέν Ερντέμ, έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter ότι πρόκειται για μια απόφαση που μυρίζει πολιτική και εκδίκηση. Η βουλευτής, Σελίν Σαγέκ Μποκέ, έγραψε στο twitter ότι “μια μέρα θα χρειαστεί και για σας δικαιοσύνη, μέχρι εκείνη τη μέρα εμείς θα συνεχίζουμε τον αγώνα”.

Η Aντιπρόεδρος του CHP, Ζεϊνέπ Αλτιόκ, δήλωσε ότι η απόφαση δεν είναι νομική, προσθέτοντας ότι και εκείνοι μια μέρα θα δικαστούν όπως δικάστηκαν οι δικαστές και εισαγγελείς του κινήματος Γκιουλέν.

ΑΠΕΙΛΕΙ Ο ΓΑΜΠΡΟΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

ΑΦΗΝΕΙ 4 ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη 28/07/2017 22:28

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: