Ο Τόμσεν θέλει η έξοδος στις αγορές να μην αυξάνει το χρέος, μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg




“Η αναμενόμενη απόπειρα της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων μετά από τρία χρόνια αντιμετώπισε καθυστερήσεις, εν μέρει εξαιτίας ενός ενός ανώτατου ορίου για το ύψος του χρέους της χώρας που όρισε το ΔΝΤ”. Αυτό ανέφερε το βράδυ της Τρίτης το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο τρεις ανώνυμες πηγές με γνώση των συζητήσεων. 

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να συζητήσει την Πέμπτη την επέκταση ενός νέου προγράμματος διάσωσης για την Ελλάδα με βάση συγκεκριμένες υποθέσεις που αφορούν το συνολικό χρέος της χώρας, τονίζει το Bloomberg.

Το πρακτορείο σημειώνει επίσης τα εξής:

Το Ταμείο αντιτίθεται σε μια πιθανή αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους της χώρας ανέφεραν οι τρεις αξιωματούχοι. Ακόμη και μετά την αποπληρωμή των ομολόγων από την Ελλάδα, αυτή την εβδομάδα, οι περιορισμοί που προκύπτουν από το “ταβάνι” για το χρέος που έχει ορίσει το ΔΝΤ ίσως να μην επιτρέψουν στη χώρα μια νέα αύξηση του χρέους της που θα προκύψει από μια νέα μέσω έκδοση ομολόγων, ανάφερε ένας από τους αξιωματούχους. 

Η Ελλάδα ωστόσο μπορεί να αναχρηματοδοτήσει (roll over) το χρέος της, να αντικαταστήσει υφιστάμενο χρέος με νέα ομόλογα εφόσον όμως δεν αυξάνεται το συνολικό ύψος του χρέους. Οι  τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται, με στόχο την υπέρβαση των περιορισμών που τίθενται από την οροφή χρέους. 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: