Ο Τραμπ κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους σε γεύμα εργασίας σήμερα το μεσημέρι στον Λευκό Οίκο




Οι προσπάθειες των Ρεπουμπλικάνων να καταργήσουν και ν’ αντικαταστήσουν το πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που προώθησε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, (Obamacare) κατέρρευσαν χθες στην Γερουσία.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη αποτελεί ένα σοβαρό πολιτικό πλήγμα τόσο για τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, όσο και για την επτάχρονη προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων να καταργήσουν το Obamacare.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσκάλεσε σήμερα σε μεσημεριανό γεύμα όλους τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσιαστές στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να συζητήσουν το νομοσχέδιο για την υγεία.

Η κατάσταση πολιτικής αναταραχής που προκλήθηκε στην Γερουσία, επηρέασε επίσης, αρνητικά τις χρηματαγορές, καθώς ενίσχυσε το κλίμα αμφιβολιών για το επίπεδο πολιτικής δυναμικής που διαθέτει η κυβέρνηση Τραμπ προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση άλλων σημαντικών προτεραιοτήτων της εσωτερικής πολιτικής της ατζέντας. Μεταξύ αυτών, η φορολογική μεταρρύθμιση, που εδώ και μήνες αναμένει ο επιχειρηματικός κόσμος στις ΗΠΑ.

Η αποτυχία κατάργησης κι αντικατάστασης του Obamacare ανέδειξε το κλίμα πολιτικού διχασμού που επικρατεί στο Κογκρέσο, αλλά και την αδυναμία των Ρεπουμπλικάνων να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική φόρμουλα με την κατάθεση ενός αναθεωρημένου νομοσχεδίου που θα ικανοποιούσε τα αιτήματα των Γερουσιαστών που εκδήλωσαν επιφυλάξεις ή δήλωσαν ότι δεν θα το ψηφίσουν.

Ο Τραμπ δήλωσε απογοητευμένος από την αποτυχία της Γερουσίας κι άφησε να εννοηθεί ότι θ’ αφήσει την αγορά των ασφαλιστικών εταιριών να λειτουργήσει σύμφωνα με τους όρους που δρομολογήθηκαν από την εφαρμογή του Obamacare, ενώ αργότερα θα συνεργαστεί με τους Δημοκρατικούς, προκειμένου να προχωρήσει σε βελτιώσεις.
“Είμαστε προφανώς σε μια τέτοια θέση που θ’ αφήσουμε το Obamacare να καταρρεύσει. Θα το αφήσουμε να καταρρεύσει και τότε οι Δημοκρατικοί θα έρθουν σε μας,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Τραμπ.

Ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία Μιτς Μακόνελ ανακοίνωσε την διεξαγωγή ψηφοφορίας για την κατάργηση του Obamacare η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή σε μία διετία. Η εξέλιξη αυτή δρομολογήθηκε αφού έγινε ξεκάθαρο το βράδυ της Δευτέρας ότι ο ίδιος δεν είχε εξασφαλίσει την απαραίτητη υποστήριξη μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών, ώστε να είναι δυνατή η κατάργηση κι αντικατάσταση του Obamacare.

Ο Μακόνελ δήλωσε ότι η ψηφοφορία αυτή θα μπορούσε να διεξαχθεί “στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.”

Ωστόσο, η προοπτική την κατάργηση του Obamacare παραμένει αρνητική, καθώς τουλάχιστον τρεις Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές παραμένουν αρνητικοί.

Οι μετριοπαθείς Γερουσιαστές, Σίλεϊ Μουρ Καπίτο (Δυτική Βιρτζίνια), Σούζαν Κόλινς (Μέιν) και Λίζα Μουρκόβσκι (Αλάσκα) έχουν άμεσα ανακοινώσει ότι δεν θα ψηφίσουν την κατάργηση του Obamacare. Με δεδομένη την αρνητική στάση των Δημοκρατικών, αλλά και την κατανομή των εδρών στην Γερουσία (52 Ρεπουμπλικάνοι, 48 Δημοκρατικοί) το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο μπορεί να χάσει μέχρι δύο ψήφους, προκειμένου να ψηφιστεί η κατάργηση.

“Δε νομίζω ότι θα είναι εποικοδομητικό να καταργήσουμε ένα νόμο που για την περίοδο αυτή θα παραμένει σε ισχύ εντός του συστήματος υγείας μας και μετά να έχουμε την ελπίδα ότι μέσα σε δύο χρόνια θα επανέλθουμε με κάποιο σχέδιο για την αντικατάστασή του,” δήλωσε χαρακτηριστική η Κόλινς στους δημοσιογράφους.

Η αποτυχημένη προσπάθεια κατάργησης του Obamacare ενίσχυσε τις ανησυχίες στον τομέα των ασφαλιστικών εταιριών υγείας στις ΗΠΑ, σχετικά με την πρόθεση ή μη της αμερικανικής κυβέρνησης να συνεχίσει την χρηματοδότηση με δισεκατομμύρια δολάρια των επιχορηγούμενων ιατρικών παροχών.

Το πρόγραμμα Obamacare αύξησε τον αριθμό των Αμερικανών που απέκτησαν συμβόλαια υγείας, μέσω του υποχρεωτικού χαρακτήρα του, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους εργοδότες, προσφέροντας επιδοτήσεις αναλόγως των μισθολογικών αποδοχών. Έτσι, περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικανοί απέκτησαν ασφαλιστική κάλυψη από την εφαρμογή του.

“Ήταν μία πραγματικά προκλητική εμπειρία για όλους από εμάς,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μακόνελ προσθέτοντας ότι η Γερουσία θα πρέπει να προχωρήσει με άλλα σημαντικά νομοσχέδια όπως, η φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά και οι δαπάνες, με κεντρικό επιδιωκόμενο στόχο την ενίσχυση των υποδομών στις ΗΠΑ.

“Υπάρχει κινητικότητα για το νομοσχέδιο της υγείας,” δήλωσε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διατηρώντας την ανωνυμία τους και χωρίς να γνωστοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Καθώς το αναθεωρημένο νομοσχέδιο που κατάρτισε η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών κατέρρευσε στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα, οι Ρεπουμπλικάνοι στην Βουλή των Αντιπροσώπων παρουσίασαν σχέδιο για τον αμερικανικό προϋπολογισμό, προτείνοντας την δραστική αλλαγή του φορολογικού κώδικα. Ωστόσο, ακολουθήθηκε η ίδια μονομερής διαδικασία που τελικά οδήγησε στην κατάρρευση της κατάργησης κι αντικατάστασης του Obamacare στην Γερουσία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ήλπιζαν ότι θα είχαν τελειώσει με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την υγεία πριν από τις διακοπές του Αυγούστου, ώστε τον Σεπτέμβριο ν’ ασχοληθούν αποκλειστικά με τις δραστικές αλλαγές στον φορολογικό κώδικα. Οι συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, δηλώνουν ότι θα έχει ουσιαστικές δυσκολίες η υλoποίηση της προεκλογικής εξαγγελίας του Τραμπ για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 35% στο 15%.

Η αποτυχία για την κατάργηση κι αντικατάσταση του Obamacare απέδειξε τις βαθύτερες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των μετριοπαθών και των συντηρητικών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Οι μετριοπαθείς Γερουσιαστές είναι αντίθετοι στην μείωση της χρηματοδότησης του προγράμματος Medicaid, που χρηματοδοτεί την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας των εργαζομένων με χαμηλά εισοδήματα, των ατόμων ΑΜΕΑ, αλλά και χρόνια πασχόντων. Οι συντηρητικοί από την πλευρά τους, επιμένουν στην συνολική κατάργηση των προβλέψεων του Obamacare.

Παρόμοια διαφοροποίηση απόψεων αναμένεται ότι θα υπάρξει και κατά την διαδικασία ψήφισης των επόμενων σημαντικών νομοσχεδίων, εντείνοντας το κλίμα πολιτικής ανησυχίας στην κυβέρνηση Τραμπ, καθώς η νομοθετική στασιμότητα παραμένει.

19/07/2017 09:09
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσιγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: