Οι Τούρκοι λένε ότι δεν “παίζουν” χωρίς εγγυήσεις, στρατό και επεμβατικά δικαιώματα, αλλά εμείς το βιολί μας…




Toυ Μιχάλη Ιγνατίου

Στην Κύπρο τελικά, βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας. Το ξέρω, το έχω δηλώσει πολλές φορές. Δεν χρειαζόμαστε …βοήθεια, δεν χρειάζεται καν να κουνήσει το δακτυλάκι της η κατοχική δύναμη. Είναι μία πραγματικότητα, είναι ένα γεγονός. Αναρωτήθηκα επίσης: Μήπως έχουμε και τους πολιτικούς που μας αξίζουν; Έτσι φαίνεται.

Και εξηγούμαι:  

  • Από τη μια έχουμε τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, ο οποίος έχει χάσει εντελώς την ψυχραιμία του. Με τις δηλώσεις του, δυστυχώς, εξυπηρετεί την τουρκική πλευρά και σίγουρα δεν εξυπηρετεί την αλήθεια. Διότι στο Κραν Μοντάνα έγιναν σημεία και τέρατα, αλλά από την πλευρά της Τουρκίας. Ούτε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας. Όλοι παραδέχονται, ακόμα και οι γραφειοκράτες του ΟΗΕ, ότι ο τελευταίος ήταν ο πλέον θετικός παράγοντας της Διάσκεψης. Άλλωστε το είπε και ο κ. Άντρος Κυπριανού στην Αθήνα, στην αγωνιώδη προσπάθειά του να γίνει δεκτός στο Μαξίμου και στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. 
  • Από την άλλη, έχουμε τον κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος στο Κραν Μοντάνα ξεπέρασε όλα τα όριά του, και έδειξε έμπρακτα ότι επιθυμεί λύση -τη δική του λύση με την οποία η πλειοψηφία διαφωνεί. Παρόλα αυτά, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε, παίζοντας απροκάλυπτα το παιχνίδι της Τουρκίας, επιρρίπτει -στις συνομιλίες του με ξένους παράγοντες και σε συνεντεύξεις- την ευθύνη στον Πρόεδρο της Κύπρου. Είναι άδικο, είναι απαράδεκτο και πρόκειται για βιασμό της αλήθειας. Και το υποστηρίζω με στοιχεία. Σημειώνω ότι δεν συμφωνώ με τη λύση που υποστηρίζει ο κ. Αναστασιάδης. Αλλά, άλλο η αλήθεια και άλλο τα ψέματα του συμβούλου του Γενικού Γραμματέα. Ο κ. Άιντε ψεύδεται, όπως πολύ σωστά το απέδωσε ο Κύπριος ηγέτης.

Ο κ. Αναστασιάδης διέπραξε μέγα λάθος όταν αποφάσισε την τελευταία στιγμή να συναντηθεί με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ. Και θα το πληρώσει. Στην εκδήλωση των κατοίκων της επαρχίας Κερύνειας, είπε τα πράγματα με το όνομά τους, αλλά αν δεν συναντούσε τον κ. Άιντε, θα τον σεβόταν. Με τη συνάντησή του απέδειξε πως συμφωνεί με αυτό που λέει ο κύριος αυτός: ότι ο κ. Αναστασιάδης είναι δεδομένος.

Το θέατρο του παράλογου συνεχίστηκε όμως… Μετά τη δικαιολογημένη και άγρια επίθεση από τον κ. Αναστασιάδη, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δέχθηκε τον κ. Άιντε, ο οποίος έφυγε …ενθουσιασμένος, όπως έγραψε στο Twitter.

Ενθουσιασμένος γιατί κ. υπουργέ των Εξωτερικών. Του ανακοινώσατε κάτι διαφορετικό από τις καταγγελίες του κ. Αναστασιάδη. Τις διαγράψατε; Μήπως του είπατε να μην ακούει τι λέει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και δήθεν τα λέει στο …θυμό του. Πρέπει κάποιος να δώσει εξηγήσεις διότι όλα τα παραπάνω μου μυρίζουν υπονόμευση της εθνικής υπόθεσης του Κυπριακού. Και τίθεται ένα σοβαρότατο ζήτημα και για τη συνέχεια μέχρι τις προεδρικές εκλογές, αλλά και για την πολιτική που θα ακολουθηθεί μετά την προεδρική εκλογή, στην περίπτωση που επανεκλεγεί ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Φεύγοντας από την Κύπρο, ο κ. Άιντε έμεινε με την εντύπωση ότι «δεν τρέχει τίποτα» και ότι εάν ο γενικός γραμματέας καλέσει νέα Διάσκεψη όλοι θα σπεύσουν, και μάλιστα σε επίπεδο πρωθυπουργών. Επίσης θεωρεί δεδομένο ότι οι υποχωρήσεις του κ. Αναστασιάδη παραμένουν στο τραπέζι.

  • Προσέξτε: Οι προεδρικές ιδέες, που κατέθεσε ο κ. Αναστασιάδης για να κινηθεί η διαδικασία στην Ελβετία, θεωρούνται ως προτάσεις που δεν αποσύρθηκαν. Το γνωρίζει αυτό η Λευκωσία; Μήπως πρέπει να καταγράψει την αντίθεσή του ο Κύπριος Πρόεδρος με επιστολή στον Γενικό Γραμματέα;

Αλλά, συμβαίνει και κάτι άλλο: Διεξήχθησαν δύο Διασκέψεις για να καταθέσει η Τουρκία γραπτώς τις θέσεις της για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Ψέλλισε κάτι ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον κ. Γκουτέρες, αλλά όταν έφτασε η μεγάλη στιγμή του δείπνου, ο Τούρκος αξιωματούχος διέψευσε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Του είπε, λίγο-πολύ, ότι δεν άκουσε καλά. Παρόλα αυτά, προετοιμάζουν οι Τούρκοι μαζί με τον κ. Άιντε νέα Διάσκεψη για να συζητηθεί τι; Οι οδυνηρές υποχωρήσεις του κ. Αναστασιάδη;

Φοβάμαι ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση, κυρίως από το εσωτερικό -από το ΑΚΕΛ, που ξεσάλωσε σε ακραία υποχωρητικότητα και από τους οπαδούς της «όποιας λύσης» στο ΔΗΣΥ. Αυτό δεν του επιτρέπει να σκέφτεται καθαρά, διότι όλοι αυτοί ήταν σύμμαχοί του από την ημέρα που ξεκίνησε ο διάλογος με τον κατοχικό ηγέτη Ακιντζί. Βασικά ήταν όλοι αυτοί που τον έφεραν στο έσχατο σημείο, να τα δώσει όλα μέσα στη νύχτα. Και επειδή οι Τούρκοι ήθελαν περισσότερα και αυτός δεν τα έδωσε, τάχθηκαν απέναντί του.

  • Τι δεν καταλαβαίνετε κ. Πρόεδρε; Κάποιον να υπογράψει αυτή την άθλια λύση ζητούν και απλά αναζητούν το θύμα που θα τη δεχθεί για να του φορτώσουν και τις ευθύνες. Διότι αυτοί όλοι, δεν έχουν σπονδυλική στήλη και όταν εσείς βάλετε την υπογραφή θα ζητούν από πάνω να σας στήσουν στην Πλατεία Ελευθερίας.

Το θέμα δεν είναι τι πιστεύετε εσείς για τη λύση. Το μείζον ζήτημα είναι αν συμφέρει στον λαό η λύση που οραματίζεστε. Και επίσης, να μας πείτε πως εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων, όταν μετατρέπονται σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, σε ένα κράτος-δράκο, όπου η επιρροή της Τουρκίας θα είναι απόλυτη. Και ειλικρινά το ρωτώ, διότι δεν διαθέτω την πολιτική σοφία των οπαδών της «όποιας λύσης»: Πώς την είδαν τη δουλειά; Ναι, να έχουμε τα ίδια δικαιώματα με τους Τουρκοκύπριους. Χωρίς συζήτηση. Αλλά, γιατί τους δίνετε το πάνω χέρι σε όλα; Γιατί όλα πρέπει να αποφασίζονται από αυτούς; Γιατί καταργείτε αυτή καθ’ αυτή τη Δημοκρατία; Δεν έχετε τέτοια εντολή από τον λαό.

Ο λαός θα αποφασίσει

Θα μου πείτε, όπως λέει και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος μετά την Ελβετία, σιώπησε, δεν λέει κουβέντα. Και εάν στις προεδρικές εκλογές αποφασίσουν οι πολίτες ότι θέλουν Πρόεδρο τον κ. Αναστασιάδη; Πάλι πρέπει να γίνει δημοψήφισμα κύριε πρόεδρε του ΔΗΣΥ. Διότι στο δημοψήφισμα του 2004 οι οπαδοί σας εγκατέλειψαν μαζικά τον σημερινό Πρόεδρο, αλλά στις ευρωεκλογές που έγιναν ένα μήνα μετά, του έδωσαν πάλι την πρωτιά. Γι’ αυτό, κύριε Νεοφύτου, ακόμα και αν κερδίσει ο κ. Αναστασιάδης τις εκλογές και το λύσει το Κυπριακό στα μέτρα των οπαδών της «όποιας λύσης», η τελική αναμέτρηση για την παράδοση της Κύπρου θα γίνει στο δημοψήφισμα, το οποίο δεν μπορεί να καταργηθεί επειδή τάχατες, στις προεδρικές θα έχει αποφασίσει ο λαός για τη λύση που επιθυμεί.

  • Υστερόγραφο: Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ πρέπει να το δει το θέμα επειγόντως. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, που δεν νομίζω ότι παραποίησε τις δηλώσεις του, ο φίλος του κ. Κυπριανού, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή …ομάδα δεν πήγε στο Κραν Μοντάνα για λύση και στόχευε στο να ενοχοποιήσει την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά. Υποστήριξε πως και ο ηγέτης του ΑΚΕΛ είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν πήγε εκεί με στόχο τη λύση… Να νιώθει άραγε υπερήφανος που δίνει όπλα στην κατοχική δύναμη για να κατηγορεί την πλευρά μας; Ο κατοχικός ηγέτης είπε επίσης ότι οι Τούρκοι δεν αποδέχτηκαν ποτέ το «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις»… Αυτά.
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: